Bitkiler ve Mevsimler
Dünya Güneş’in etrafında döner. Mevsimler, Dünya’nın hareketinin sonucudur.
Mevsimlerin her biri farklı hava şartları ile bitki örtüsünün oluşumunu sağlıyor.
İlkbaharda; hava sıcaklıkları yavaş yavaş artmaya başlar. Bitkiler uyanmaya hazırdır. Canlanmaya, yeşermeye başlar. Ekilen tohumlardan çıkan fidanları, dallardan selam veren yaprakları görürüz. Parklar, bahçeler ve evlerimiz çeşit çeşit rengârenk çiçeklerle süslenir.
İlkbaharda; çilek, limon, elma, çağla, kiraz, dut ve erik gibi meyveler bulunmaktadır.Enginar, havuç, patlıcan, kabak, domates ve bezelye gibi sebzeler yer almaktadır.
İlkbaharın; papatya, nergis, çiğdem, sümbül, kardelen, lale gibi çiçekleri vardır.
Yaz mevsimindehavaların en sıcak olduğu mevsimdir. Yaz aylarında toprak kurumaya ve çatlamaya başlar. Bitkilerde su ihtiyacı artar. Yaz suyun kıymetini hatırlatır. Canlılığın devam ettiği mevsimdir. Birçok çiçekli bitkilere ev sahipliği yaparak çevremizi renk cümbüşüne çevirir.
Yazın; kayısı, erik, kiraz, karpuz, kavun, dut, üzüm, şeftali, incir gibi meyveler yetişir. Taze fasulye, patlıcan, mısır, biber, bamya, kabak, domates, salatalık vb. sebzeler yer alır.
Yaz aylarında; gül, begonya, papatya, sardunya, lale, lavanta, zambak gibi çiçekler açar.
Sonbahar mevsimi ise görsel bir şölen sunar âdeta. Yazın gördüğümüz yeşilin her tonu artık yerini sarıya, turuncuya, kırmızıya ve kahverengine bırakmaya başlar.Daha sonra yavaş yavaş ağaçların yaprakları dökülür ve kışa hazırlanır.Bitkilerin görünen kısmı uykuya geçer. Kökler ise bitkinin zedelenmiş zarar görmüş hastalanmış kısımlarını onarmaya çalışır.
Sonbaharda; ayva, nar, elma, armut, kestane, mandalina gibi meyveler bulunmaktadır. Patlıcan, pırasa, domates, karnabahar, ıspanak, havuç lahana gibi sebzeler vardır.
Sonbaharda; kamelya, gül, kasımpatı, hercai menekşesi vb. çiçekleri görürüz.
Kış mevsimihavaların en soğuk olduğu mevsimdir. Kış ayları tam olarak geldiği zaman bitkilerde hemen hemen hiç yaprak kalmaz. Kış aylarında çiçekli bitkiler ve böcekler kış uykusunda olduğu için gübreleme ve ilaçlama yapılması doğru değildir.
Kışın; mandalina, elma, greyfurt, portakal, kestane, kivi, nar gibi meyveler bulunmaktadır.Ispanak, havuç, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi sebzeler yer almaktadır.
Kış mevsiminde; kasımpatı, kardelen, nergis, hercai menekşe, kış sümbülü, yılbaşı çiçeği, karanfil, orkide, gibi çiçekleri görürüz.
Naciye BEYZA
YazarRamazan ayında oruç tutarız. Oruç, Rabb’imizin en çok mükâfat verdiği ibadetlerden biridir. Çünkü oruç tutarken, imsak vaktinden iftar vaktine kadar hiçbir şey yiyip içmeden dururuz. Ramazan ayın...
Yazar: Naciye BEYZA
İman; bir şeyi gönül huzuru ile benimseyip kabul ederek içten ve yürekten inanmaktır.İman esaslarına imanın şartları da denir. Bunlar; Allah'a iman, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman,...
Yazar: Naciye BEYZA
Oruç; belli bir zaman aralığı içerisinde herhangi bir şey yememek ve içmemek anlamına gelir. Müslüman olmanın şartlarından bir tanesi de oruç tutmaktır. “On bir ayın sultanı” ola...
Yazar: Naciye BEYZA
Okuldan eve geldiğinde dedesini bahçede çiçeklerle uğraşırken buldu Güneş. Heyecanla yanına gitti. Sonra da bir çırpıda okullarında bir yarışma düzenleneceğini anlattı. Önce bilgi yarışması zannetti K...
Yazar: Sibel UNUR ÖZDEMİR