Ağız Kokusunu Önlemenin 11 Yolu
Ağız kokusu toplumda çok büyük bir sorundur. Tahmin edilenden daha yaygındır ve sosyal ortamlarda sizi ve diğer insanları çok rahatsız eder. Bazı önlemlerle kötü ağız kokunuzu önleyebilirsiniz. Dilinizin pis bir halıya dönmesine izin vermeyin: Yemek parçaları ve bakteriler dişlerimiz ve diş etlerimizden çok dilimizin üzerindeki tat tomurcuklarının etrafında bulunur. Bu tomurcuklar sayesinde dilimiz gerçekte tam bir kalın tüylü halı gibidir. İşte bu tüylerin arası tıpkı halının ilmiklerinin arası gibi yemek parçacıklarının ve bakterilerin yerleşmesi için çok uygundur. Bu nedenle ağız sağlığ
Ağız kokusu toplumda çok büyük bir sorundur. Tahmin edilenden daha yaygındır ve sosyal ortamlarda sizi ve diğer insanları çok rahatsız eder. Bazı önlemlerle kötü ağız kokunuzu önleyebilirsiniz. o:p>
Dilinizin pis bir halıya dönmesine izin vermeyin: Yemek parçaları ve bakteriler dişlerimiz ve diş etlerimizden çok dilimizin üzerindeki tat tomurcuklarının etrafında bulunur. Bu tomurcuklar sayesinde dilimiz gerçekte tam bir kalın tüylü halı gibidir. İşte bu tüylerin arası tıpkı halının ilmiklerinin arası gibi yemek parçacıklarının ve bakterilerin yerleşmesi için çok uygundur. Bu nedenle ağız sağlığı mutlaka dil temizliğini de içermelidir. Bu temizlik için özel aparatlar gerekmez. Diş fırçanızın kendisi¸ bir kaşığın kenarı bu iş için yeterlidir.
Sakız çiğneyin: Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur. Nane şekerleri ve tatlı sakızlar genellikle işe yaramaz ve durumu daha da kötüleştirir. Ancak xylitol içeren sakızlar da bu konuda size yardımcı olabilir.
Tarçın kullanın: İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Eğer varsa tarçınlı şekersiz sakızlar da uygun bir öneri olabilir.
Daha fazla su için: Çok su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir.
Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun: Diş çürükleri¸ diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.
Asla burnunuz tıkalı uyumayın: Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağızı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.
Basit şeker tüketiminizi azaltın: Beyaz un¸ beyaz şeker¸ glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için inanılmaz bir hazinedir. Bu tür şekerleri çok kolay kullanarak hızla çoğalırlar. Basit şekerler diş çürüklerine neden olur ve ağız sağlığını büyük bir süratle bozarlar.
Lokmaları iyi çiğneyin: Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.
Diş ipi kullanın: Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.
Sigara içmeyin: Sigara onlarca nedenle kötü ağız kokusuna neden olur. Saymaya gerek yoktur¸ içmeyiniz.
Bayanlara bir ipucu: Diyet mevsiminin başladığı bu günlerde eğer düşük karbonhidratlı diyet yapıyorsanız bir başka kötü nefes sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Düşük karbonhidratlı diyetlerde vücut enerji kaynağı olarak keton cismi denen maddeleri üretir ve kullanır. Ancak bunlardan bir tanesi nefes ile dışarı atılır ve bu madde nefeste kötü kokuya neden olabilir. Hatta siz bu kokuyu ojeleri çıkarmak için kullandığınız asetona benzetebilirsiniz. Böyle bir sorununuz varsa bir parça ekmek size yardımcı olabilir.
Akın DİNDAR
YazarSağlıklı mutlu ve huzurlu yaşamanın¸ tıbbi yardım almanın en doğru yolu¸ konunun uzmanlarına danışarak ve onların doğru yönlendirmelerine bağlı kalarak hareket etmektir.Sağlıklı mutlu ve huzurlu yaşam...
Yazar: Akın DİNDAR
Sağlıklı gıda tüketiminin 5 anahtarı¸ "temizlik¸ doğru pişirme¸ uygun şartlarda saklama¸ çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılması ile taze ve sağlıklı hammadde temini" olarak sıralanıyor.Sağlıklı gı...
Yazar: Akın DİNDAR
Yapılan araştırmalara göre¸ her üç kanser hastalığından birisi besinler yüzünden kaynaklanıyor. Bol sebze ve meyve yiyen kişiler¸ akciğer¸ bağırsak¸ göğüş rahim ağzı¸ nefes borusu¸ ağız boşluğu¸ mide¸...
Yazar: Akın DİNDAR
Günlük hayatta hangimiz stresten yakynmyyoruz ki? Tüm sa?lyk sorunlarynyn anasy da stres.Günlük hayatta hangimiz stresten yakynmyyoruz ki? Tüm sa?lyk sorunlarynyn anasy da stres. Peki nasyl...
Yazar: Akın DİNDAR