İllerimizi Tanıyalım: Malatya
Avrupa'nın batısı ile Asya'nın doğusunu birleştiren Dünyanın kayısı başkenti olarak nitelendirilen, kayısı diyarı Malatya tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış güzel illerimizden biridir.
Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt Malatya'nın ilçeleridir.
Günpınar Şelalesi: Darende ilçesindedir. İlin doğal güzelliklerinden olan şelalede manzara harikadır. Yüksekten düşen suların etrafa yaydığı serinlik ve ortaya çıkan su sesinin yanı sıra etrafındaki ağaçlarında havayı temiz yapması burayı huzur merkezi haline getirmiş.
Malatya Kayısısı: Malatya kayısısı ünü hem Malatya, hem de Türkiye sınırlarını çoktan aşmış durumda. Malatya’nın simgelerinden olan kayısının tarihi 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Yaş ve kuru tüketiminin yanında kayısı tatlısı, kayısılı kavurma gibi farklı şekillerde de tüketilmektedir.
Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi: Ömrünün son zamanlarını Darende’de yaşadığı bilinen Somuncu Baba’nın külliyesi de Darende’dir. Külliye’de; Somuncu Baba Türbesi, Hulûsi Efendi Haziresi, Somuncu Baba Müzesi, Hamidiye Çarşısı, Abdesthaneler, Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi, Kudret Havuzu, Somuncu Baba Çilehanesi, Tohma Kanyonu ve mesire alanları bulunuyor.
Tohma Kanyonu: Darende’de bulunan Tohma Kanyonu, oldukça dik yamaçlardan oluşuyor. Tırmanış sporcuları için tam bir cazibe merkezi konumundaki kanyon, rafting severlerin de uğrak noktası.
Kudret Havuzu: Termal ve kaplıca suyundan yararlanmak isterseniz, kanyonda yer alan Kudret Havuzu’nu değerlendirebilir. Cilt hastalıklarına, romatizmal hastalıklara, eklem ve kas ağrılarına iyi geldiği söylenen Kudret Havuzu, 80-120 ve 150 cm derinliğindeki birbirine bağlı 3 havuzdan oluşuyor.
Kâğıt Kebabı: Kâğıt Kebabı Malatya'nın yöresel yemeklerden biri olup kutlama yemeklerinde de ikram edilir. Malatya'nın en sevilen ve meşhur yemekleri arasında bulunan kâğıt kebabı, 'Malatya Kâğıt Kebabı' olarak da tescillenmiştir.
Yusuf HALICI
YazarKitabın adı: Piri Reis’le Bir GünYazar: Mustafa OrakçıResimleyen: Eren DedeleroğluYayınevi: Timaş ÇocukYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 48Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: akıl yürütmek, b...
Yazar: Sait ÖZER
Her yıl olduğu gibi, eylül ayının yarısı gelince yaz tatili bitmiş ve okullar açılmıştı. Mustafa beşinci sınıfa başlamıştı. Dört yıl ne kadar da hızlı geçmişti. Birinci sınıfa başladığı ilk günler; o ...
Yazar: Sırrı ER
Uşak ilklerin şehri olarak bilinir. Şöyle ki; 1909 yılında elektrik kullanımına geçerek Türkiye'nin ilk elektrik kullanan şehri oldu. Ata sporlarımızdan olan cirit müsabakaları, Türkiye'de ilk olarak ...
Yazar: Yusuf HALICI
Gençlik dönemi insanın en aktif, verimli ve hareketli olduğu dönemdir. İnsanlar bu dönemde kendilerini tanımakta ve hayatlarını yönlendirmektedirler. Bir toplumun dinamik kesim diye adlandırılan gençl...
Yazar: Yusuf HALICI