İstanbul’da Bir Gün
Eşsiz Boğaz’ı ile iki kıtayı birbirine bağlayan, bir çağı kapatıp bir çağın açılmasına neden olan, doğal güzellikleri, tarihî binaları, sarnıçları, çeşmeleri, yalıları, sarayları, kasırları, kiliseleri, eski İstanbul evlerini yaşatan sokakları, semtleri ile özel bir şehirdir İstanbul. Çok eski bir tarihi vardır ama hala keşfetmeye açıktır. Geze geze her yer görüldü sanılır ama asla bitirilemez, her gezide yeni bir ufuk açılır.
Boğaz’ın iki yakasını süsleyen yalıların özelliklerini, geçmişlerini, hikâyelerini görsel şölen eşliğinde bir bilenden dinlemek ayrı bir keyiftir.
Bir gün bir semt gezmeye yetmez. Ülkemize gelen turistlerin ilk uğrak yeri Sultanahmet eşsiz tarihî güzellikleri, değerleri ile herkesi büyüler. Sultan 1. Ahmet tarafından Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılan, mavi İznik çinileri ile bütünleşmiş Sultan Ahmet Camii meydana ayak basar basmaz bizi karşılar. Yanı başında eşsiz mimarisi ile Ayasofya Camii yer alır.
Meydanın en eski misafirleri Örme Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Theodosius Dikilitaşı, Alman Çeşmesi ayrı ayrı hikâyeleri ile ilgi çeker. Türk İslâm Eserleri Müzesi geçmişimize ait bir hafızadır. Herkes tarafından en çok bilinen Yerebatan Sarnıcı’dır oysa iki sokak ötede Şerefiye Sarnıcı ve Binbirdirek Sarnıcı Yerebatan Sarnıcı’nın gölgesinde kalır. Hatta Nakkaş halı mağazasının içinde rastlantı eseri ortaya çıkmış bir sarnıçta hiç kimse tarafından bilinmemektedir. Dünyanın dört bir ucundan insanlar 1500 yıllık Navitas sarnıçta yüzmek için gelirler.
Bir kafenin altında yer alan Palatium Magnaura Bizans saray kalıntılarını hiç kimse bilmez. Merdivenlerden inerek bu yer altı saray kalıntılarını gezip görüp etkilenmemek mümkün değildir. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve Osmanlı Sultanlarına ev sahipliği yapmış Topkapı Sarayı geçmişimizi tanıtan en önemli eserlerden biridir. Girişinde yer alan 3. Ahmet Çeşmesi tüm güzelliği ile ziyaretçilere hoş geldiniz der gibidir. Konserlere, etkinliklere ev sahipliği yapan Aya İrini Kilisesi ana kapıdan girer girmez gelenleri karşılar.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, köklü bir geçmişe ve kültüre sahip ülkemiz sayısız tarihi eserlerle doludur. Bizlere düşen; bu kıymetli eserleri gezmek, görmek, fikir sahibi olmak. Zaman buldukça önce yaşadığımız yöredeki tarihi değerleri görmeyi daha sonra da ülkemizin güzelliklerini tanımayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Gezip görmek hem bilgi ve kültürü arttırır hem de geçmişimize ait hafıza oluşturur.
Erdal KARASU
YazarÜç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği; dağları, ormanları, ovalarının ortasından nazlı nazlı akarak bereket saçan nehirleri, vadileri ile doğal güzelliklerle bezenmiş top...
Yazar: Erdal KARASU
İbadetin, sabrın, paylaşmanın, yardımlaşmanın ayı Ramazan; hazırlıklarla, coşkuyla beklenen özel bir dönem. Hem birlik olduğumuz hem de huzuru yaşadığımız bu ayda kutsal mekânları ziyaret eder, dualar...
Yazar: Erdal KARASU
Eğitim, bireyleri yetiştirmek ve geliştirmek, toplum içinde yer alabilmelerine, bilgi beceri elde edebilmelerine, kişiliklerini geliştirebilmelerine yardım etmektir. Eğitim değerleri öğretir, inançlar...
Yazar: Erdal KARASU
Okulda, evimizde, bahçemizde arkadaşlarımızla oynadığımız tadına doyulmaz oyunlar o kadar eğlencelidir ki; kendimizi kaptırır, hiç bitmesin isteriz. Eve giriş zamanımız geldiğinde üzülür, birazda kıza...
Yazar: Erdal KARASU