Gerçek Öğretmen İlham Kaynağı Olur
Bilindiği gibi eğitimin temel taşları sevgi, bilgi ve ilgidir. Okulu bahçe; öğrencileri bahçenin eşsiz çiçekleri, öğretmeni de bahçede rengârenk çiçekler yetiştirecek bir bahçıvan olduğunu biliyoruz. Öğretmen; açmayı bekleyen tomurcuklara yol gösteren gönül eri, ruhları okşamasıyla, dinlemesiyle çok özel ve güzel bir insandır.
Öğretmenin; mangal gibi yüreği, çelik gibi bileği, gerektiğinde de pamuk gibi yumuşak gönlü olmalıdır. Öğrencilerimize onurlu bir kişilik kazandırmak, yeteneklerine göre yönlendirmek, millî ve manevî değerler vermek başlıca görevlerindendir. Öğretmen, öğrencinin gözünde her şeyi bilen örnek bir insandır.
Hepimizin bildiği gibi iletişim sevgiyle başlar ve başarıya doğru ilk adım atılmış olur. Öğretmenin kalbi çocuk sevgisiyle dolup taşmalıdır. Yüreğine giremediğimiz çocuğu eğitemeyiz. İyi bir öğretmen; öğrencilerini ciddiye alan, problemleriyle ilgilenen, olgun, samimi, âdil ve sabırlıdır.
Öğrencilerine en güzel bir şekilde örnek olandır. İdeal öğretmen; mesleğine saygılı, kendini eğitime adayan, çevresiyle iyi ilişkiler kuran, ön yargısız, paylaşımcı, yönlendiren ve önder olandır. Tercih edilen öğretmen; ahlâklı, fedakâr, kişilikli, güzel ve etkili konuşan ve iyi iletişim kuran bir gönül eri, kalplerin fâtihidir.
Kendimizi öğrencilerimize sevdirmeliyiz ki, iletişimimizde problemler olmasın. Sevgi sihirli bir duygudur, karşılıksız kalmaz. Sevgi ile attığımız bir adım inanılmayacak başarılar getirir. Kalbimizden çıkan içten duygular güzel bir duadır.
Gerçek öğretmen saf bir çocuk rûhu taşır, gençlerden kopamaz. Empatiyle çocuğa karşı davranışlarında daha duyarlıdır. Gerçek öğretmen, çocukları gözler ve kişiliklerini anlayabilir. Gerçek öğretmen, kendi iradesine sahip ve karakter sahibidir. Gerçek öğretmen, neşeli ve iç huzura sahiptir.
İnsana bilmediği bir şeyi öğreten öğretmenin; onurlu, şerefli ve önemli bir mesleğin mensûbu olduğunu asla unutmamalıdır. Öğretmenlik, yüksek ideal sahiplerinin yapacağı manevî bir görevdir. Maddî ihtiyaçlar birinci plânda olmamalıdır.
Öğretmen dersten yorulan değil, aksine yaptığı işten zevk ve heyecan duyandır. Öğretmen huzur içinde çalışan, yüreğinde öğretme aşkı olan bir gönül sevdalısı olmalıdır. En modern araçlarla donatılan mükemmel binalar da yapsanız işini iyi bilen ve seven bir öğretmen olmadıkça başarı gelmeyecektir. Merhûm Mahir İz; “Ben size çadırda bile en kaliteli eğitimi verebilirim, siz bana yeter ki kaliteli öğretmeni bulun.” diyor.
Özellikle günümüzde öğretimden daha çok eğitime önem verilmeli, öğretmenlik mesleğinin kaybettiği itibarı yeniden sağlanmalı, millî ve manevî değerlere bağlı bir müfredat ve iyi yetişmiş, işini ve öğrencilerini seven öğretmenler yetiştirilmeli.
Eğitim kişiye gerekli olan beceri ve yetenek kazandırma, maddî-manevî açıdan geliştirip zenginleştirme, kişilere güzel alışkanlıklar kazandırma, öğrendiklerini hayatına uygulamasına yardımcı olma faaliyetidir. Öğretim ise kişinin yetenek, özellik ve çalışmalarını bilgi ve metot içerisinde geliştirme faaliyetidir.
Bunları yaparken amacımız ne olmalıdır? En başta kişiyi bilgili yapmak, faydalı davranışlar kazandırmak, yol, yöntem öğretmek, yeteneklerini geliştirmek, birlikte çalışma, işbirliği, yardımlaşma, dayanışma ve öz güven duygusu vermek, kişiye hayatı sevdirmek, hayattan zevk aldırmak, insanlarla barışık olmasını sağlamaktır.
Öğretmen öğretici, yol gösterici, davasına sahip, arkadaş, sırdaş, dost, okuyan ve okutan, takdir ve teşekkür eden, yönlendirici bir kişidir. Öğretmen mesleğinin sevdalısı olmalı, derse hazırlıklı girmeli, âdil olmalı, kibar, nazik, sevecen, şefkatli, güler yüzlü ve samimi olmalıdır. Derse zamanında girip çıkmalı, kılık-kıyafetine özen göstermeli, güzel konuşmalı, maddî ve manevî yönden öğrencisini ödüllendirmelidir.
Öğretmen görevini hakkıyla yapmalı, eleştiriyi uygun zaman ve zeminde yapmalı, öğrencisini takip etmeli, haklı istekleri yerine getirmeli, güzel sözcüklerle gönülleri kazanmalı, sınıfı sevgi ocağına dönüştürmelidir. Öğretmen kendini ve okuttuğu kaynakları her yıl yenilemeli, derse dinlenmiş olarak girmeli, özel işlerini ve aile hayatını sınıfa yansıtmamalı, olayları siyaset üstü ele alarak tarafsız davranmalı, anlattıkları hayatla ilgili olmalıdır.
Öğrenci ile diyaloglarında onları olduğu gibi kabullenmeli, olumlu ve güzel taraflarını öne çıkarmalı, onlara seçme ve alternatif sunma hakkı vermeli, öğrencilerini sınıf içinde utandırmamalı, eleştirilecekse kişiliği değil, davranışı eleştirilmeli, hataları söylenirken önce doğrulardan başlanmalı, teklif ve görüşleri değerli görülüp heyecanlandırılmalı, dinlemeyi gerçek anlamda yapmalıdır.
Öğretmen; sadece sınıfta değil, her yerde öğretmenlik yapmalı, güler yüz içinde hâl hatır sormalı, gönüllere hitap etmelidir. Öğretmen; konuları işlerken önceden hazırlık yapmalı, diğer derslerle bağlantı kurmalı, anlatılacak konuları basitleştirmeli ve işin özü söylemelidir.
Önce amaç, sonra detay bilgiler verilmeli, soru-cevap, öğrenci merkezli aktif metot uygulanarak konular tartışılmalıdır. Bütün öğrenciler derse katılmalı, araştırmalar özendirilmeli, dersin sonunda mutlaka tekrar yapılmalıdır. Sınıfa her türlü yazılı ve görsel kaynak getirilmeli, görselliğe önem verilmeli, olaylar canlandırılarak anlatılmalı, dersin ilk yirmi dakikası çok iyi kullanılmalıdır.
Ders anlatırken zamana ve yere göre uygun şekilde şaka, fıkra, aktüaliteye yer verilmeli, ders sıkıcılıktan kurtarılmalıdır. Hayatın gerçekleri, zorlukları anlatılmalı, insanî ilişkilere değer verilmeli, sevgi ve saygının sözde kalmayıp uygulanmasına dikkat edilmelidir.
Öğrenci öğretmeni severse dersi de sever. Bu husus asla gözden kaçırılmamalı. Öğrenciler okula severek gitmelidir. Anlatılan konunun akılda kalması için konunun önemi, sağlam temellere dayandırılmalı, düşündürücü, soru sordurucu, merak ve heyecan uyandırıcı olmalıdır.
Konu anlatılırken dikkat çekici örnekler verilmeli, öğrencinin katkısı istenmeli, konu planı tahtaya yazılmalı, dersleri işlerken günün getirdiği her türlü teknolojiyi uygulamalı, neyin, niçin yapılacağı anlatılmalı, konunun önemli noktaları tekrarlanmalı, vurgulanmalı, altı çizilmelidir.
Konular içindeki önemli cümleler, şifre ve formüller icat edilerek kolaylaştırılmalı, hatıralara yer verilmeli, ders yarış havasına sokulmalıdır. Konuyu illa ki bitireceğim kaygısına kapılmadan çok şey yerine öz verilmelidir, öğrenci ile göz teması kurulmalı, neşeli olunmalıdır.
Öğrenciyi nasıl çalıştıralım ki başarılı olsun. Öğrenciye yol göstererek, planlı, programlı çalışmaları gerektiği anlatılmalıdır. Dersin önemini hissettirmeli, çalışılmazsa hayatta başarısız olunacağı, aile ve çevrede uyumsuzluk yaşanacağı anlatılmalıdır. Öğretmenlerini kendileri için bir şans olarak görebilmeli, öğretmenin ilgisinden gurur duymalı, başarılı olanlar için parlak tablolar çizmeli, çalışanlar mutlaka desteklenmelidir.
Eğitimde kaliteyi artırmak için öğretmen bilgili olup bilgisini tazelemeli, yaptığı işten heyecan duymalı, işbirliği ve diyaloga açık olmalıdır. Öğretmenlerin huzurlu ve başarılı olabilmesi için alanlarında yardımcı olmak, isteklerini yerine getirmek, onları sıkıp bunaltmamak, çalışmalarının maddi ve manevi olarak takdir etmek gerekir.
Okul idarecileri öğretmenin başarısının kendi başarıları olduğunu bilmeli, tenkit ve eleştiride aceleci olmamalı, iyice dinleyip anlamadan uygulama yapmamalı, veli toplantılarını ve özel günleri gereği gibi değerlendirmelidir. Bu günlerde idareci-öğretmen-veli kaynaşması sağlanmalı, başarılı öğretmen ve öğrenciler ödüllendirilmelidir.
Hayatımızı doğru yönde şekillendirmede bizlere yardımcı olan, bizlere bilmediklerimizi öğreten, bildiklerimizi ise daha iyi anlamamıza vesile olan ve bütün zorluklara göğüs gererek bizleri yetiştiren öğretmenlerimizi saygıyla ve minnetle yâd ediyoruz. Kendilerini çok sevdiğimizi ve onları asla unutmayacağımızı dile getiriyoruz.
Ahirete intikal etmiş olan öğretmenlerimize Rabbimizden rahmet, yaşayan öğretmenlerimize esenlikler diliyoruz. Yüce Rabbim öğretmenlerimizi başımızdan eksik etmesin. Kendilerine dünya ve ahiret mutluluğu nasip etsin. Öğrencilerini bahçıvan titizliğiyle yetiştiren gönüllerin fatihi değerli meslektaşlarımın başarıları için duacıyım. Mesleğini ve öğrencilerini seven, mânâyı önde, maddeyi arkada gören, fedakâr ve cefakâr gönül fatihlerine selam olsun...
Ali ÖZKANLI
YazarBundan 30 yıl kadar önce ülkemizde yaşayan insanların dinlerini öğrenmek istediklerinde mürâcaat edecekleri eserlerin sayısı oldukça azdı. Mevcût kitapların pek çoğu Arap dünyasından veya Pakistan’dan...
Yazar: Enbiya YILDIRIM
Sevgi insanı olmak, sevgi medeniyetine ulaşmak, sevgiyle yaşamak… “Sevgi tüm varlığın yaratılış sebebidir. Kâinattaki her şeyi yaratan Allah insanı sevgiyle yaratmış, sevmiş ve sevilmeyi istemiştir.”İ...
Yazar: Ali ÖZKANLI
Yûnus Emre’nin üzerinde durduğu en temel konu birlik ve beraberlik rûhudur. Birlikten güç doğacağını, acıların giderilmesi ve tatlılıkların paylaşılması husûsunda ortak hareket edilmesi, yüreklerin or...
Yazar: Kadir ÖZKÖSE
Cenab-ı Allah'ın yarattığı her şeyde sevginin eserini görmekteyiz. Kâinat özünde sevgi vardır. Şair satırlarında bunu şöyle dile getirir:Kâinatın özü aşkla kurulmuşİpek ibrişimle kalpler sarılmı...
Yazar: Ali ÖZKANLI