Kitap: Farabi ve Şarkı Söyleyen Çınar
Kitabın adı: Farabi ve Şarkı Söyleyen Çınar
Yazar: Didem Demirel
Resimleyen: Sıddıka Tasa
Yayınevi: Timaş Çocuk
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2017
Sayfa sayısı: 48
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: müzik, şarkı söylemek, müziğin insan psikolojisine etkisi…
Sevgili çocuklar; sizlere bir soru sormak istiyorum. Şarkı söylemeyi sever misiniz? Hayır mı? Hımmm! Evet mi? Başkalarının yanında şarkı söylemeye utanıyor musunuz? Tamam tamam sizi fazla sıkıştırmayacağım. Sanırım bazılarınız şarkı söylemeyi seviyorsunuz ama yalnız kalınca… Bazılarınız belki de hiç çekinmeden başkalarının yanında şarkı söylüyorsunuz. İkisi de olabilir.
İkinci sorumuza gelelim. Bir müzik aleti çalıyor musunuz ya da çalmıyorsanız çalmak ister miydiniz? Bir de hangi müzik aletini çalmak isterdiniz? Siz bu sorulara cevap vermeyi düşünün biz gelelim Farabi ve Şarkı Söyleyen Çınar adlı kitabımıza.
Bugün sizleri Şarkılı Ülke’ye götüreceğim. Bundan yıllar ama yıllar önce çoook uzaklarda güzel şarkılarıyla ünlü bir ülke varmış. Adını yukarıda söyledim ama tekrar edeyim: Şarkılı Ülke. Bu ülkede gürül gürül akan ırmaklar, rüzgârda salınan yapraklar adeta her şey dinlemeyi bilenler için şarkı söylermiş.
Ülkedeki bütün çocuklar müzik üzerine eğitilir ve en az bir müzik aleti çalabilirmiş. Ayrıca çocuklar Şarkılı Meydan’da toplanır hep birlikte şarkı söylermiş. Küçük Farabi’de bir müzik aletinde ustalaşmış ama bir türlü kendi şarkısını besteleyemiyormuş. Bu durum onu fazlasıyla üzüyormuş. Farabi pek çok şeyi denemiş ama bir türlü kendi şarkısını besteleyememiş.
Farabi bir gün şarkısını bulabilme ümidiyle yollara düşmüş. Az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş çok yorulmuş ve bir çınarın gölgesine oturmuş. Bütün mahlûkatın şarkılarını dinlemeyi bilen Farabi, gözlerini kapatmış ve kendisini çınar ağacının dinlendiren müziğine bırakmış. Çınar ağacından dökülen şu sözler onu etkilemiş:
Cabalabacabbacamez
Aklı olan uzağa gitmez
Duymak için kulak yetmez
Senin şarkın kalbindedir
Farabi şarkıdan çok etkilenmiş. Çınar ağacının söylediği diğer şarkıları da dinlemiş. Onunla konuşmaya başlamış. Bütün derdini, sıkıntılarını çınar ağacına anlatmış ondan yardım istemiş. Çınar ağacı ise susmuş, yaprakları kımıldamaz olmuş. Farabi de çaresiz evinin yolunu tutmuş. Ancak çınar ağacının söylediği şarkının da etkisiyle olsa gerek kendini çok mutlu hissediyormuş.
Birden geri dönmüş ve çınar ağacının yanına gelmiş. Çınar ağacından bir dal kopup Farabi’nin ayağının dibine düşmüş. Bu dalı alan Farabi ondan güzel bir müzik aleti yapmış bu alet sayesinde de çok güzel şarkılar bestelemiş. Farabi’nin bestelediği şarkıları duyan ülkenin kralı da ne zaman üzgün olsa Farabi’yi çağırmış ve onun bestelerini dinlemiş. Biliyor musunuz sevgili çocuklar müzikle tedaviye de ilk defa böyle başlanmış.
Evet, çocuklar masalımız bu kadar. Bu masalda size ünlü filozof, gökbilimci, müzisyen Farabi’yi (D.870-Ö.950) masal tadında tanıtmaya çalıştım. Farabi, müzikle tedavinin kurucularından biridir. Kanun ve ut gibi müzik aletlerinin de mucididir. Sizler de Farabi’yi yakından tanımak isterseniz Farabi ve Şarkı Söyleyen Çınar sizleri bekliyor olacak. Şimdiden müzikle kalın, iyi okumalar…
Sait ÖZER
YazarHayat bir okuldur derdi dedem. İnsana öyle dersler verir ki ömür boyunca unutulmaz. Karşılaştığımız zorluklara karşı dayanma gücü verir ve engelleri aşma konusunda bizlere ışık tutar. Hayat bir okuldu...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kırşehir, tarihi ve kültürüyle ülkemizin en güzel illerinden birisidir.Kırşehir, birçok medeniyetin gelip geçtiği hem tarihi hem de kültürel bir şehirdir.Kırşehir ilimizi...
Yazar: Yusuf HALICI
Kitabın adı: Kahramanım Barbaros HayreddinYazar: İrfan Gürkan ÇelebiResimleyen: Eren ErdoğanYayınevi: Timaş ÇocukYayın yeri ve yılı: İstanbul/2021Sayfa sayısı: 167Yaş aralığı: 8+İşlenilen konular: vef...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Yıldırım BâyezîdYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 132Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: cesaret, kararlılık, liyâkat, entrika, d...
Yazar: Sait ÖZER