İllerimizi Tanıyalım: Kahramanmaraş
Kahramanmaraş, adı gibi kendisi de, insanı da güzel olan şehir. Hem kültürel anlam da hem de mutfağı ile oldukça zengin bir şehir. Maraş Kalesi’nin ön kısmında yazan ‘Maraş bize mezar olmadan, düşmana Gülizar olamaz.’ dizesi tüylerinizi diken diken yaparak istemsizce bir gururla dolduruyor kalbinizi.
Dulkadiroğlu, Onikişubat, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık ve Türkoğlu Kahramanmaraş’ın ilçeleridir.
Ashab-ı Kehf Külliyesi:Hikâyesi farklı zaman, mekân ve şekillerle aktarılsa da zulüm karşısında dininden çıkmamak için bir mağaraya sığınıp burada 309 yıl boyunca uyuyakalan yedi arkadaşa ithaf edilmiştir, bu nedenle adı “Yedi Uyurlar Mağarası” diye de bilinir. Oldukça kayalık bir tepe yamacındaki mağaranın etrafına inşa edilmiştir.
Döngel Mağaraları:Üst üste 3 mağaradan oluşanmağaralarda irili ufaklı şelaleler ve göletler vardır. Bölgenin bol su kaynakları, özel iklimi ve tarihî değerlerini bir arada görme fırsatı veren mağaralara girilebilmektedir fakat yapısı sarp olduğu içinbilen birilerinin rehberliğinde gidilmesi uygun olur.
Tarihî Ticaret Alanı: Ticaret alanı, geniş bir alan içerisinde, farklı sektörlere göre bölümlere ayrılmış gibi görünen ama özünde kocaman bir bütün olan tarihî çarşılardan oluşur. Bakır, altın, gümüş, ahşap, keçe, deri gibi el yapımı ürünlerin yanında yöresel gıda ürünlerinin de bulunduğu alanticaretin kalbinin attığı bölgedir.
Maraş Dondurması:Kahramanmaraş, ünlü Maraş dondurması ile tanınan bir şehirdir. Sert oluşu ve zor kesilmesi ile bilinen ünlü Maraş dondurmasını yerinde yemeniz gerekmektedir.Doğal keçi sütünden yapılan bu efsane lezzet, içerisinde bulunan salepten dolayı kolay kolay erimemektedir.
Maraş Tarhanası: Maraş tarhanası, Kahramanmaraş’ın en meşhur lezzetlerinden biridir. Klasik tarhananın aksine şehre özgü bir yöntemle yapılmaktadır.Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında üretilen tarhana, çiğ ismi olarak adlandırılan sergi üzerine çok ince bir şekilde serildiği için diğer yöresel tarhanalara göre farklıdır.
Taş Han:Kahramanmaraş’a ticaret yapmak için gelen kişilerin zamanında konakladığı tarihî bir yapıdır. Günümüzde ise hâlâ aktif bir şekilde kullanılan hanın bölümleri depo ve işyeri olarak hizmet vermektedir.
Yusuf HALICI
YazarKaradeniz’in incisi olarak tabir edilen, eşsiz doğasıyla nefes kesen bir şehir Trabzon. Her mevsim yağışlarıyla meşhur olan şehir, farklı türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Trabzon, tarihi...
Yazar: Yusuf HALICI
Söz söylemek sanat ister, anlamak insan...Söz vardır, gönülden gönüle köprüler kurar.Söz vardır, tebessüm olur yüzlerde...Söz vardır, umut olur, çiçek açar yüreklerde...Söz vardır, mutlu eder an...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
Eser, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kültür ve sanat insanlarının hac ibâdetiyle ilgili olarak duygu ve düşüncelerini kaleme aldıkları yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Eserd...
Yazar: Yusuf HALICI
Nezaket, toplum içinde nasıl davranılması gerektiğini anlatan kurallardır. Yazılı kurallar değildir ama herkes bu kurallara uyarak toplumda huzur ve güveni oluşturur. Tavır, duruş, konuşma ve beden di...
Yazar: Erdal KARASU