Hibetullah Sultan
Annesi, Mihrişah Sultan’dır. İsmi Heybetullah, Heyyibetullah şeklinde de geçmektedir. Doğum tarihi hakkında ihtilaf vardır. 1759 yılı Mart ayında doğmuş olması ihtimal dâhilindedir.
Sultan I. Mahmud ve III. Osman’ın çocukları olmadığı için hanedan mensupları, saray, devlet ve halk dört gözle Sultan III. Mustafa’nın doğacak çocuğunun haberini bekliyordu. Doğum şenliklerinin hazırlıklarına kırk gün öncesinden başlanmıştı.
Nihayet Padişah’ın ilk çocuğu olarak Hibetullah Sultan dünyaya gelince, doğum, tüm İstanbul halkına davul zurnalar eşliğinde tellallar vasıtasıyla ilan edildi. Şair Haşmet, doğumuna şöyle tarih düştü:
Bende bir vâki’ olur böyle dilâra tarih
Oldu gûna tarab âver Hibetullah Sultan
Babası III. Mustafa, önce yedi gün sonrasında üç gün daha ilave ettirerek, toplamda 10 gün 10 gece büyük şenlikler yaptırdı. Öyle ki yaklaşık otuz yıldır sarayda ve Dersaadet’te, bu çapta bir vilâdet şenliği tertiplenmemişti.
Doğum münasebetiyle düzenlenen donanma ve kutlamaları, Sadrazam Ragıp Paşa’nın emriyle “Vilâdetnâme-i Hibetullah Sultan” başlığıyla (surnâme) kaleme alma vazifesi de Şair Haşmet’e düşmüştü.
Doğumuyla sarayı, devleti ve tüm şehr-i Stanbul’u sevindirip ayağa kaldıran minik Hibetullah Sultan’ın ömrü, ne yazık ki, vefa etmedi. 3 yaşındayken, 1762 yılı ortalarında, hayata gözlerini kapadı. Ruhu için inşa edilen çeşmenin kitabesinde de yazdığı üzere, gül bahçesinin goncasıyken, daha açmadan soldu. Narin bedeni, babası Sultan III. Mustafa’nın Laleli Camii’ndeki türbesine defnedildi.
Çok hayırsever bir sultan olan validesi Mihrişah Sultan, küçük kızının pak ruhu için 1791’de, Hibetullah Sultan Çeşmesi’ni yaptırmıştır. Çeşme, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Salacak Mahallesi’nde Tosunpaşa Sokak’ta bulunmakta olup maalesef suyu akmamaktadır. Çeşmenin kitabesinde -günümüz Türkçesiyle- adeta ağıt niteliğindeki şu duygusal sözler yazılıdır:
Hazreti Valide Sultan ahlak edindi gayreti
İhsan kaynağı kendinden coşkun merhameti
Yani o Sultan Selim Hazretlerinin annesi
Lütfuyla can verir gayretleri susuzlara
İşte bütün bu iyiliklerle donatılmış çeşme ile
Çeşmeler yaptırdı her tarafa, cihanı doyurdu suya
Hem sevabını bağışladı Hibetullah’ına
Ruhu bahtiyar olsun bitmeyen bir hayırla
Çünkü o bu âlemden bekâr bir halde
Daha gül bahçesinin goncasıyken çocukken öldü
Taze temiz pak ruhu solmasın gül gibi
Böyle arayarak Kevser şefkatini gösterdi
Merhamet bahçesi onun kendisidir hem de Sultan Selim Han
Duralar büyüklükleriyle durdukça cihan
Ey Vehbi! Ben de ona söyledim iki tarih
Lakin açık bir tamiye var ikinci mısrada
Valide Sultan’daki çeşme de coşkun cömertlikle
Hibetullah Sultan’ın ruhunu kandırdı suya
Bengisu HAYAT
YazarSon Osmanlı Padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin’in ilk eşi ve başkadınefendisidir. 9 Ekim 1866 tarihinde Abhazya’nın Tsebelda şehrinde, Marşania Malikhanesi’nde gözlerini dünyaya açmıştır. Prens Hasa...
Yazar: Bengisu HAYAT
Sultan IV. Mehmed’in ilk kızıdır. Annesi Emetullah Rabia Gülnûş Sultan’dır. Doğum tarihinde bir netlik yoktur, yaygın olarak 1658 ve 1662 tarihleri zikredilmektedir. Bulûğ çağına gelince 1675 yılı Tem...
Yazar: Bengisu HAYAT
İkinci Akabe Biatı’na katılanlar içerisinden seçilen 12 temsilciden biri de Berâ bin Ma’rur’du. Hz. Berâ, Akabe’de Peygamberimiz’e biat ederken şu mealde bir konuşma yapmıştı:“Bizi Muhammed’le şerefle...
Yazar: N.Nida DURAN
Yavuz Sultan Selim’in altı kızından biridir. Doğum tarihi bilinmemektedir. Doğum yeri muhtemelen Manisa’dır. Annesi, Kırım Hânı Mengli Giray'ın kızı Ayşe Hatun’dur. (Yavuz’un diğer eşi Ayşe Hafsa Sult...
Yazar: Bengisu HAYAT