Kitaplık: Tasavvufî Ahlâk Bazında Manevî Eğitim
Din insanlarda vicdani ve ahlaki gelişimi sağlayan, insanların kendilerini kontrol etmelerine katkı yapan bir değerler sistemidir. İnsanın yaşamına anlam katan, anlamsızlığa düşmesini engelleyen, umutsuzluğu gideren özelliklere de sahiptir.
Doğru bir dini eğitimden geçen bir çocuk ileriki yaşamında gerekli olan birçok donanıma sahip olmuş demektir. Anne -baba olarak bizlerin karşılaştığı sorunların bir tanesi de, çocuğa dini eğitimin nasıl verilmesi gerektiğidir. Bu soru bazı ebeveynlerin düşüncelerini ciddi oranda meşgul etmektedir.
Emine Elif Çakmak İgalçi’nin kaleme aldığı “Tasavvufî Ahlâk Bazında Manevî Eğitim -Okul Öncesi Dönem Örneklemi” adlı kitabı okul öncesi dönem manevî eğitimine farklı bir yaklaşım oluşturmak adına yeni bir kapı aralamaktadır.
Tasavvufî ahlakı manevî eğitim çatısı altında ele alarak okul öncesi dönemde din eğitimine, ahlâk eğitimine, değerler ve karakter eğitime tasavvufî kavramlar önderliğinde farklı bir açılım yapmaktadır. Eğitimin öze dokunması, hayata geçirilmesi adına kilit bir role sahip olan tasavvufî eğitim ahlâk bazında okul öncesi döneme indirgenebilir.
Tasavvuf, bir ahlâk ilmi olarak karşımıza çıkarak ahlâkî eğitim şeklinde değerlendirildiğinde okul öncesi dönemde de uygulama sahası bulabilmektedir. Nitekim tarihin her bir sahasına izlerini bırakmış olan mutasavvıfların görüşleri ile eğitimsel bir bakış oluşturularak, tasavvufî düşünceyi hayatla harmanlayabilmek, iz düşümlerini görmek mümkün olmaktadır.
Eğitimin sadece zahire değil bâtınada hitap etmesi düşüncesinden hareketle öze dönüş, içsel gelişim ve değişimi baz alarak, eğitimin en temel kademesi olan okul öncesi dönemden başlayarak temeli sağlam atma gayretinde olmak gerekmektedir.
Bu eser bu niyet üzere mutasavvıfların tasavvufî görüşleri doğrultusunda çocuk eğitimine tasavvufî bir yaklaşım geliştirerek modern eğitim sistem ve tekniklerini Kur’ânî ve Peygamberî yöntemlerle birleştirip tasavvuf motifiyle süslemiş, ahlâkî olarak yaşantıya sunma gayretinde olmuştur.
Okul öncesi eğitim bağlamında tasavvufî eğitimi tasavvufî ahlâk bazında manevî eğitim kapsamında ayrıntılı bir tahlille inceleyen araştırmamız bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde okul öncesi eğitimin konusu anlatılacaktır.
Bölümün alt başlıklarında ise okul öncesi eğitim, bu dönemde kullanılan yöntem ve tekniklerden bahsedilirken, geçmişten günümüze okul öncesi eğitimin gelişiminden söz edilecektir. Ayrıca okul öncesi eğitim kuramları da ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır. Okul öncesi eğitimin bireye ve topluma kazandırdığı faydalar adlı kısımla da ilk bölüm sonlanacaktır.
İkinci bölümde İslâmiyet ve eğitimden başlayarak, tasavvuf ve tasavvufî eğitimden bahsedilecektir. Kur’anî ve Peygamberî eğitim metotlarına değinilirken, tasavvuf konusu detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Tasavvufî eğitim de kullanılan yöntem ve teknikler anlatılacak, bu yöntem ve teknikler doğrultusunda çocuk eğitimiyle bağdaşım kurulacaktır.
Tasavvufî eğitim bağlamında çocuk eğitimine örnekler verilerek, önemli mutasavvıflardan Mevlâna, İmâm-ı Gazzâlî ve Yunus Emre’nin çocuk eğitimine ait görüşlerine değinilerek, düşünceleri doğrultusunda eğitimsel yaklaşımlar oluşturulacaktır.
Üçüncü bölümde ise tasavvufî eğitim manevî eğitim başlığı altında detaylı olarak incelenecektir. Okul öncesi dönemde din, ahlâk, değerler ve karakter eğitimi teorik ve pratik olarak anlatılacak, mutasavvıfların tasavvufî görüşleri doğrultusunda çocuk eğitimi konusunda tasavvufî bir yaklaşım oluşturulacaktır.
Yusuf HALICI
YazarMardin, tarihî taş yapılarının görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Ülkemizin en merak edilen en çok görülmek istenen şehirlerden olan Mardi...
Yazar: Yusuf HALICI
“Zulmetmeyin” buyurmuş, Peygamber-i Zîşan“Zulme de uğramayın”, İlk İken Sona Kalan“Hak zâlimi sevmez, dâimâ âdil olunMazlûmun feryâdıyla, titrer yer, gök, âsuman”Alma mazlum âhını, yanına kalır sanmaÇ...
Şair: Bekir OĞUZBAŞARAN
Doğal, tarihî ve kültürel değerler bakımından büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Muş ilimiz aynı zamanda ülkemiz en geniş verimli ovalarından birine sahiptir.Muş’un; Bulanık, Hasköy, Korkut, Ma...
Yazar: Yusuf HALICI
1. Gönül Allâh’ı der Allâh’ı söylerDilinde vird edip hergâhı söyler2. Hayâli akl u fikri yâr olanlarOlur âgâh dil-i âgâhı söyler3. Okuyan ilm-i Hakkı mektebindenOlup ârif fenâ fi’llâhı söyler4. Kapısı...
Yazar: Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi