Çocuk ve Oyun
Oyun, kendiliğinden şekillenen, birçok şeyi öğrenmemize yarayan, üretkenliğimizi geliştiren ve enerjimizin boşalmasına yarayan bir etkinliktir. Oyun, öğrendiğimiz bilgi ve becerilerin pekiştirmesine yarayan önemli ve gerekli bir faaliyettir. Deneyim yoluyla öğrenmeyi sağlamaya yardımcı olur.
Kuralları bazen belirlenmiş olur, bazen de kendiliğinden gelişir. Araçlı ya da araçsız oynanan oyunlar mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını içinde barındıran doğal öğrenme aracıdır.
Herhangi bir oyuna katılabilmemiz için o oyunun kurallarını kabul etmemiz gerekmektedir.
Oyunun, kendi kişiliğimizi ortaya koymamızda ve bazı olumlu özellikleri kazanmamızda birçok yararı vardır. Özellikle doğru davranışların pekişmesi oyun vasıtasıyla daha kolay sağlanabilir. Olumlu karakterimiz uygun oyun ortamında artar ve pekişir.
Oyuna uyum sağlayamayan yani benmerkezci, tek taraflı düşünen, kurallara uyma zorluğu yaşayan, aceleci ve sabırsız çocuklar oyundan dışlanabilir. Dolayısıyla oyuna kabul edilmemiz için olumsuz kişilik özelliklerimizi azaltmamız gerekir.
Oyun vesilesiyle empati yapmayı, başkalarına saygı göstermeyi öğreniriz. Kendi sorumluluğumuzu fark etmeyi, sabırlı olmayı, kurallara uymayı, stresle başetmeyi öğreniriz. Oyun ile problem çözmeyi ve liderlik özelliklerimizi kuvvetlendirmeyi öğrenerek karakter ve kişilik gelişimimizi olumlu yönde pekiştirebiliriz. Oyun oynarken çevremiz ve dünya hakkında pek çok bilgi ve beceri sahibi oluruz. Paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygı göstermeyi öğreniriz.
Dikkat süresi, plânlama, organize etme, uygulama, doğru karar verme gibi kabiliyetlerimizi oyun aracılığıyla pekiştirebiliriz.
Çevremizdeki pek çok meslek grubunu taklit ederek onları tanır ve onlar hakkında bilgi sahibi oluruz. Oyunda sadece yetişkinleri taklit etmekle kalmaz, aynı zamanda kendi gördüklerimizi deneyimlerimizi sentezleyerek ortaya koyarız.Toplumsal yaşam kurallarını paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğreniriz.
Oynadığımız oyunlar özelliklerine göre fiziksel zihinsel, bilişsel, sosyal ve dil gelişimimize katkıda bulunur. Zaman zaman oyun içinde arkadaşlarımızla tartıştığımız durumlarda sorunlarımızı nasıl çözebileceğimizi öğreniriz. Oyun sırasında etkilendiğimiz olayları, duygularımızı söze dökemediğimiz kaygılarımızı ortaya koyar, arkadaşlarımızla paylaşırız.Oyun aracılığıyla elimizdeki malzeme ile çeşitli yenilik ve buluş yapma gücüne sahip olabiliriz.
Bütün bu olumlu özelliklerin yanında “Oyun ne zaman zararlıdır?" sorusu da önemlidir. Oyun görev ve sorumluluklarımızı aksatacak kadar uzun zaman almamalı.Zihnî ve bedenî gelişmemize katkısı bulunmalı. Bizlere her türlü zarar verecek mesajlar içermemeli.Oynadığımız oyunlar bunlara dâhilse unutmamalıyız ki bizler için zararlıdır. Aynı zamanda yaşımıza uygun ve kendi akranlarımızla oynayacağımız oyunlar hususunda da dikkatli olmalıyız.
Sonuç olarak, kabiliyetlerimiz ölçüsünde, gelişimlerimize katkı sağlayan, yeteneklerimizi geliştirmek, yeni bilgiler kazanmak için faydalanabileceğimiz önemli bir araçtır. Kısaca oyun; çocuklar için öğretici olduğu kadar eğitici bir ortamdır.
Naciye BEYZA
YazarOyun oynamak çocuk için iyi olma hâlidir. Çocuklar içeride ya da dışarıda nerede oynarlarsa oynasınlar oyun her hâli ile çocuğu daha sağlıklı ve mutlu kılacaktır.Su, toprak ve hava bütünlüğünün ...
Yazar: Naciye BEYZA
Hayatımızda bize en yakın olan kişiler anne ve babamızdır. Onlar bizi çok sever, bizim için her türlü fedakârlığa katlanırlar. Hiç kimse anne ve babamız kadar bizim sağlımızı sıhhatimizi mutluluğ...
Yazar: Naciye BEYZA
Dünya Güneş’in etrafında döner. Mevsimler, Dünya’nın hareketinin sonucudur.Mevsimlerin her biri farklı hava şartları ile bitki örtüsünün oluşumunu sağlıyor.İlkbaharda; hava sıcaklıkları yavaş yavaş ar...
Yazar: Naciye BEYZA
Soğuk mu soğuk bir kış günü pencereden bakıyordu. Kar taneleri gökyüzünden damla damla akıyordu, diye bir giriş yazacaktım kiiiii. En parlak hâliyle gözlerime çarpıp kısa bir süreliğine görmemi engell...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT