İllerimizi Tanıyalım: Tekirdağ
Ayçiçeği tarlaları ve meyve bahçeleri ile bezeli olan Tekirdağ'da kiraz ve üzüm olukça ünlüdür. Hem Marmara hem de Karadeniz’e kıyısı olan Tekirdağ Türkiye’nin en özel şehirlerinden biridir. Kilometrelerce uzanan sahili, tarihi açıdan dikkat çeken camileri ve çarşılarının yanı sıra tertemiz plajları ve yat limanı ile hem kültürel hem de yaz tatili için iyi bir seçenektir.
Tekirdağ'ın 11 tane ilçesi bulunur. Bunlar; Çerkezköy, Çorlu, Ergene, Hayrabolu, Kapaklı, Malkara, Marmaraereğlisi, Muratlı, Saray, Şarköy, Süleymanpaşa’dır.
Hora Feneri: Hoşköy ya da Hora Feneri ismiyle anılan bu yapı doğa gezileri ve fotoğraf safarileri için Tekirdağ’ın en çok ziyaret edilen yapılarının başında geliyor. Sultan Abdülmecid’in emriyle 1861 yılında inşa edilen fenerin yapımı için Fransa’dan getirilen özel malzemeler kullanılmıştır. Demirden inşa edilen fener, 20 metreye varan uzunluğu ve 26 metre yüksekliğe sahip olan fener 40 kilometre uzaklıktan görülebiliyor.
Kapaklı Kazak Gölü: Doğa tutkunları tarafından ziyaret edilen Kapaklı Kazak Gölü hafta sonu sporları için yöre halkı tarafından yoğun ilgi görüyor. Çam ormanlarıyla çevrili masmavi sularda sandal gezilerine çıkmak ya da olta balıkçılığı yapmak Kapaklı Kazak Gölü’nde geçirdiğiniz vakti daha keyifli hale getirir.
Süleymaniye Camii: Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi Tekirdağ şehrinde de bir Süleymaniye Camii vardır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen cami, Camii Kebir ismiyle de anılır.
Tarihi Çorlu Evi: Tarihi Çorlu Evi Rum bir doktora aittir. Yüzyıldan daha köklü bir geçmişe sahip olduğu bilinen Tarihi Çorlu Evi, Doğanca Muhacir Evi Müzesi ismiyle de anılıyor. İsminden de anlaşılacağı üzere müze olarak faaliyet gösteriyor. Ev ahşap bir konak olarak inşa edilmiştir. Konak içerisinde oturma odası, mutfak, kiler ve yemek odası gibi bölümler kendilerine ait özellikleri ile dönemi yansıtıyor.
Bahçeköy Şelaleleri: Bahçeköy Şelaleleri bahçe köyü ormanının derinliklerinde, orman dokusu içerisinde kaybolmuş muhteşem bir doğal güzelliktir. Yıllar önce Romalılar tarafından yaptırıldığı düşünülen devasa su kemerinin kalıntıları altında bulunan dere, pek çok şelaleye ev sahipliği yapar. Şelalenin bir tarafında devasa kayalık bölümler bir tarafında ise ormanlık alan yer alır. Şelale yeşil ve mavinin her tonunu görebileceğiniz bir alandır.
Tekirdağ Köftesi: Tekirdağ'ın en meşhur yemeği olan Tekirdağ Köftesi; kıyma, soğan, maydanoz, baharat ve sarımsak ile yapılan bir köfte çeşididir. Köfteler, şişlere dizilerek kömür ateşinde pişirilir. Tekirdağ Köftesi, mutlaka yanında yoğurt ile servis edilir. İşte bu lezzetli tarif Tekirdağ’ın en meşhur yemeğidir ve Tekirdağ denilince akla ilk gelen şeylerdendir.
Yusuf HALICI
YazarÇanakkale’nin köylerinden her gün bıyığı henüz terlememiş, çocuk denilebilecek yaştaki yüzlerce genç, savaşa katılmak üzere birliklere katılıyordu. Kısa süreli bir eğitimden sonra bölük bölük cepheye ...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Kitabın adı: Parmaklar Havaya Kim Duma Dum Kime! Yazar: Gökhan Özcan Resimleyen: M. Ahmet Demir Yayınevi: Vadi Çocuk Yayınları Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021 Sayfa sayısı: ...
Yazar: Sait ÖZER
Meşhur sûfî İbnü’l-Arabî’nin üstâdı olan Ebû Medyen’in tesir halkasının geniş bir coğrafyaya yayılmasında eserleri içerisinde “Ünsü’l-Vahîd ve Nüzhetü’l-Mürîd” adlı çalışmasının önemli bir yeri vardır...
Yazar: Yusuf HALICI