Esmâü’l-Hüsnâ: El-Evvel
El-Evvel, varlığının bir başlangıcı olmayan, her şeyden önce var olan Yüce Allah'tır. O, her şeyden önce, öncelerin de öncesi, başlangıçların yaratıcısı el-Evvel'dir. İşte Yüce Allah'ın en güzel isimleri arasında yer alan el-Evvel ismi, "Varlıkta hiçbir şey onu geçmemiştir; aksine O, her şeyden önce vardır." anlamına gelir.
Allah evveldir, O'ndan evvel hiçbir şey yoktur. "Allah, her şeyden önce mevcuttur. O, her şeyin hâlıkıdır ve her şeyden sonra da mevcûdiyeti devam edecektir."
Allah, varlıklara nisbetle evveldir. Çünkü bütün bir varlık, varlığını O'ndan almıştır. Allah bizâtihî vardır. Varlığı kendisinden olup, bir başkasına muhtaç değildir. Sonradan yaratılan her bir varlığın bir evveli vardır. Çünkü Allah'ın dışındaki varlıklar sonradandır. O ise, her şeyden evveldir. O'nun el-Evvel ismi, kıdem sıfatına nisbetledir. Allah'ın ezelî ve ebedî olduğunu ifade eder.
Allah, zamandan önce zamandan münezzeh olarak vardı; beraberinde hiçbir şey yoktu. Yüce Allah, mekândan önce vardı; mekânı, varlığını kullarına göstermek için var kıldı. Çünkü varlık, her şeyi sapasağlam yaratan Allah'ın müstesna sanatıdır. Kendi muhteşem sanatını izhar etmek için dünyayı, İlâhî Zât'ını göstermek için insanı yaratmıştır.
O, bütün bir varlık düzenini yaratmada ilktir.
O, yönetmede ilktir.
O, hayat vermede ilktir.
O, ilim sahibi olmada ilktir.
O, işitme ve görmede ilktir.
O, rızkı vermede, yağmur yağdırmada, besleyip büyütmede, hüküm koymada, eğitip terbiye etmede, mülkünde dilediği biçimde tasarrufta bulunmada ilktir.
Her hayırlı işin ilk anahtarı, besmeledir. Her işe başlangıç, O'nun adıyla yapılmalıdır. Helâlinden yeme ve içmeye O'nun adıyla başlanmalıdır. Çocuk dünyaya geldiği zaman, ilk defa kulağına O'nun en büyük oluşu okunmalıdır. Dinî ve dünyevî konularda, kendi re'y ve hevâmıza başvurmadan önce, O'nun hükmüne başvurulmalıdır.
Yeme ve içmede, giyim ve kuşamda, söz ve davranışta O'nun onayına başvurmadan işe başlanmamalıdır. Evvelâ, "Her şeyi ben bilirim." demek yerine, "Her şeyi O, benden daha iyi bilir." demek edebine sahip olunmalıdır.
Netice olarak, el-Evvel olan Allah'a güvenip dayanan bir Müslüman için hayat ve ölüm, tam bir güven atmosferi oluşturur. Çünkü el-Evvel olanın sonsuz ilminde hiçbir şey gizli kapaklı değildir. El-Evvel olanın bize olan ilâhî mesajı, her şeyin önünde ve üstünde tutulmalıdır.
O'nu her şeyin önünde tutanlar, yeryüzünün en aziz ve en değerli varlıklarıdır. O'nu işte ve davranışta en önde tutmak, yeryüzünde en önde olmanın bir mukaddimesidir. O hâlde, O'nun katından bize uzatılan ilâhî mesajı anlama, yaşama ve anlatma seferberliğinde öncülük ve önderlik edenler, el-Evvel olanın öncülüğünü yaşatmış olurlar.
Söz ve eylemleriyle yüce değerlere sonsuz saygı duyanlar, bütün bir varlıktan da kendilerine saygı görürler. Bu dünyada Yüce Allah, kendisini her şeyde el-Evvel tanıyanları, âhirette de ilk yarışçılardan sayacaktır.
Ne mutlu hayatının tüm alanlarında el-Evvel olana tabi olanlara!..
Editör
YazarMüktefî: İktifâ Eden, Yetinen (s.a.v.)Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in mübarek isimlerinden bir de Muktefî idi. Hz. Peygamber’e (s.a.v.) risâlet görevi verildikten sonra o, vazifesini yerine getirebilm...
Yazar: Editör
Aile gibi yakın ilişkilerin olduğu topluluklarda sevgi kadar saygı da vazgeçilmez bir değerdir. Eşler, ebeveynler ve çocuklar arasındaki karşılıklı saygı, bireylerin kendilerini değerli ve mutlu hisse...
Yazar: Editör
Şanı Şerefi Yüce, Yüceltilmiş (s.a.v)Peygamberimiz’in müberk isimlerinden bire de “Mükerrem” “Şanı şerefi yüce, yüceltilmiş”dir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), İslâm’ı yaymak için davetini...
Yazar: Editör
Müctebâ: Seçilmiş Peygamber (S.A.V.)Peygamberlerin, yaşadıkları toplumların hassas sorunlarını keşfetme ve bu toplumları evrensel ahlâkî değerler etrafında birleştirme konusundaki mücadeleleri, insanl...
Yazar: Editör