Kitap: Sanat Tarihi Açısından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi
Nasihat Yayınları yine çok güzel bir esere imza atmış; Prof. Dr. İsmail Aytaç ve Prof. Dr. Hakkı Acun Hocaların hazırladığı Sanat Tarihi Açısından Şeyh Hamid-i Veli/Somuncu Baba Külliyesi.
Bugüne kadar gerek Somuncu Baba ve gerekse Somuncu Baba Külliyesi hakkında belki onlarca kitap yayınlandı. Ancak bu kitaplarda özellikle külliyenin sanat tarihi açısı ile mimarî yönü ya hiç ele alınmadı veya çok kısa bilgiler verilmeye çalışıldı. İşte yayınlanan bu kitap bu noktadaki bütün sorulara cevap verebilecek nitelikte hazırlanmış güzel eser hatta tek eserdir diyebiliriz.
Konuyla ilgili olarak kitabın önsöz bölümünde İsmail Aytaç Hocamız şunları dile getirmiş: “Bugüne kadar Darende ve Somuncu Baba/Şeyh Hâmid-i Velî’nin hayatı, tarikatının düsturları ve yaşam felsefesi ile yetiştirdiği ünlüler üzerine yapılan çalışmalar yeterli olmasa da hatırı sayılır düzeydedir. Ama külliyesi, sanat tarihi ve mimarlık tarihi açısından yeterli olmayan kısa tanıtımlarla ele alınmıştır.
Bütününü ele alan bir araştırma yoktur. Amacımız; kuruluşundan günümüze gelinceye kadar olan sürede, bugünkü yapılardan, cami (türbe), minare ve çilehaneden başka diğer yapılar yeni inşa edilmiştir. Cami (türbe), minare ve çilehane de bazı tamirat ve ilavelerle özgünlüğünü pek koruyamadan zamanımıza kadar gelebilmiştir.
Bu yapıların dışında; orta ve yeni camii, kütüphane, konferans ve sergi salonları, müze, modern abdest muslukları, bedesten gibi günümüzün sosyal ihtiyaçlarını karşılayan yapılar ilave edilerek külliye genişletilmiştir. Bu yapılar topluluğu, eskinin tekke geleneğini yaşatması yanında, ilave edilen binalarla günümüz dinî yapılarının nasıl olması gerektiğini bize hatırlatması bakımından önemli bir külliye örneğidir.”
Eserin hazırlanış amacıyla ilgili olarak da “Somuncu Baba Külliyesi’ni gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarabilmek için bu kitap çalışması hazırlanmıştır.” şeklinde ifade etmiş.
Eserde sanat tarihi ve mimarî açıdan çok güzel açıklama ve değerlendirmelerin bulunduğu gibi hazırlık aşamasında birçok bilgi ve belgeden -bu noktada yine Nasihat Yayınları tarafından yayımlanan ve Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ve ekibinin hazırlamış olduğu “Darende Tarihi” adlı eserden- yararlanılmış. Ayrıca eser iç ve dış mekânların fotoğraflarının yanında külliyenin mimarı Yüksek Mimar Şerif Ali Akkurt’a ait olan plan ve projelerle zenginleştirilmiş.
Yedi bölümün yanında Değerlendirme, Sonuç ve Bibliyografya bölümlerinden oluşan eserin birinci bölümünde Tasavvufun Anadolu’ya Girişi, ikinci bölümünde Darende Tarihi başlıklarına yer verilmiş. Üçüncü bölümde de Şeyh Hâmid-i Velî/Somuncu Baba’nın Hayatı, Kişiliği ve Eserleri başlığı yer almış.
Dördüncü bölümde ise Şeyh Hâmid-i Velî/Somuncu Baba Cami, Hazîre, Medrese, Somuncu Baba Külliyesi’nde Su Mimarîsi, Somuncu Baba Çilehanesi, Orta Cami, Yeni Cami Ve Namazgâhlar başlıklarına, beşinci bölümde ise Kültür Tesisleri ana başlığı altında Külliye İçinde Bulunan Kültürel Tesisler, Külliye İçinde Yer Alan Sosyal Yapılar, Külliyedeki Eşyalar, Balıklı Kuyu ve Kudret Hamamı alt başlıkları yer almış.
Altıncı bölümün ana başlığı Darende’deki Diğer Önemli Mimarî Eserler. Bu başlığın altında yer alan alt başlıklar ise Darende Ulu Camii, Tarihî Minareler, Köprüler, Seyyid Abdurrahman Gazi Hazretleri (Medişeyh) Türbesi, Abdurrahman Erzincanî Külliyesi ve Taceddin-i Velî Hazîresi şeklinde sıralanmış.
Şeyh Hâmid-i Velî/Somuncu Baba Bağlantılı Diğer Şehirlerdeki Yapıları ana başlığının bulunduğu yedinci bölümde ise Kayseri, Bursa, Somuncu Baba Sebil Ekmeği/Fırını, Aksaray alt başlıkları bulunuyor.
Sanat Tarihi Açısından Şeyh Hamid-i Veli/Somuncu Baba Külliyesi
Nasihat Yayınları
Tel: 0442 615 15 00
Yusuf HALICI
YazarKur’ân-ı Kerim, insanlığın hidâyeti ve kurtuluşu için indirilmiş son ilâhî kitaptır. İçerisinde insanlığı kurtuluşa eriştirecek mükemmel evrensel ilkeler mevcuttur. Getirdiği ilkeler sadece indiği dön...
Yazar: Yusuf HALICI
Allahu Teâlâ, Enbiyâ Sûresi 35. âyette şöyle buyurmaktadır: “Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz. Ve siz, ancak bize döndürüleceksiniz.”Bu âyette if...
Yazar: Mehmet SOYSALDI
Hak yolunda bu sözleri,Bu dilleri vakfetmişim,Doymak bilmez bu gözleri,Bu elleri vakfetmişim…Bir bülbüle oldum çırak,Zemzeme kavuştu çorak,Firdevs bahçesi umarakBu gülleri vakfetmişim…Mal peşinde kald...
Şair: Halil GÖKKAYA
Bizim medeniyetimiz; iyilik yapmak, hayır işlemek, huzuru temin etmek, insanların mutluluğuna vesile olmak gibi güzel bir anlayışın üzerine inşa edilmiştir. İnsan olarak görevimiz; yaşadığımız t...
Yazar: Kemal DEMİR