Dîvân-ı Hulûsi: Kaşın mihrâbına secde edenler kâmet etmezler
1. Kaşın mihrâbına secde edenler kâmet etmezler
Yüzünden gayrı bir veche durup da tâat etmezler
2. Senin sevdâ-yı zülfüne kimin bağlansa gerdânı
Düşüp sahrâya bir dem firkatınla râhat etmezler
3. Senin bir kez nigâh-ı çeşmine hem-dûş olan diller
Çekip mihnet kapından gayra arz-ı hâcet etmezler
4. Senin meyhâne-i ma‘nâda rind sermestlerin var kim
Leb-i la‘linden özge ekl ü şürbü âdet etmezler
5. Harâmî gözlerin şâhâ eder cân varını yağmâ
Ne âdet anlara kim gayrı şeyi gâret etmezler
6. Hulûsî bâde iç mahbûb elinden mest ü medhûş ol
Ki hüşyâr olanı bu bezme cezb-i hâlet etmezler
1. Ey sevgili! Senin kaşın mihrabına secde edenler (secdede kalır ve bir daha) doğrulmazlar. (Onlar), senin yüzünden başka bir tarafa yönelip de ibadet etmezler.
2. Ey sevgili! Senin saçlarının sevdasına tutulup boynunu kaptıranlar, çöllere düşüp ayrılıktan dolayı bir an olsun rahat etmezler.
3. Senin bakışına bir kez muhatap olan yani seninle göz göze gelen gönüller sıkıntı çekerler ancak yine de senin kapından başka hiçbir yere ihtiyaçlarını arz etmezler.
4. Senin mana meyhanesinde dünyadan el etek çekmiş öyle rind sarhoşların (kendinden geçenlerin) var ki onlar, la‘l dudağından başka yeme ve içmeyi âdet etmezler.
5. Ey şah sevgili! Senin hırsız gözlerin can varlığını yağmalar. Onların bu âdeti nasıl bir âdettir ki başka bir şeyi yağmalamazlar.
6. Ey Hulûsî! Sevgili elinden aşk şarabı iç, sarhoş ol ve kendinden geç. Çünkü aklı başında olanı yani sarhoş olmayanı bu meclise çekmeye uğraşmazlar.
Nesre Çeviren: Prof.Dr. Nihat ÖZTOPRAK
Es-Seyyid Osman Hulusi Ateş Efendi
YazarDuygularımızı doğru ve yerinde kullanmamız ihtiyacı tamamen insanîdir. Yaşadığımız dünya üzerinde milyarlarca insan bulunmakta ve bu da milyarlarca farklı düşünce anlamına geliyor. Dünya nüfusu arttık...
Yazar: Erol AFŞİN
Bu vatan uğruna kıymetli candanTereddüt etmeden geçer şehitler.Bayrağa bulanmış renkleri kandanCennette gül olup açar şehitler.Düşmana ğöğsünü eylemiş siperAllah Allah diye en önde giderBulunmaz ne ga...
Şair: Ramazan PAMUK
Tarih boyunca Müslümanlar, dünyanın değişik topraklarında kurdukları devletlerle İslam medeniyetini yayma mücadelesi vermişlerdir. Bu mücadelelerden biri de sekiz asır boyunca varlığını sürdüren ve gü...
Yazar: Kemal DEMİR
İnsan Arapça bir kelime olup "üns” ve "nesy” terimlerinin müşterek bir terkibidir. Üns yabanîliğin aksine; yakınlık, sevecenlik, ülfet ve alâka anlamlarına gelir.[1] Bu duygu insanın hemcinsleriyle v...
Yazar: Ramazan ALTINTAŞ