Hikaye: Sözün Tesiri
Hükümdarın birinin çok cömert bir veziri vardı.
Paraya sıkışıp kendisine gelen, borç isteyen insanları hiç boş çevirmez, onlara sürekli borç para verirdi.
Borç alan kişiler; "Bu borcumuzu ne zaman ödeyelim?" diye sorduklarında vezir;
- Hiç önemli değil, padişah ölene kadar borcunuzu ödemeyin. Padişah ne zaman ölürse, borcunuzu o zaman gelir ödersiniz, derdi.
Bir gün birileri, vezirin bu yaptıklarını padişaha şikâyet edip anlattı.
Padişah bunu duyunca çok sinirlendi ve hemen vezirini çağırdı. Padişah;
- Duydum ki birilerine borç veriyormuşsun, borcu ne zaman ödeyeceğiz dediklerinde, “Padişah ölünce ödersiniz.” diyormuşsun. Benim ölümümü borç ödeme tarihi olarak veriyormuşsun, utanmıyor musun sen, diyerek vezirine sordu.
Vezir:
- Efendim, zat-ı alinize gelen haberler doğrudur, aynen öyle yapıyorum, fakat benim bunda kötü bir maksadım yok, bilakis iyi niyetle böyle yapıyorum. Çünkü biliyorum ki, borçlu olan bir insan, borcunu ne kadar geç öderse, o kadar memnun olur.
Yani benim borç verdiğim insanlar; "Allah'ım, padişahımıza uzun ömürler ver, padişahımız hemen ölmesin, uzun yaşasın!" diye dua edecekler, ömrünüze dua ettirip uzun yaşamanız için yaptım bunu, dedi.
Bütün bunları duyan padişah bir anda çok sevindi, hemen vezirini ödüllendirip mükâfatını verdi, böylece vezirini daha da çok sevmeye başladı.
“Bazen sizin şer sandığınız şeyde, bir hayır gizlidir. Bazen de hayır bildiğiniz bir şeyde, şer gizlidir, siz bilemezsiniz, Allah bilir.”
Sema KORKMAZ
YazarYaşlı bir bilge, çölde bir vahada oturmuş, düşünüyordur. Genç birisi, ona yaklaşır ve der ki:- Lütfen beni öğrencin olarak kabul et.Bilge, parmağıyla kumların üzerinde düz bir çizgi çeker:- Çizgiyi kı...
Yazar: Sema KORKMAZ
Sevginle yoğrulayım, bir nazar kıl ömrüme,Dilimin düğümünü sevginle çöz Allah’ım!Kelime-i şehadet ram olsun şol gönlüme,Sana giden yoldayım, icazet kıl Allah’ım!Çevreye yardım etmek boynumuzun borcudu...
Şair: Rabia BARIŞ
Üç aylar, İslâm takvimine göre recep, şaban ve ramazan aylarından oluşan özel bir dönemi ifade eder. Bu dönem, İslâm kültüründe büyük bir manevî öneme sahip olup özellikle bu aylarda yapılan ibadetler...
Yazar: Sema KORKMAZ
Kronik yorgunluk sendromu (KYS) eğer bir şekilde yakanıza yapıştıysa derhal önlem almalı ve onunla savaşmaya başlamalısınız. Çünkü KYS yaşam kalitenizden çalar, bireysel, sosyal, mesleki ve ruhsal fon...
Yazar: Nesibe AYDIN