Okullar Açıldı; Başarının Sırrı Anne Babalarda
Her eğitim öğretim yılında olduğu gibi okulların açıldığı şu günlerde de anne babaların tatlı telaşları çocukların eğitimlerinin ne kadar önemsendiğinin bir göstergesidir. Nasıl başlanırsa öyle gider, diyerek çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar. Çocukların geleceğinin iyi bir eğitimden geçtiğini düşünen ve ekonomik durumu iyi olan birçok veli, çocuklarını özel okula kaydettirdi. Durumu olmayanların da bulunduğu yerin en iyi okuluna vermeye çalıştıklarını gördük.
Anne babaların çocuklarına karşı çabalarını takdirle karşılıyoruz. Yalnız birçok velimiz işin maddî boyutunu düşünmekte, psikolojik boyutunu düşün(e)memektedir. Yani görevlerinin sadece çocuklarının fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu düşünmekteler ve psikolojik ihtiyaçlarını düşün(e)memektedirler.
Maddiyat önemli ancak iş sadece maddiyatla çözülmüş olsaydı bizim gibi köy kasabada okuyup özel okul ve dershane yüzü görmeyenler bugün farklı meslekler (öğretmen olmasaydım köyde büyüdüğüm için büyük ihtimalle çiftçi ya da çoban olurdum) icra ediyor olacaktı. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil.
Maddiyat önemli ancak başarı için olmasa olmazların başında gelmez. Bugün başarılı olan birçok insanın geçmişine bakıldığı zaman, maddî sıkıntılar yaşadığını ve bunları da çok fazla problem etmeden eğitimlerine devam ederek başarıyı yakaladıklarını görüyoruz.
Bugün anne babalar işin maddiyatında, çocuklar ise psikolojisindedirler. Birçok çocuk, anne babasıyla iletişime bağlı “anlaşıl(a)mama” sıkıntısı yaşamaktadır. Ailesi tarafından dinlenilmeyen ve buna bağlı olarak anlaşılmadığını düşünen birçok çocuk, psikolojik sıkıntılar yaşamaktadır. Bu çocuklara bal baklava yedirmeler, markalı kıyafetler giydirmeler, özel okul ve özel öğretim kurslarına göndermeler çocukların psikolojik açlıklarını gidermiyor. Okul çocuğunun maddî ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanırken duygusal ve psikolojik ihtiyaçları hep ikinci planda kalmaktadır.
Anne babalar çocuklarının sadece karınlarını doyurmak, üstlerini giydirmek ve okul ihtiyaçlarını karşılamakla görevlerinin bittiğini sanırlar. Oysa çocuklarının fiziksel ihtiyaçlarının yanında duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarının da olduğunu akıllarına dahi getirmek istemezler. Peki, nedir bu ihtiyaçlar:
Çocukların başarılı olmaları, aile tutumlarına bağlıdır. Bunun için de aileye düşen görevlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Bunların yanında;
- Çocuklar okula sabah kahvaltısı yaptırılarak, zamanında, tertipli ve dua edilerek gönderilmeli.
- Çocuklara evde ders çalışabilecekleri uygun bir ortam sağlanmalı.
- Çocuklara sürekli ders çalış demek yerine, çocuğun planlı ders çalışması sağlanmalı.
- Çocuklar yemek yerken ve ders çalışırken kesinlikle telefon ve televizyon kapalı tutulmalı.
- Ders çalışmasını engelleyecek cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyona sınırlamalar getirilmeli.
- Çocuklar düşük not aldıkları zaman aşırı tepki gösterilmemesi gerektiği gibi başarıları da aşırı abartılmamalı.
- Çocukların öğretmenleriyle iletişim kurularak öğretmenlerinin önerileri dikkate alınmalı.
M. Emin KARABACAK
YazarÇocukların doğumdan itibaren anne babalarıyla geçirecekleri kaliteli zamanlar, çocukların gelişimleri için çok değerli ve önemlidir. Çünkü çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri, ...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Günümüz anne babalarının çocuk eğitimi konusunda yeteri kadar akademik bilgi sahibi olmalarına rağmen hâl eğitiminde yetersiz oldukları görülmektedir. Çünkü aileler çekirdek olunca anne babalarda çocu...
Yazar: M. Emin KARABACAK
Özür dilemek; insanî, ahlâkî, olmazsa olmaz bir değer... Samimiyet, hatayı kabul etme, telafi etme çabası, af dileme, pişmanlık ifade eden insanî bir değer.Hatasız insan var mı? Daha doğrusu insan ili...
Yazar: Eşref BOLUKÇU
Edep ya hu, dediler Allah’ın has kulları!İlim, irfan, edeptir adabımuaşeret.İstikamet üzere hep doğrudur yolları,İlim, irfan, edeptir adabımuaşeret.Muhabbet meclisinde kurulur Hak sohbeti,Arş-ı âlâya ...
Şair: Rabia BARIŞ