Fatih Sultan Mehmet Olmak
Hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu ile görülmeye değer bir şehir İstanbul. İki kıtayı bağlayan boğazı, köprüleri, boğazı süsleyen yalıları, hisarları, kasırları, sarayları, müzeleri bu şehre ayrı bir anlam kazandırıyor.
Her semtinde, her sokağında sizi karşılayan camileri, türbeleri, külliyeleri, çarşıları, hanları, hamamları, çeşmeleri sizi çok köklü bir geçmişe götürüyor.
Bir çağı kapatıp bir çağı açan, bir imparatorluğu yok eden, İstanbul’u bize kazandıran Fatih Sultan Mehmet’e minnet duymamak elde değil…
Tabi ki İstanbul’un fethi sanıldığı kadar kolay olmadı. Uzun çalışmalar, askeri ve siyasi planlar, savaşlar sonucunda bu şehir elde edildi. Osmanlı İmparatorluğunun 7. Padişahı, ölene kadar30 yıl hüküm süren İkinci Mehmet bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmet’in mirasıdır bu şehir.
Fatih Sultan Mehmet devrin en üstün âlimlerinden eğitim almış, yetişmesine ve tahsiline özel önem gösterilmişti. Daha 11 yaşına geldiğinde idari yönden tecrübe kazanmış, Yunanca, Latince, İbranice, Arapça ve Farsçayı ileri derecede öğrenmişti. İyi yetiştirilmesinin yanı sıra, zeki ve yenilikçi olması ona başarı, saygınlık ve ileri görüşlülük kazandırdı.
Bir devrin kapanması yeni bir çağın başlaması ile İstanbul hızla onarılmaya başlandı. Farklı dinlerden halkın yaşadığı İstanbul’un hem bir devlet merkezi hem de ticari bir merkez olarak kurulması da Fatih Sultan Mehmet’in eseridir. İstanbul’un fethi ile yaşayan halk din ve düşünce özgürlüğü konusunda güvende olmuştur.
Fatih Sultan Mehmet’in tarihteki en önemli yeri eğitime verdiği önemdir. Fatih külliyesi içinde ilk yüksekokul kurumu açılmış, medreselerde çağın en önemli bilim adamı Ali Kuşçu tarafından eğitimler verilmiş, sayısız öğrenci yetiştirilmiştir.
Her gün yüzlerce yerli ve yabancı kişi tarafından ziyaret edilen türbesi, Fatih Camii külliyesi içinde hak ettiği değer ve güzellikte yerini almaktadır. Ne zaman yolum düşse, vakit ayırıp ziyaret etmeyi ve dua etmeyi borç bilirim, şükrederim.
Bize miras bırakılan bu şehrin doğal güzelliklerini ve tarihi değerlerini korumak ve gelecek nesillere taşımak en büyük görevimiz olmalıdır.
Erdal KARASU
YazarÜç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimin aynı anda yaşanabildiği; dağları, ormanları, ovalarının ortasından nazlı nazlı akarak bereket saçan nehirleri, vadileri ile doğal güzelliklerle bezenmiş top...
Yazar: Erdal KARASU
Birbirine bitişik ya da yakın yerlerde yaşayan, yakın dükkânlarda çalışan kişilerdir komşularımız. Aramızda oluşan saygı, sevgi, hak ve görevleri, sosyal ilişkileri komşuluk olarak nitelendiririz. Kom...
Yazar: Erdal KARASU
Vakfın Adı: Germeyanoğlu Yakub Çelebi VakfıKurucunun Lakabı: GermeyanoğluKurulduğu Yer: KütahyaKuruluş Tarihi: 1306 H./1888 M.Germeyanoğlu Yakup Çelebi oldukça zengin bir kişiydi. Ara sıra mahalleleri...
Yazar: Nisa ERCİYES
Eğitim, bireyleri yetiştirmek ve geliştirmek, toplum içinde yer alabilmelerine, bilgi beceri elde edebilmelerine, kişiliklerini geliştirebilmelerine yardım etmektir. Eğitim değerleri öğretir, inançlar...
Yazar: Erdal KARASU