LGS ve YKS’de Sınav Kaygısını Azaltmada Anne Babalara Düşen Görevler
Nedir bu sınav kaygısı?
Sınav kaygısı, sınava çalışmak yerine sınavı kaybettiği takdirde başına gelebilecek olumsuzlukları düşünmektir. Sınav kaygısı, dikkatini sorulara vermek yerine, daha çok sınav sonunda yaşanabilecek olumsuzluklara yoğunlaşmaktır. Başka bir ifadeyle sınav kaygısı, kendinden beklenen başarıları gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği korkusudur.
Sınav kaygısının temelinde, öğrencinin sınavda zihnini soruya odaklanıp soruyu çözmek yerine, anne babasının beklenti adına söylediklerini düşünmesi ve o andaki sorumluluklarını yerine getirememe korkusu vardır. Sınav kaygısı, sınava yeterince motive olunamamasından, sınava yeterince çalışılmamasından, derslere ve sınava çalışılırken verimli ders çalışma tekniklerine dikkat edilmemesinden kaynaklanmaktadır.
Normal sınav kaygısı çocuklar için faydalıdır; çünkü kaygı, öğrenciyi öğrenmeye motive eder. Yine normal sınav kaygısı, çocuklara sorumluluk duygusu kazandırarak başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.
Sınav kaygısını daha çok; planlı ve programlı bir şekilde ders çalışmayan, sınavlarda nasıl hareket edileceğini bilmeyen, sınavı ölüm kalım savaşı olarak gören çocuklar yaşamaktadır.
Yine sınav kaygısını; sınavı kaybettiği zaman ailesinin kendisini sevmeyeceğini ve sınavlarda bilgisinden çok kişiliğinin ölçüleceğini düşünen, yetenekleri üstünde beklenti içinde olunan çocuklar daha fazla yaşamaktadırlar.
Bununla birlikte; kendisine yapılan harcamaların hesabı sorulan, arkadaşlarıyla kıyaslanan, sınav kazanma konusunda psikolojik baskı yapılan çocuklar, sınav kaygısını daha fazla yaşamaktadır.
Kaygı yaşayan çocuklar, yüzeysel nefes aldığından beyne ve kana yeteri kadar oksijen gitmediğinden vücudun dengesi bozulur. Vücudunun dengesi bozulan çocuk, sağlıklı düşünemeyeceğinden soruları da doğru cevaplayamayacaktır.
Kaygıya Bağlı Olarak Vücutta Meydana Gelen Değişikler
Çocukların sınavlarda yaşadıkları en büyük problem, kısa süreli de olsa bildiklerini unutmaya bağlı olarak panik yapmalarıdır. Kısa süreli bellek yitimi geçici olduğundan panik yapmak yerine uygun bir nefes alma egzersizi yapmalıdırlar. Tabii ki bu nefes alma egzersizi sınavlarda olduğu gibi sınavlara hazırlanırken de yapılmalıdır.
Sınavlar, eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olduğundan öğrenci başarısı için büyük önem taşımaktadır.
Çocukların emeklerinin karşılığını almaları, sınavlarda gösterecekleri performansa bağlıdır. Bilgi eksiği olmayıp da sınavı kaybeden binlerce öğrenci vardır. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman, anne babaların da dikkat etmeleri gereken bazı görevler vardır.
Çocukların Sınav Kaygılarını Azaltmada Anne Babalara Düşen Görevler:
Sonuç olarak; kaygısına saygı duyulan, kaygısının anlaşıldığını, kendisine güvenildiğini hisseden çocuklar, kaygıyı daha az yaşayacak ve daha başarılı olacaklardır.
M. Emin KARABACAK
YazarKayyim: İhtiyaç Sahiplerini Görüp Gözeten En Üstün Gözetici (s.a.v.)Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz’in isimlerinden biri de “Kayyim/Görüp gözeten” idi. O etrafındakilerle hemhal olan bir insa...
Yazar: Editör
Bu fânî âlemde geçici dünya nimetleri Müslümanlar için bir imtihan vesilesidir. Hakiki mü’min, gönlünde dünyalığa bir yer ayırmadığı gibi, eline geçeni de Allah rızası için elden çıkarabilecek erdeme ...
Yazar: Editör
Tanıdığım yaşlı bir teyze vardı. Önceleri sadece evinin nerede olduğunu bilir, kendisini de ara sıra görürdüm. Eşinin vefat ettiğini haber alınca taziye için ilk defa evine gittim. Sonra samimi olduk....
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Hayatımızdan bir kocaman yılı daha geride bıraktık. Geçen yıla da önceki yıllar gibi mutluluğu yakalamak ümidiyle girmiştik. Fakat önceki yıllar gibi yine mutluluğu yakalayamamıştık. 2023 yılında da y...
Yazar: M. Emin KARABACAK