Kitaplık: Niksarlı Şeyh Hacı Ahmet Efendi
Tokat ilimizin tasavvuf hayatındaki önemli kişilerinden olan Hacı Ahmet Niksârî Hazretleri’ni tanıtan ve Dr. Muhammed Yusuf Akbak tarafından hazırlanan “Niksarlı Şeyh Hacı Ahmet Efendi (k.s.)” adlı eser Nasihat Yayınları arasında basımı tamamlanarak okuyucuların istifadesine sunulmuştur.
Tasavvuf, İslâm medeniyetinin en önemli unsurlarından birisidir. Birçok isim altında zikredilmesine rağmen Hz. Ebu Bekir Sıddîk Efendimiz’den Peygamberimiz’e dayanan kola Nakşî, Hz. Ali Efendimiz’den Peygamberimiz’e dayanan kola da Kadirîlik denmiştir.
İslâmiyet’e daha çok tasavvuf kanalıyla giren Türklerin sosyal ve kültürel hayatında tarikatların rolü önemlidir. Türklerin ruh kökü, ufuk genişliği, ilim ve irfan pınarı olan Türkistan XII. yüzyıldan itibaren Yesevî, Kâdirî ve Kübrevî, XIV. yüzyıldan sonra da Nakşbendî tarikatları ile gönül dünyasını ve coğrafyasını zenginleştirmiştir.
Nakşbendî Tarikatı, Türkistan’dan sonra en fazla rağbet gördüğü Anadolu’da, Ubeydullah Ahrâr’ın halifesi Molla Abdullah İlahî tarafından atılan temelleri Mevlâna Hâlid Bağdadî’nin halifeleri ile pekiştirilmiştir.
Nakşbendî Tarikatı’nın İstanbul ve Anadolu’da yayılması tekkelerinin gücü ile doğru orantılıdır. Abdullah-ı İlâhî’nin vefatından sonra Emir Ahmed Buharî tarafından İstanbul’da kurulan tekkelerle nüfûzunu artıran tarikat, daha sonra İstanbul’daki tekkelerin yanı sıra, Anadolu’nun diğer bazı büyük şehirlerindeki tekkelerin faaliyetleri ile yayılmasını hızlandırmıştır.
Bahâeddin Nakşbend’e kadar “Hâcegâniyye” olarak bilinen Nakşbendî Tarikatı, İmam-ı Rabbânî ile birlikte “Nakşbendî-Müceddidî”, Mevlâna Hâlid Bağdâdî’den itibaren “Nakşbendî-Hâlidî” şeklinde isimlendirilmiştir.
Nakşbendî Tarikatı, Tokat’ta kabul görüp en kapsamlı şekilde faaliyetlerini sürdüren tarikatlardandır. Bu noktada tarikatın Tokat’ta yayılmasındaki en önemli kişi hiç şüphesiz 1664 yılında Tokat’ta dünyaya gelen Mehmed Emin Tokadî Hazretleri’dir (ö. 1158/1745).
Yine Turhal Şeyhi Mustafa Efendi ile Şeyh Şirânî Mustafa Rûmî’nin halifelerinden Mustafa Hâki Efendi Nakşbendiliğin Tokat’taki diğer önemli isimlerindendir. Şeyh Şirânî Mustafa Rûmî aynı zamanda Tokat’ın büyük Allah dostlarından Şeyh Ahmet Niksârî’nin de mürşididir. Hacı Ahmet Niksârî Hazretleri mürşidinden aldığı icazetle Tokat’ta tasavvuf kültürünün yayılmasında, halkın millî ve manevî duygularının gelişmesinde önemli roller üstlenmiştir.
Dr. Muhammed Yusuf Akbak’ın kaleminden çıkan eser Hacı Ahmet Niksârî Hazretleri’ni tanıtma amaçlı olarak hazırlanmış. Kısıtlı da olsa eldeki kaynakların yanı sıra yazılı veriler ve sözlü anlatımlar neticesinde Şeyh Ahmet Niksârî hakkında derli toplu bir eser ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Eser; sonuna eklenen ekler ve fotoğraflarla birlikte 196 sayfadır. İki ana bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Doğumu ve Ailesi, İlim Yolculuğu, Yağıbasan Medresesi, Fikir Dünyası, Millî Mücadele Mitingi, Takibat Yılları ve Hapis Hayatı, Şeyh Ahmet Niksârî Türbesi ile kendisi hakkında anlatılan menkıbe ve hatıralardan oluşan Menâkıb ve Hatıralar başlıkları yer almaktadır.
İkinci bölümde ise Silsilesi ana başlığı altında Abdullah Mekkî, Yahya Dağıstânî, Şeyh Şirânî Mustafa Rûmî, İhramcızâde İsmail Hakkı Sivâsî, Es-Seyyid Osman Hulûsî Dârendevî, Es-Seyyid Hamid Hamideddin Ateş alt başlıklarına yer verilmiştir. Yine bu bölümde bulunan diğer ana başlıklar Tesir Halkası ve Ekler kısımlarıdır.
Nasihat Yayınları
Tel: 0 422 615 15 00
Yusuf HALICI
YazarElbette ki şehirler sadece taş ve toprak parçasından ibaret değildir. Bazı şehirler oldukça derin manevî bir güç ve anlam dünyasına sahiptir. Şehirlere bu minvalde bakıldığında Müslümanların ilk kıble...
Yazar: Oğuzhan AYDIN
Kur’an da bildirildiğine göre, kavmi kendisini yalanlayınca Hazreti Nuh (a.s.) Allahu Teâlâ’ya sığınmış ve “Ennî mağlubun fentesır/ Ben yenildim yardım et.” diyerek tazarru ve niyazda bulunmuştu.[1] H...
Yazar: Aydın BAŞAR
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Asıl amacı Allahu Teâlâ’ya yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için kurulan vakıflar geçmişten günümüze Türk toplumunda yoğun bir şekilde, çok çeşitli alanlarda hizmet veren sivil toplum kuruluşlarıd...
Yazar: Yusuf HALICI