Kitaplık: Kur’ân-ı Kerim’in Evrensel Mesajları
Kur’ân-ı Kerim, insanlığın hidâyeti ve kurtuluşu için indirilmiş son ilâhî kitaptır. İçerisinde insanlığı kurtuluşa eriştirecek mükemmel evrensel ilkeler mevcuttur. Getirdiği ilkeler sadece indiği dönemdeki insanlara yönelik değildir. Günümüz insanları için de geçerli olan ilkelerdir. Bu ilkeler evrensel olduğu için kıyamete kadar geçerli kalacaktır. Yeter ki insanlar bu ilkeleri doğru anlayıp hayatlarında tatbik etsinler.
Dergimiz yazarlarından Prof. Dr. Mehmet Soysaldı Hocamızın kaleme aldığı bu eserde Kur’ân-ı Kerim’in insanlığa sunduğu evrensel ilkeler içeren güncel bazı âyetleri seçilmiş ve onlar, 40 başlık altında konulu tefsir mahiyetinde açıklanmaya çalışılmıştır. Aynı konuyla ilgili diğer âyetler de göz önünde bulundurularak âyetler bütüncül bir bakış açısıyla tefsir edilmiştir.
Konu işlenirken Hz. Peygamber (s.a.v.)’den nakledilmiş olan sahih hadis rivâyetlerinden de istifade edilmiştir. Çünkü aynı konuyla ilgili âyet ve hadisler birlikte değerlendirilirse daha isabetli bir sonuca ulaşmak mümkün olur. Hadisler âyetleri desteklemekte ve konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.v.)’den sahih olarak rivayet edilmiş olan hadisler asla âyetlerle çelişmez. Çünkü peygamber Kur’ân’a aykırı bir şey söyleyemez. Zira Yüce Allah, Hz. Peygamber (s.a.v.)’le ilgili; “Eğer (Peygamber) bize atfen bazı sözler uydurmuş olsaydı, elbette onu kıskıvrak yakalardık. Sonra onun can damarını koparırdık (onu yaşatmazdık). Hiçbiriniz buna mâni de olamazdınız.” buyurmaktadır.
Kur’ân-ı Kerim, sadece okunup ibadet edilmesi için gönderilmiş bir ibadet ve dua kitabı değildir. Kur’ân, bütün zaman ve mekânlarda geçerli evrensel ilkeleri olan bir hidayet rehberidir. İnsanların hayatını inşa eden ve yön veren bir özelliğe sahiptir. Kur’ân’ın getirdiği ilkelerin insan hayatını inşa edip yön verebilmesi için de âyetlerin doğru anlaşılması gerekmektedir.
Kur’ân-ı Kerim’in getirdiği prensiplerin anlaşılıp hayatta tatbik edilmesi için nüzulünden günümüze kadar ciltler dolusu tefsirler yazılmış ve hâlâ da yazılmaya devam edilmektedir. Kur’ân-ı Kerim’in tefsirini yapan her müfessir, yaşadığı dönemdeki ilmî seviye ve kendi eğilimine göre Kur’ân’ı anlayıp tefsir etmeye çalışmıştır.
Kimi müfessirler Kur’ân’ın Arapça olması münasebetiyle onun dil ve edebî üslubuna önem verip o yönde âyetleri tefsir etmişlerdir. Kimileri Kur’ân’ın ahkâm âyetlerini ele alıp tefsir etmişlerdir. Kimileri de tasavvufî yönden âyetleri ele alıp tefsirini yapmışlardır. Kimileri ise müspet ilmin verilerinden yola çıkarak Kur’ân âyetlerini ilmî yönden tefsir etmeye çalışmışlardır.
Son zamanlarda ise Kur’ân-ı Kerim’in sosyolojik, psikolojik ve konulu tefsirleri de yapılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla böylece çeşitli tefsir ekolleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise Kur’ân’ın asrımızın insanlarının anlayacağı bir üslupla yeniden ele alınıp hakikatlerinin açıklanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Nitekim merhum millî şairimiz M. Âkif Ersoy’un da dediği gibi;
Doğrudan doğruya Kur’ân’dan alıp ilhamı,
Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâmı.
Yani her asırda ilmin ilerlemesine paralel olarak asrın insanının anlayışına uygun olarak Kur’ân âyetleri yeniden yorumlanmalıdır. Asırlar önce yazılmış tefsirleri kıyamete kadar geçerli olan nihâî yorumlar olarak kabul etmek elbette doğru değildir.
İşte bu eserde Kur’ân-ı Kerim’den güncel konularla ilgili 40 âyet seçilmek suretiyle onlar konulu tefsir yöntemiyle açıklanmaya çalışılmış ve böylece günümüz insanına Kur’ân-ı Kerim’in evrensel mesajları anlaşılır bir üslupla sunulmuştur.
Yusuf HALICI
YazarEge ve Akdeniz’in birleştiği yerde büyüleyici bir tatil cenneti olan Muğla; toplam 1100 kilometreyi bulan sahil şeridi, mavi bayraklı plajları, gizli koyları ve tabiat cennetleriyle her yıl milyonlarc...
Yazar: Yusuf HALICI
Hayatın olağan akışı içinde insanlarla beraber yaşamak durumundayız. Beraber hareket eder, yaşantımız içinde kimi insanlarla hayatı paylaşırız. Onlarla sohbet eder, dertleşir; üzüntümüzü ve sevincimiz...
Yazar: Erol AFŞİN
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Karabağ’dan Anadolu’ya Miras Mânevî Bir Nefes:Hamza Nigârî Ve Hakîkat ÇağrısıKarabağ, insanlığa anlam arayışında rehber ve Hakk’a dâvet konusunda nice büyük ismin yetiştiği mümbit bir diyardır. Karaba...
Yazar: Fatih ÇINAR