Oyunların Tadı
Okulda, evimizde, bahçemizde arkadaşlarımızla oynadığımız tadına doyulmaz oyunlar o kadar eğlencelidir ki; kendimizi kaptırır, hiç bitmesin isteriz. Eve giriş zamanımız geldiğinde üzülür, birazda kızarız.
Oyunlar sadece boş zaman etkinliği değildir. Düşünerek hareket etmeyi, takım ruhu oluşturmayı, başkaları ile ortak hareket etmeyi, kendini ifade etmeyi öğretir. Geleceğe dönük iyi bir lider olma provasıdır. Oyun oynarken kendimizi özgür hisseder, dikkatli olmayı,cesaretli olmayı, çabuk karar vermeyi öğreniriz. Hepimiz büyüklerimize “Çocukken hangi oyunları oynardınız?” sorusunu sormuşuzdur.
Bu sorunun cevabını alırken büyüklerimizin yüzünde hoş bir gülümseme görmüşüzdür. Torbalar dolusu misketleri nasıl biriktirdiklerini, hiç usanmadan yeni misketler kazanmak için nasıl çabaladıklarını anlatırlar. İp atlamanın, topaç çevirmenin, körebenin, çelik çomağın, mendil kapmacanın ne kadar zevkli oyunlar olduğunu söylerler.
Anılarından, oluşan yara berelere hiç aldırmadıklarından söz ederler. Saklambaç, istop, yağ satarım bal satarım, yerden yüksek oyunları hem çok eğlencelidir hem de vücut gelişimine, sağlığa sayısız yararları vardır.
Hava soğuk ve yağmurluysa bir arkadaşımızın evinde toplanarak kulaktan kulağa, isim, şehir, evcilik oynamanın tadı da bir başkadır.
Eskiden daha fazla oynansa da, günümüz çocuklarının severek oynadığı bu oyunlar tarzlarıyla aynı kalmakla birlikte kullanılan malzemeler değişime uğramıştır. Bezlerden yapılan toplar, bebekler yerini plastiğe, çamurdan yapılan tabak çanaklar oyun hamuruna, tellerden, tahtadan yapılmış arabalar pilli, kumandalı arabalara dönüşse de oyunların keyfi aynı kalmış, her dönemde çocukların gözdesi olmuştur.
Hızla artan kentleşme nedeniyle oyun alanlarının azalması, hem baba hem de annelerin çalışma hayatında yer almak zorunda kalmalarıyla değişen hayat şartları; sabahtan akşama kadar sokakta geçirilen vakitlerin evlere yönelmesine neden olmuştur.
Sokak oyunlarının yerini bilgisayar oyunları, maket ve puzzle yapımı almıştır. Kurulan mahalle takımları spor okullarına, spor merkezlerine dönüşmüştür. Bütün bu değişimler siz çocukların da arkadaş ortamından uzaklaşmasına neden olmuştur.
İster sokakta ister evde olsun oyun oynamanın tadı bambaşkadır. Oyunsuz, eğlencesiz, arkadaşsız bir yaşam düşünülemez. Hepinize, eşsiz güzellikte oyunlar oynadığınız, bol bol eğlendiğiniz, eğlenerek öğrendiğiniz, dolu dolu geçireceğiniz günler dilerim.
Erdal KARASU
YazarKitaplar ruhumuzu besleyen en kıymetli hazinedir. Nasıl ki yemek yemeden, su içmeden yaşayamazsak, ruhumuzu da beslemek için kitaplara başvururuz. Yeni bilgiler edindiğimiz, farklı yaşam öyküleri ile ...
Yazar: Erdal KARASU
Soğuk, karlı, yağışlı geçen kış günlerinin ardından baharın müjdecisidir çiçekler. Havaların ısınması ile tarlalarda birdenbire bitiveren, ömrü kısa, güzelliği ömre bedel papatyalar, koparmaya kıyamad...
Yazar: Erdal KARASU
Eğitim, bireyleri yetiştirmek ve geliştirmek, toplum içinde yer alabilmelerine, bilgi beceri elde edebilmelerine, kişiliklerini geliştirebilmelerine yardım etmektir. Eğitim değerleri öğretir, inançlar...
Yazar: Erdal KARASU
Kitabın adı: Kahramanım Mimar SinanYazar: İrfan Gürkan ÇelebiResimleyen: Eren ErdoğanYayınevi: Mavi KirpiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2019Sayfa sayısı: 152Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: hedef, liyaka...
Yazar: Sait ÖZER