Çocuklar Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirmelidirler?
Okulların her yaz tatiline girişinde çocukların kendi aralarında ders çalışma planı yaptıklarını gördükçe kendi öğrencilik yıllarım aklıma gelir. Bizler de her öğrenci gibi öğrencilik yıllarımızda tatilde ders çalışma planları yapardık. Öğrencilik psikolojisi olacak ki, tatillerde ders çalışmak için bütün kitapları köye götürürdük.
Ders çalışmak için her gün kendi kendimize söz vermemize rağmen çalışmadan tatili bitirirdik. Öğrencilik yıllarımızda televizyon ve bilgisayarımız olmadığı için tatilde, bağ bahçeden ve oyundan kalan zamanlarda da kitap okurduk. Lise dönemi tatillerinde de ÖSS ve ÖYS’ye yönelik derslere çalışırdık.
Çocuklar için tatilde yapılacak en iyi etkinliğin -sosyalleşmeleri açısından- akran oyunları, dil ve yorumlama yeteneklerinin gelişmesi için de kitap okumak olduğunu aldığım eğitim ve geçmişten edindiğim tecrübe ile daha iyi anladım. Anne babalar çocukların tatilde gönüllerince oyun oynamalarını, eğlenmelerini ve dinlenmelerini sağlamalıdırlar.
Çünkü oyun oynamaktan ve eğlenmekten mahrum bırakılacak çocuk okulda da ders çalışma yeteneğinden mahrum kalacaktır. Tatil -adından da anlaşılacağı üzere- ara verme anlamına gelse de bu, öğrencilerin tamamen dersten uzak kalması anlamına gelmediği gibi, sürekli ders çalışması anlamına da gelmez. Peki, ne yapmalı?
Öğrenciler oyun ve dinlenmenin yanında her gün planlı bir şekilde -az da olsa- ders çalışmalı. Öğrencilerin sınıf seviyelerine ve yeteneklerine göre yapmaları gereken çalışmalar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Anasınıfına ve 1. Sınıfa Gidecek Öğrenciler
Bu çocuklara anne babaları kesinlikle okuma ve yazma öğretmemelidirler. Bu, öğretmenin işidir. Aile olarak bu çocuklara el kaslarının gelişmesi için resim çizdirme, resim boyatma, kes-yapıştırmanın yanında resim yorumlatma, şekilleri ve sayıları öğretme gibi çalışmalar yaptırabilirler. Bunun yanında çamurla, toprakla ve oyun hamuru ile ilgili çalışmalar yaptırılabilir. Ayrıca çocuklar hem sosyalleşmesi hem de dinî eğitimleri için yaz Kur’an kurslarına gönderilebilir.
2, 3 ve 4. Sınıfa Gidecek Öğrenciler için Yapılacaklar
Bu çocuklar için de hem okulda öğrendiklerini pekiştirme hem de ders çalışmaları açısından sınıf ve yeteneklerine uygun tatil kitabı alınmalı. Çocuğun seviyesini en iyi öğretmeni bildiği için kitap alırken çocuğun öğretmeninin önerebileceği kitaplardan yararlanılmalı.
Alınan kitaplar çocuklar tarafından hemen bitirilmemeli. Tatil boyunca her gün birer bölüm çalışarak üç aylık yaz tatilinde bir iki tane bitirmesi sağlanmalı. Yine bu çocukların soyut zekâları tam gelişmediği için öğretmeni tarafından önerilen okuma kitapları yanında çocuk dergileri okumaları sağlanmalı.
Çocuğun her gün az da olsa okuması ve okuduğunu size anlatması, yorumlama ve dil gelişimine faydalı olacaktır. Bundan başka, günlük tutmaları ve seviyelerine uygun bulmaca çözmeleri özendirilmelidir. Bunların yanında, çocuklar hem sosyalleşmesi hem de dinî eğitimleri için yaz Kur’an kurslarına gönderilmelidir.
Diğer Öğrenciler için Yapılacaklar
5.sınıftan lise son sınıfa kadar bursluluk sınavına girecek öğrenciler vardır. Ayrıca 8. sınıf öğrencileri iyi bir lise kazanmak, lise öğrencileri de iyi bir üniversite kazanmak için sınavlara gireceklerdir. Bu çocuklar da eksiklerini tamamlamak ve kendilerini geliştirmek adına, sınavlara uygun çalışma planlarını çok iyi yapmalıdırlar.
Bu sınıflarda okuyan öğrencilerin sınıflarına ve girecekleri sınavlara uygun çalışmalara şimdiden başlamaları hem eksiklerini gidermelerini hem de sınava hazırlanmalarını sağlayacaktır. Yine bu çocukların yaşlarına ve seviyelerine uygun kitap, gazete, dergi okumalarının yanında bulmaca çözmeleri teşvik edilmelidir.
Çocuklar, bir taraftan tatillerini yaparken bir taraftan da sınavlar için günün belli aralıklarında çalışmalı. Ayrıca soruları anlamada ve yorumlamada daha pratik olmaları için kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliler. Çünkü bu sınavlarda bir soruya yaklaşık bir dakika verilmektedir.
Bu süre içinde hem soru okunup yorumlanacak hem de cevabı bulunup optik forma işaretlenecek. Bunu geliştirmenin en kolay yolu, test çözmek ve bol kitap okumaktır. Tatil de kitap okumak için bütün öğrencilere bir fırsattır.
Yeni Sistemde Kitap Okumayanlar Sınavlarda Zorlanıyor
Yeni sınav sisteminde başarılı olmak için sınavlara çalışmak kadar bol bol kitap okumak da gerekiyor. Çünkü eskiden sınav sisteminde bilgiye dayalı sorular sorulurken yeni sınav sisteminde ağırlıklı olarak yorumlamaya dayalı sorular sorulmaktadır.
Bunu şu şekilde anlatalım: Eskiden liseye giriş sınavlarında, dört seçenekli sorularda seçeneklerin üçü yanlış, biri doğru olurdu. Öğrencilerden doğru cevabı bulmaları istenirdi. Üniversite sınavlarında ise beş seçenekli sorularda seçeneklerin dördü yanlış, biri doğru olurdu. Diğer dört şık kesin yanlış olurdu.
Yeni sınav sisteminde ise lise giriş sınavlarında dört seçeneğin, üniversite sınavlarında ise beş seçeneğin beşi de doğru. Öğrencilerden doğru cevapların içinde en doğrusunu bulmaları istenmektedir. Yeni sınav sisteminde sınav, sorulara genel anlamda baktığımızda ise, paragraf soruları gibi uzun. Sadece Türkçe paragraf soruları değil, matematik soruları da öyle. Sorunun cevabı sorunun içinde olduğu için okuduğunu bir okumada anlayıp doğru cevabı bulabilenler avantajlıdırlar.
Bir okumada anlayan dedik çünkü sınavlarda zaman çok önemli. Okuduğunu bir okumada anlamayıp anlamak için iki üç defa okuyanlar, sınavlarda zaman problemi ile de karşı karşıya kalmaktadırlar. Sınavdan çıkan birçok öğrencinin soruları yetiştiremediğini ifade etmesi bunun göstergesidir.
Gençlerin birçoğunda kitap okuma alışkanlığı olmadığı için uzun soruları görünce gözleri korkmaktadır. Cevaplar soruların içinde olsa da uzun sorular gözlerini korkutmaktadır. Kitapla haşır neşir olmayanların soruları anlamada ve doğru cevabı bulmada işi daha da zor olmaktadır.
Yeni sistemde, sadece sınavlara çalışmak yeterli değil. Yorumlama yeteneğini geliştirecek kaliteli kitaplar da okumak gerekir. Kaliteli kitaplar okuyanlar, olaylar arasında bağlantıları iyi kurdukları için, sözel derslerde olduğu gibi sayısal derslerde de soruları kolay çözebileceklerdir.
Onun için yorumlama yeteneğini geliştirecek kaliteli kitaplar okumaya hemen başlanmalıdır.
Sonuç olarak;
Çocukların bireysel oyunlar ve bilgisayar oyunları oynamak yerine, sosyalleşmeleri açısından, akranlarıyla oynamaları teşvik edilmeli. Bu çocuklar ergenlik dönemini yaşadıkları için gittikleri yerlere ve arkadaş gruplarına dikkat edilmeli. Çocukların okulda ve sınavlarda daha başarılı olmaları için seviyelerine uygun kitaplardan her gün az da olsa okumaları teşvik edilmeli.
Çocukların hem tatillerini yapmaları hem de -her gün az da olsa- girecekleri sınavlara şimdiden hazırlanmaları sağlanmalı. Atalarımız: “Yazın başı pişenin kışın aşı pişer.” der.
M. Emin KARABACAK
YazarGül derken dikene konarHar getirir başa gönülBir ömür sabırla sınarDöndürür bir taşa gönülÇektim mihnetin gamınıSürmedim dünya deminiŞaştı bahar mevsiminiGirdi boran kışa gönülAşk elinden düştün toraY...
Şair: Ramazan PAMUK
Sorumluluk, kişinin yetki alanına giren işleri üstlenerek kendisinden istenen şekilde ve amaca uygun olarak yapması diye tarif edebiliriz. Çocuklar için de sorumluluk, gelişim dönemlerinin özellikleri...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Vakit ikindiye doğru geliyor. Pazardan alışveriş yapıyorum. Haftalık sebze ve meyve alımı... Çoğu ihtiyacı aldıktan sonra sıra meyvelerden elmaya geliyor. Çocuklara bir hafta yetecek kadar alıyorum. T...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
İnsanlar, doğası gereği mutluluğu ararlar ve bu mutluluğu genellikle toplum içinde bulurlar. Toplumda yaşayan herkesin mutlu olabilmesi için birlik içinde olması gerekir çünkü toplumun huzuru, bireyle...
Yazar: Editör