Hoşgörülü Olmak
Kişinin; kendisinden farklı düşünenlere, inanç ve davranışlarda bulunanlara karşı saygılı, sevecen ve katlanır olmasıdır hoşgörü. İnsanlara ve topluma bile isteye zarar veren kişileri, olayları, sorunları yok saymak, boş vermek, aldırmamak değildir. Aksine; sevgiyle, saygıyla, anlayışla, önyargısız yaklaşmak, örnek davranışlar sergilemek ve hataları düzeltmektir.
Hoşgörü; anlayışlı olmaktır, değer vermektir, ayıpları örtmektir, affedici olmaktır, kusurları görmemektir, uyumlu olmaktır, tahammül etmektir, farklılıkları tanımaktır, paylaşmaktır, saygı duymaktır, karşısındaki kişileri dinlemektir, önemsemektir. İşte; içeriğinde bunca güzel özelliği barındırdığından hoşgörü bir toplum için değerlidir, önemlidir.
Hoşgörü üzerine söylenmiş sözler, yazılmış şiirler, anlatılmış öyküler bu kavramın bir toplum için ne denli önemli olduğunu gösteriyor.
“Hoşgörü, insanlığın bir parçasıdır.”
“En büyük ihtiyaç hoşgörü, en büyük düşman önyargıdır.”
“Hoşgörü ve olgunluk ayrılmaz ikilidir, birinin olmadığı yerde diğeri olmaz.”
“İnsanlığın kurtulmasını sağlayan en büyük erdem hoşgörüdür.”
“Hoşgörü, başka insanların kusurlarında kendimizin de payı olduğunu kabul etme olgunluğudur.”
“Hoşgörü öyle bereketli bir tohumdur ki, tüm güzel duygular içinde filizlenir.”
“Hoşgörü, yapılan her şeyi kolayca kabul edip onaylamak değildir.”
“Dünyanın bize saygı göstermesini istiyorsak, önce biz kendi benliğimize ve milliyetimize bu saygıyı duyguda, düşüncede, bütün davranış ve tutumumuzda göstermemiz gerekir.”
“Hepimizin hataları ve kusurları vardır; gelin karşılıklı olarak birbirimizin hata ve kusurlarını bağışlayalım, çünkü hoşgörü tabiatın ilk yasasıdır.”
Hoşgörü üzerine söylenmiş bu sözlerin her biri hem derin anlam içermekte hem de yol gösterme niteliği taşımakta.
Saygılı, yürekleri sevgi dolu, hoşgörü sayesinde din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin barış içinde yaşayabilen bir toplum ve gençlik yetiştirebilmek için, hoşgörü kavramının öneminden söz etmek, öğütler vermek her zaman yeterli olmuyor. Bunun yerine hoşgörülü, sevgi ve saygıya dayalı, hiç kimseyi ayrıştırmadan adil davranarak;örnek olmalı ve bu kavramın toplumda yerleşmesini sağlamalıyız.
Ailenizde, okulunuzda, yaşadığınız toplumda sevgi, saygı, hoşgörüye dayalı davranışlarla karşılaşmanız; sizlerinde güzel davranışlarla karşılık vermeniz dileğiyle…
Erdal KARASU
Yazar“Bizi insan yapan sevgi ve saygıdır.”“Büyüklere hürmet en büyük vazifedir.”“Başarılı olmak kolay, saygıdeğer olmak zordur.”“Saygı düzenin anahtarıdır.”“En büyük başarı insanlardan edinilen saygı ve se...
Yazar: Erdal KARASU
Anne, baba ve çocuklardan kurulan en küçük topluluktur aile. Ailelerimizi oluşturan bireyler hayatımız boyunca bize en yakın olan, en çok destek veren, bizi her hâlimizle kabullenip seven kişilerdir. ...
Yazar: Erdal KARASU
Hoşgörü; insanın kendinden farklı düşünen inanç ve davranışlarda bulunan kişilere karşı saygılı, sevecen olması hâlidir. Hoşgörü hiçbir menfaat gözetmeksizin insanlara yardımcı olmaktırHoşgörü bir vur...
Yazar: Naciye BEYZA
Filmlere, şarkılara, şiirlere, romanlara ve aklımıza gelebilecek her türlü sanat eserine ilham kaynağı olacak kadar büyüleyici bir güzelliğe sahip şehirdir İstanbul… Yüzyıllara dayanan geçmişiyle fark...
Yazar: Erdal KARASU