Sabah Kahvaltısı ve Okul Harçlıkları
Sabah kahvaltısı, çocuğun kendisine ve okuluna verdiği önemi ifade etmektedir. Okulu seven çocuklar, okula kahvaltı yaparak giderler. Bu çocukların kendilerine güvenleri tam olduğu gibi, arkadaşları tarafından da sevilen sosyal kişilerdir.
Kahvaltı yapmadan okula gitmeyi alışkanlık haline getiren çocuklar ise okulu ve dersleri fazla sevmeyen kişilerdir. Bu çocuklar da kendine güveni olmayan, günün en verimli saatini değerlendiremeyecek kadar sorumsuz, bağımlı, mızmız ve ani tepkiler veren bir kişiliğe sahiptirler.
Kahvaltı yapmadan yola çıkan bu çocuklar; yolda yürürken başları önde, kendine güvensiz ve yarı uyur bir şekilde yürümektedirler.
Okulda da bu çocuklar kendilerini derse bir türlü veremezler. Derste öğretmeninin gözlerine boş boş bakarlar, ama zihnen de kantinden alacağı şeyleri düşünmektedirler.
Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklar, birinci teneffüste kendilerini kantine zor atmaktadırlar. Kantinlere şöyle bir bakıyorsun, bu çocukların birçoğu okula kahvaltı yapmadan gelmektedirler. Bu çocuklara kahvaltı yapıp yapmadıklarını sorduğumda aldığım cevap genelde olumsuzdur. Kahvaltıyı yapmama nedenini olarak da annesinin kalkmadığını, kahvaltının hazırlanmadığını ya da sabahları canının bir şey istemediğini söylemektedirler.
Sonuçta eline üç beş kuruş verilen bu çocukların evlerinde kahvaltı yapılmadığı anlaşılmaktadır. Eline üç beş kuruş verilen bu çocuklar, kantinden simit yerine cips, şeker, adına meyve suyu denmeyecek meyve suyu… almaktadır. Bu da çocukların sağlık ve zihinsel gelişimleriyle birlikte okul başarılarını da olumsuz etkilemektedir.
Okula kahvaltı yapmadan gelen çocuklar, zihnini derse vermek yerine teneffüste kantinden alacağı şeylere yoracaktır. Okuldaki en verimli saatlerini verimli bir şekilde değerlendiremeyeceklerdir. Kahvaltı yapmadan okula gelen çocuklar, zihnen uyanık olmayacağından dersi dinlemekte ve derse katılmakta sıkıntılar yaşayacaklardır. Bu da çocukların başarısının düşük olmasına sebep olacaktır. Zihinsel ve sağlık gelişimleri devam eden bu çocukların zihinsel ve sağlıkla ilgili gelişimleri de olumsuz etkilenecektir.
Kahvaltı Yapmayan Çocuklar için Neler Yapılmalı?
Para kazanmak ne kadar önemli ise para harcamak da o kadar önemlidir. Çocuklara verilen harçlıklar, yetişkinlik çağında ona parayı nasıl kullanması gerektiğini öğretecektir.
Bazı anne babalar, kendilerinin yokluk içinde büyüdüklerini düşünerek; “Bizler görmedik, yiyip içemedik.” diyerek çocuklara fazla harçlık verme çabası içerisindedir. Anne babaların bu tutumu hem aile ekonomisinin olumsuz etkilenmesine hem de çocuğun doyumsuz olmasına neden olmaktadır.
Çocuklara fazla harçlık vermek, çocukta zamanla doyumsuzluğa sebep olacaktır. Her istediğini alan çocuk, farklı alanlara ve farklı isteklere yöneleceğinden, çocuğun kötü alışkanlıklara yakalanma ihtimalini artıracaktır. Her istediği alınan çocuk, yarının mutsuz ve doyumsuz yetişkini olacaktır.
Toplumsal hayatta olduğu gibi okullarda da çocuklar, çalışkanlarla parası çok olanları daha çok severler. Çocuklar, bunları çıkarları için seveceklerinden, çocuklara fazla harçlık vererek çocukların arkadaşlık ilişkilerini olumsuz etkilememek gerekir.
Bununla birlikte, çocuğa harçlığı bol vermek gibi, çok az vermek veya hiç vermemek de doğru bir davranış değildir. Bu durum, çocuğun arkadaşlarıyla kendini kıyaslamasına, anne babasının onu sevmedikleri hissine kapılmasına neden olur. Bunun yanında yeterli harçlık alan çocuk, ailesi tarafından kendisinin sevildiği ve evin vazgeçilmez bir bireyi olduğu hissini taşır.
Okula yetersiz harçlıkla veya hiç harçlık almadan gelen çocuk; kendisini yetersiz, güvensiz ve sevilmeyen biri olarak görebilir. Bunun sonucunda da çocuk; arkadaşlarının malına ve arkadaşlık ilişkilerine zarar verebilir.
Çocuklara verilen harçlıktaki amaç, çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirmeyi, tasarruf yapmayı, anlık isteklerini erteleyebilmeyi, özgüven kazandırmayı, hedefleri için para biriktirmeyi öğretmektir.
Harçlıklar Ne Kadar ve Nasıl Olmalı?
Çocuklara verilen harçlıklar; düzenli, abartısız ve tutarlı olmalı. Çocuklara verilecek harçlığın miktarına ise çocuğun temel ve okul ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çocukla birlikte karar verilmelidir.
Sabah kahvaltısı yapmadan okula giden çocuklara harçlık verilmemesini öneririz; çünkü bu çocuklar harçlıklarıyla besleyici ve doyurucu yiyecekler almamaktadırlar. Bu da çocukların başarılarını olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte kahvaltı yapmadan okula gitmeyi alışkanlık haline getiren çocuk, yetişkinlikte de işe kahvaltı yapmadan gidecektir.
Harçlığın 1, 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine günlük verilmesi uygundur. Çünkü bu çocuklarda soyut zekâ tam gelişmediği için vereceğiniz harçlıkları hemen harcayabilirler. Harçlığın ilköğretim 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine haftalık, lise öğrencilerine ise aylık verilmesi uygun olabilir.
Harçlığını zamansız harcayan çocuklara ara harçlık verilmemelidir. Amaç, harçlığını uygun bir şekilde harcamayı ve tasarruf yapmayı öğretmektir. Bununla birlikte, çocukların harçlıklarını nerede ve nasıl harcadıklarına dikkat etmek gerekir.
Atalarımızın “Az verme, hırsız; çok verme, arsız olur.” öğüdünü unutmamak dileğiyle...
M. Emin KARABACAK
YazarGeçtiğimiz ay, güneşli bir günde Bilecik ve Söğüt’e gitmek için ablam ve yeğenimle yola çıktık. Niyetimiz; Ertuğrul Gazi’yi ve Ertuğrul Gazi’nin, oğlu Osman Gazi’ye olan vasiyetinde “Oğul! Beni incit,...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Diren kardeşim direnDirendikçe güç gelecekBir gecenin seherindeAksa özgürleşecekKüffarın mezarınıO çocuklar eşecekTüm zincirler kırılıpAksa özgürleşecekMasum yakarışlarıArş alayı aşacakGökten bir el d...
Şair: Hulusi TATAR
"İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektirSen kendini bilmez isen, ya nice okumaktır."Anadolu Türkçesini yoğurup şiir dili hâline getiren büyük ozan, Türkçe şiirin öncüsü, mutasavvıf ve halk şa...
Yazar: H. İklil ABBASOĞLU
El-Vâcid: Dilediğini Dilediği Zaman Bulan, Hiçbir Şeye Muhtaç OlmayanYüce Allah’ın en güzel isimleri arasında yer alan el-Vâcid, hiçbir vâsıtaya ihtiyaç duymaksızın “mücerret bilme” mânâsınadır. Zira ...
Yazar: Editör