Her Soğuk Algınlığı Grip midir?
Yutkunma sırasında biraz boğazımız ağrımaya başlasa ve burnumuz aksa “Aman grip oldum!” diye etrafımıza adeta alarm veririz. Peki, her seferinde gerçekten de salgınlara neden olup yüzlerce insanın kaybına yol açan griple mi savaşıyoruz?
Soğuk Algınlığı Denilince;
Burun, boğaz, sinüsler ve üst hava yollarının enfeksiyonudur.
Havada asılı duran virüslerin solunması veya bu virüsleri taşıyan kişilerin kullanmış olduğu havlu, telefon gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşır.
Altı yaşın altında olan çocuklar, sigara içenler, kronik hastalığı olanlar ve toplu ortamlarda bulunanlar daha fazla risk altındadır.
Virüsü taşıyanlar soğuk algınlığı bulguları başlamadan önce ve bulguları ortadan kalkana kadar bulaştırıcı olmaya devam ederler.
Hastalık sırasında bol su içmek, dinlenmek ve dengeli beslenmek gerekir.
Grip Denilince;
Soğuk algınlığına göre daha hızlı gelişir. Bulguları soğuk algınlığına benzese de ateş 38-40 derecelere çıkabilir. Kas ağrıları, terleme, aşırı yorgunluk, kuru öksürük ve bazen balgam olabilir.
Altmış beş yaşın üzerinde olanlar, astım, böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar, şeker hastaları ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler gribe yakalandığında dikkatli olmalıdır.
Gribin ilerlemesi ile zatürre ve bronşit gelişebilir.
Nasıl tedavi olabilirim?
Soğuk algınlığı ve gribe virüsler neden olur. Antibiyotikler bakteriler üzerinde etkilidir, yani soğuk algınlığı ve gribe yol açan virüsler karşısında işe yaramaz. Ancak virüs enfeksiyonunun üzerine bakteri bulaşması da olursa doktorunuz size antibiyotik verebilir.
Nasıl korunalım?
Öncelikle nezle olan kişi etrafındaki insanlara karşı duyarlı olmalı ve virüsleri etrafa bulaştırabileceğini bilmeli ve dikkatli davranmalı.
Virüsler en çok el ve solunum yoluyla vücuda girer. Virüslerin vücuda giriş kapıları ağız, burun ve gözlerdir. Bu sebeple ellerin gün içerisinde sık sık yıkanması, ağız, burun ve gözlerle temas ettirilmemesi gerekir.
Çinko ve C vitamini gibi bazı vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek hastalıklarla mücadelede önemlidir. Çeşitli nedenlerden ötürü sağlıklı beslenilemiyorsa vitamin ve mineral takviyesi alınabilir.
Nesibe AYDIN
YazarÖncelikle ekmeğin küflenmeden bitmesi için dikkat etmeniz gereken birinci şey tüketebileceğiniz kadar ekmek almak olmalıdır. Gereğinden fazla ekmek alarak hem ev bütçesine zarar vermiş hem de önemli b...
Yazar: Nesibe AYDIN
Modern yaşam tarzı çoğumuzu gittikçe daha da hareketsiz kılıyor. Vücudumuz hareket etmek üzerine kurulu bir sistem olduğu için de bu büyük değişim; diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi pek çok has...
Yazar: Nesibe AYDIN
Gut; eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan bir iltihap şeklidir. Eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ani ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eder. Genell...
Yazar: Nesibe AYDIN
Beden ve ruh sağlığının korunması için vitaminlerin doğru şekilde ve uygun dozlarda alınması önem taşıyor. Vücuttaki tüm organ ve sistemleri etkileyen vitaminlerin yetersiz alımı farklı belirtilerle k...
Yazar: Nesibe AYDIN