Kitap: İstanbul Portresi
Kitabın adı: İstanbul Portresi
Yazar: Kayahan Demir
Yayınevi: Genç Timaş
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021
Sayfa sayısı: 240
Yaş aralığı: 14+
İşlenen konular: Kadın cinayetleri ve ses getiren eylemler…
İstanbul Portresi bir polisiye romandır. İç içe geçmiş olaylar zinciri… Asla pes etmeyen tecrübeli bir polis ve onun en büyük yardımcısı ekip arkadaşları… Kızını bir cinayete kurban vermiş bir üniversite hocası ve onun kadın cinayetlerine dikkat çekmek için geliştirdiği bir plan… Hepsi ve daha fazlası bu romanda. Şimdi romanın özetini vermek istiyorum.
Şifre Bilimci Milas Ulukan ve genç asistanı Engin müze etkinliği için İstanbul Pera Müzesi’ne gider. Engin VR sanal gerçeklik gözlüğünü takar, müzede sergilenen Osman Hamdi Bey’in resim dünyasını gezmeye başlar. Burada en dikkat çekici tablo Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosudur.
Sanal gerçeklik dünyasında tabloyu inceleyen Engin ve LCD ekrandan onu takip eden Milas Ulukan, aslında olanların bir cinayet olduğunu fark eder ve olaylar bunun üzerine gelişme gösterir. Cinayete kurban giden ve cesedi Gülhane Parkı’ndaki Kaplumbağa Terbiyecisi maketinin yanına bırakılan Hakkı Çimen 45 yaşında, merdiven altı ilaç üretimi yapan sicili bozuk bir adamdır. Uzun zamandan beri kendisinden haber alınamamaktadır. Milas Ulukan, bu cinayeti aydınlatmak için ekibiyle beraber çalışmalara başlar.
Şifreli Dosyalar Ekibi’nden Başkomiser Atıf Bakırcı ve Milas Ulukan, müzenin bilgisayar sistemleri ile ilgi olarak bilgisayar şirketi sahibi Rıza Bey ile görüşmeye giderler. Ziyarette Rıza Bey’in Atıf Bakırcı’nın liseden arkadaşı olduğunu öğrenirler. Burada hareket noktaları Osman Hamdi Bey olacaktır.
Rıza Bey onları bu konuda daha yetkin birisiyle tanıştırır. Bu kişi Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi profesörlerinden Mithat Hoca’dır. Mithat Hoca onlara Osman Hamdi Bey ve eserleri hakkında detaylı bilgi verir. Profesörden Osman Hamdi Bey’in Âb-ı Hayat Çeşmesi olarak bilinen tablosu -ki bu tablo Almanlar tarafından Okuyan Arap olarak adlandırılmaktadır- hakkında da bilgi alırlar.
Bu tablonun da peşine düşen Şifreli Dosyalar Ekibi, Berlin Alte Nationalgalerie Müzesi’ne gider fakat yanılmışlardır çünkü onlar Almanya’dayken Feyyaz Çiçek adlı, ellili yaşlarda bir adam daha cinayete kurban gider. Feyyaz Çiçek de Hakkı Çimen gibi sicili bozuk bir adamdır.
Doğal dengeyi düşünmeden her yere binalar yapmış hatta ucuz malzemeli binalarından birkaçı yıkılmış ve onlarca insan ölmüştür. Cinayetin biri aydınlanmadan ikincisinin işlenmiş olması Şifreli Dosyalar Ekibi’ni zora sokmuştur. Bu arada başta Şifreli Dosyalar Ekibi Mithat Hoca ile Osman Hamdi Bey ve İstanbul üzerine konuşma ve araştırmalarında hoca ile ilgili pek çok bilgi de edinir.
Olaylar iyice içinden çıkılmaz bir hal alır. Hakkı Çimen’in üzerinden çıkan kimlik sahtedir. Feyyaz Çiçek’in durumu da Hakkı Çimen’inkinden farklı değildir. Bütün bunlar yaşanırken Şifre Bilimci Milas’a Osmanlı Merkez Bankası Müzesi’nde buluşalım, diye bir not gelir. Aynı zamanda Salt Galata olarak adlandırılan müzede Şifreli Dosyalar Ekibi yine bir cinayetin işleneceğine şahit olur. Burada öldürülecek olan kişi Engin’dir.
Milas Ulukan, son zamanlarda yaşadıkları ve yılların tecrübesiyle hareket eder. Kadıköy’deki Kalamış Parkı’na gider. Ancak burada katilleri yakalayacakken başından bir darbe alır ve bayılır. Şifreli Dosyalar Ekibi ve diğer polis ekipleri parka gelir.
Burada, yaşadıkları bunca şeyin Profesör Mithat Hoca’nın kadın cinayetlerine dikkat çekmek için planladığı bir senaryo olduğu açığa çıkar. Müze çalışanları ve Rıza Bey de bu oyunun içindedir. Mithat Hoca yıllar önce kızını bir cinayete kurban vermiştir. Ekip arkadaşları da hocanın bir şekilde elinden tuttuğu, yardım ettiği insanlardır.
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Fuat Sezgin Bilim TarihçisiYazar: Sevgi BaşmanYayınevi: Uğurböceği YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/2022Sayfa sayısı: 87Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: ayrılık, gurbet, çile, acı, g...
Yazar: Sait ÖZER
El-Muîd: Yaratmayı Tekrarlayan, Ölümden Sonra Tekrar Yaratma Gücüne Sahip OlanEl-Muîd, iâde eden, ölümden sonra tekrar yaratan mânâsına gelir. Yüce Allah’ın el-Muîd ismi, “yaratılışla” ilgili bir isim...
Yazar: Editör
Beğenilme ve takdir edilme duygusu insanın fıtratında vardır. Yaptığı işin beğenildiğini gören insanın şevki artar, daha güzel işler yapmaya motive olur. Fakat insanların beğenisi sürekli olmadığı gib...
Yazar: Emine Büşra YÜKSEL
Kitabın adı: Güller KitabıYazar: Beşir AyvazoğluYayınevi: Ötüken YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/1992Sayfa sayısı: 272Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Türk kültüründe bahçe ve çiçek…Güller Kitab...
Yazar: Sait ÖZER