Çocuklara Saygılı Olmayı Öğretmek
Çocuklara saygı kavramını öğretmek, onların toplumsal kuralları anlaması, sağlıklı ilişkiler kurması ve başarılı bir iş ile aile hayatına sahip olabilmesi için gereklidir. Ebeveynler, çocuklarının saygılı olmasını ister ancak saygının sınırlarının ne olduğu ve kimlere nasıl saygı gösterileceği çocuklara net bir şekilde öğretilmelidir. Saygı eğitimi olabildiğince erken yaşta başlamalıdır; okula başlamadan önce aile ortamında bu kavramı öğretmek önemlidir. Ebeveynlerin çocuklarına saygısız davranışların sonuçlarını açıklamaları ve bu süreçte büyük çaba göstermeleri gerekmektedir.
Çocuklara saygıyı öğretirken, bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir:
Dinlemeyi Öğretmek: Bir kişiyi dinlemek, saygı göstermenin etkili yollarından biridir. Çocuğunuz konuşurken dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmalı ve göz teması kurmalısınız.
Görgü Kurallarını Öğretmek: Çocuklar, ebeveynlerinin davranışlarını taklit eder. Küçük yaşlarda "lütfen" ve "teşekkürler" demeyi, daha büyük çocuklara ise selamlaşma ve veda cümlelerini öğretmek önemlidir.
Kaba Davranışları Hoş Görmemek: Çocukların kaba ve saygısız davranışlarını düzeltmek, bu hareketlerin neden yanlış olduğunu ve nasıl hissettirdiğini anlamalarını sağlamak gereklidir.
Ev İçinde Kurallar Koymak: Kurallar koymak, çocuklara dünyanın onların etrafında dönmediğini öğretir. Kuralları net ve gerekçeli bir şekilde anlatmak önemlidir.
Açık Fikirli Olmalarını Desteklemek: Çocuklarınıza, herkesin onları sevmek zorunda olmadığını ancak bu durumun kaba davranmak için bir gerekçe olmadığını öğretmelisiniz.
Merak Duygusunu Desteklemek: Çocuğunuzun merak dolu sorularını ciddiye almak ve net cevaplar vermek önemlidir.
Hoşgörülü Olmayı Teşvik Etmek: Çocukların farklılıklara hoşgörülü olmasını sağlamak için onlara destek olmalısınız.
Model Olmak: Bireysel farklılıkların normal olduğunu ve hoşgörülü davranışların önemli olduğunu çocuğunuza göstermek için örnek olmalısınız. Çocuğunuzun çeşitli kültürlerden ve farklı gelişim gösteren insanlarla iletişim kurmasını sağlamak hoşgörülü bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olur.
Editör
YazarVakfın Adı: Süleyman Subaşı Bin Abdülmennan Vakfı Kurucunun Lakabı: Subaşı Kurulduğu Yer: İstanbul Kuruluş Tarihi: 983 H./1576 M. Baba oğul Topkapı Sarayı Müzesi'ni gezdikten sonra...
Yazar: Nisa ERCİYES
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Kitabın adı: Kırık Şemsiye Yazar: Sevim Ak Yayınevi: Can Çocuk Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021 Sayfa sayısı: 25 Yaş aralığı: 8+ İşlenen konular: hayal gücü, masalların ...
Yazar: Sait ÖZER
Mübarek: Uğurlu, Hayırlı, Bereketli (s.a.v.)Peygamberimiz’in bir ismi de “Mübarek”ti. Yani; uğurlu, hayırlı, bereketli idi. Gerek peygamberlikten önce gerek sonra bereketini bütün âlem görmüştür.Hz. H...
Yazar: Editör