Kronik Yorgunluk Sendromuyla Savaşın
Kronik yorgunluk sendromu (KYS) eğer bir şekilde yakanıza yapıştıysa derhal önlem almalı ve onunla savaşmaya başlamalısınız. Çünkü KYS yaşam kalitenizden çalar, bireysel, sosyal, mesleki ve ruhsal fonksiyonlarınızı sınırlar, bilişsel kabiliyetlerinizi geriletir.
Nedeni tam olarak bilinmeyen, teşhisi çok zor olan bu sendrom herkeste görülebilir. Ancak daha çok 20-40 yaş arası kadınları etkiliyor. Modern dünyanın yaygın hastalıklarından biri olan sendrom, genellikle altı ay ve daha uzun süreli boğaz, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı ve düşük konsantrasyon ile kendini belli eden, sürekli ve tekrarlayıcı olmasının dışında vücudumuzdaki pek çok sistemi doğrudan etkileyebilen bir problemdir.
Kronik yorgunluk sendromunun sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte, uzmanlar bu durumun biyolojik bir problem mi yoksa psikiyatrik bir sorun mu olduğunu tartışıyor. Kronik yorgunluğun genellikle 30-50 yaş grubunda ve %70 gibi büyük bir oranla kadınlarda görüldüğü ifade ediliyor.
Uzmanlar kronik yorgunluğun başlıca belirtilerini şu şekilde sıralıyor:
Dinlendirmeyen uyku, enerji kaybı, kendine, işe ve hayata karşı negatif tutumlar, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık, huzursuzluk, kas ağrısı, boğaz ağrısı, eklem ağrısı, egzersiz sonrası bitkinlik ve bulantı.
Modern hayat yeterince yorucuyken ve mücadele edeceğimiz çok fazla nokta varken enerjimizin hep üst düzeyde olması beklenir. Bunun üstüne bir de KYS yaşamak ve günlük aktivitelerimizi sürdürecek gücü bulamamak, üstelik bu nedenle bir de psikolojik olarak yıpranmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bu yüzden, kronik yorgunluk sendromuyla savaşmak için yapabilecekleriniz olduğunu bilmek rahatlatıcı gelebilir. KYS için önerilen tedaviler arasında şunları sayabiliriz:
Uyku tedavisi ile uykuyu düzenli hâle getirmek ve uyku kalitesini arttırmak hedeflenir.
Bilişsel davranış tedavisi ile psikolojik ve sosyal destek verilir. Bu tedavi özellikle gençlerde iyi sonuç vermektedir.
Hafif egzersiz tedavisi ile günlük aktivite artırılarak yorgunluk semptomları azaltılır.
Bir başka tedavi yolu olarak, doktorun önerisiyle diyet kısıtlaması yapılabilir.
Meditasyondan fayda sağlanabilir.
Vitamin ve mineral desteği alınabilir.
Eğer siz de altı aydan uzun bir süredir kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyor ve yukarıda belirtmiş olduğumuz belirtileri gösteriyorsanız sizin de kronik yorgunluğunuz olabilir. Bu belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız bir uzmana görünmeyi ihmal etmeyin, kendinize dikkat edin.
Nesibe AYDIN
YazarStres, İngilizceden dilimize geçmiş ve karşılığı “gerilim” olan bir kelimedir. Stresin bedenimiz ve ruhumuz olmak üzere bize iki nokta üzerinde etkisi var. Stresin kaynağı, bazen vücudumuza tehdit olu...
Yazar: Nesibe AYDIN
Mihrimah Sultan, Kanûnî Sultan Süleyman’ın, Hürrem Sultan'dan doğan kızıdır. İsminin orijinal yazılışı Mihr-ü Mâh’tır ve “güneş kadar parlak, ay kadar göz alıcı” anlamına gelmektedir. Doğum tarihi kes...
Yazar: Bengisu HAYAT
Kitabın adı: İstanbul PortresiYazar: Kayahan DemirYayınevi: Genç TimaşYayın yeri ve yılı: İstanbul/2021Sayfa sayısı: 240Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Kadın cinayetleri ve ses getiren eylemler…İstan...
Yazar: Sait ÖZER
Karaciğer Yağlanması ve Kolesterol-Trigliserit Yüksekliğine Karşı Ne Yapmalıyız?Sağlıksız çalışan karaciğer, cildin yavaş yavaş tazeliğini, güzelliğini ve canlılığını yitirmesine ve kişinin yorgun gör...
Yazar: Nesibe AYDIN