Ramazan’da Çocuk Olmak
Oruç; belli bir zaman aralığı içerisinde herhangi bir şey yememek ve içmemek anlamına gelir
İnsanların içinde seçkin insanlar olduğu gibi, ayların ve günlerin içinde de seçkin aylar ve günler vardır. “Onbir ayın sultanı” olarak bilinen Ramazan ayı da, ayların en seçkinidir.
Ramazan ayı, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, rahmet ve bereket ayıdır. Kur’anı Kerim de bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Ramazan'ın 27. gecesine denk gelir. Allah, bu gecede halis bir kalple yapılan duaları kabul eder.
Müslüman olmanın şartlarından bir tanesi de oruç tutmaktır. Oruç Allah’ın yerine getirmemizi istediği bir ibadettir.
Ramazan ayının senede bir kere gelmesinden dolayı evlerde büyük bir değişim ve heyecan yaşanır. Ramazan öncesi tatlı bir telaş kaplar evleri. Diğer zamanlarda nadir alınan yiyecekler ramazanda itina ile alınır. O ayda, yemeklerin, tatlıların çeşidi çoğalır.
Oruç tutmak büyük bir zevk verir çocuklara. Açlığın zorluğunu çeker. Fakat ailesine kendisini ispat etmenin mutluluğu yeter ona. İftar saati yaklaştıkça heyecan artar. Dakikalar geçmek bilmez. Aksam yemeğinin güzel görüntüleri ve hoş kokuları arasında beklenen,“gümm” sesiyle çocuklar mutluluğun doruğuna ulaşırlar.
Sonra camiye, teravih namazına... Teravih namazı “hoşça vakit geçirmektir” çocuklar için.
Gece yarısından sonra sokak başlarından davul sesleri ve davulcunun nağmeleri gelmeye başlar. Adeta gece yaşam canlanır. Çocuklar için sahurda uykudan ayıkmak ne kadar zor olsa da, sabahleyin gün boyunca havası vardır sahura kalkmanın.
Rabb’imizoruç tutan kullarını en güzel şekilde ödüllendirir. Oruç tutanlar cennetin Reyyan adlı kapısından girerler. Oruçlu iken, dinimizce yasaklanmış olan her şeyden uzak durmaya daha çok dikkat ederiz. Yalan söylemeyiz, başkalarını çekiştirmeyiz, faydasız ve boş sözleri konuşmayız onlara kulak vermeyiz, kalp kırmamaya dikkat ederiz.
Ramazan’da, Allah’ı daha çok anar, güzel isimlerini söyleriz, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okur, bol bol salâvat getiririz.
Yokluk içinde kıvrananları, var olup ta herhangi bir sebepten dolayı yiyemeyen insanları hatırlayarak şükrederiz. Elimizdeki her şeyde fakir ve muhtaçların hakkı olduğunu ve onlar için neler yapabileceğimizi düşünürüz. Zengin ya da yoksul bütün Müslümanlar arasındaki kardeşlik duyguları kuvvetlenir. Açlığa susuzluğa dayanmayı, nefsimize hâkim olmayı öğreniriz,irademiz güçlenir. Oruçla birlikte zorluklara karşı dayanma gücümüz artar. Çevremizdekilere daha çok sevgi ve şefkatle davranırız. İnsanların kusurlarını bağışlamayı öğreniriz.
Ramazan ayı hayır, bereket, cömertlik ve yardımlaşma ayıdır.
İftarı, sahuru, teravihi, mübarek geceleri ile birlikte hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Tüm çocukların güldüğü ve onların yüzlerindeki tebessümle hepimizin ruhunun ferahladığı bir bayram olsun bu bayram…
Naciye BEYZA
YazarFethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır. Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine alm...
Yazar: Naciye BEYZA
Rabbimiz biz insanlara birtakım görevler ve sorumluluklar yüklemiştir. Hizmet bu sorumluluğun önemli bir parçasıdır.Hakikî hizmet, Allah rızası için Yaratan’dan ötürü yaratılmışlara faydalı olmaya çal...
Yazar: Naciye BEYZA
Hayatımızda bize en yakın olan kişiler anne ve babamızdır. Onlar bizi çok sever, bizim için her türlü fedakârlığa katlanırlar. Hiç kimse anne ve babamız kadar bizim sağlımızı sıhhatimizi mutluluğ...
Yazar: Naciye BEYZA
Deprem; kısaca yer sarsıntısı demektir. Deprem geçmişten günümüze kadar yer yer meydana gelen ve bundan sonra da varlığını sürdürecek olan doğal felaketlerden biridir. Türkiye bir deprem ülkesidi...
Yazar: Naciye BEYZA