Kur’an-ı Kerim Hakkında Bilgiler
Sevgili çocuklar;
Hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim hakkında neler biliyoruz? Bilgilerimizi gözden geçirelim mi, ne dersiniz?
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında Hz. Muhammed (s.a.v.)’e indirilmeye başlandı. Vahiy meleği Cebrail, Peygamberimiz’e (Hira Dağı’ndayken) gelmiş ve:
- Oku, demişti.
Hz. Muhammed(s.a.v.)’in, “Ben okuma bilmem.” demesi üzerine Cebrail, Peygamberimiz’i kucaklayarak kuvvetle sıkmış, yeniden:
- Oku, demişti.
Peygamberimiz, üçüncü kere de okuma bilmediğini söyleyince, vahiy meleği:
- Yaratan Rabb’inin adıyla oku!
diye başlayan Alâk Suresi’nin ilk beş ayetini getirmişti.
Peygamberimiz, Allah’tan gelen vahyi, bir harfini bile değiştirmeden, yanındaki mü’minlere okurdu. Bu ayetler, inananlarca ezberlenirdi. Ayetlerin yazımında “vahiy kâtipleri” adı verilen Müslümanlar görevlendirilmiştir.
Kur’an-ı Kerim, vahiy yoluyla, yirmi üç yılda tamamlamıştır.
Peygamberimiz vefat ettiğinde, Kur’an tamamen yazılmış ve ezberlenmişti. Ancak, henüz bir kitap haline getirilememişti.
Hz. Ebu Bekir, vahiy kâtiplerinden Zeyd bin Sâbit’ten, ayetlerin bir araya getirilmesini istedi. Böylece Kur’an-ı Kerim, bu günkü haliyle bir kitap haline geldi. Daha sonra bütün Müslümanların okumasına sunuldu.
Kur’an-ı Kerim, Hz. Osman zamanında çoğaltıldı. Çünkü Müslümanların sayısı çoğalmıştı ve bu Müslümanlar ellerinde birer Kur’an bulunmasını istiyorlardı. Kur’an-ı Kerim’de; 114 sure, 6666 ayet vardır.
Sure, Kur’an’ı oluşturan uzun ya da kısa bölümlerinden her birine denir. En uzun sure, Bakara Suresi’dir. En kısa sure ise Kevser Suresi’dir.
Ayet, Kutsal Kitabımızın duraklarla gösterilen cümleleridir. Kur’an-ı Kerim’de en uzun ayet, Bakara Suresi’nin 282.ayetidir.
Tercüme, Kur’an-ı Kerim ayetlerinin, kelimelerin anlamlarına bağlı kalınarak çevirisinin yapılmasıdır.
Tefsir, Kur’an-ı Kerim’in, tercümeden daha geniş kapsamlı ve anlaşılır biçimde yorumlanmasıdır.
Meal/anlam ise; tercümeden biraz daha geniş, kapsamlı ve anlaşılır nitelikteki çeviri şeklidir. Kur’an’ın anlaşılması açısından mealler, tercümeden daha faydalıdır. Türkçe’mizdeki çevrilerin hepsi de meal şeklindedir.
Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyenlere hâfız denilir.
Kur’an-ı Kerim, bugüne kadar aslı bozulmadan gelen, tek ilâhî kitaptır. Onun hükümleri, kıyamete kadar da geçerli kalacaktır.
Kur’an okurken ve dinlerken nelere özen gösterelim?
Kur’an’ı saygı ile okur ve dinleriz. Anlamını bilmediğimiz halde, onu dinlemek bizi rahatlatır, huzura kavuşturur. Özellikle Ramazan ayında evlerimiz, okunan ayetlerle adeta yıkanır, temizlenir. Kur’an’ı okumaya başlarken, eûzü besmele ile başlamalıyız. Herhangi bir yerde Kur’an okunurken kendimize çeki düzen vermeliyiz. Saygı ve itina ile dinlemeliyiz.
Kur’an’ın anlamını okurken de aynı saygıyı göstermeliyiz. Dinlediğimiz emir ve yasaklara uyabildiğimiz ölçüde mutlu olacağımızı unutmamalıyız.
Allah, Kur’an’ı okuyup anlayalım ve ona uyalım diye gönderdi. Allah’a iyi bir kul olmak, onun emir ve yasaklarını uygulamaya bağlıdır. Sağlıklı bir inanca sahip olmak Yüce Kitabımızı çok iyi anlamakla mümkündür.
Sırrı ER
YazarSevgili çocuk dostlarım;Bugün yetimhanedeki çocuklarla birlikte Atlasların çiftliğine davetliyiz. Esma’nın doğum günü kutlanacak. Atlas’la Esma bizi atları İpek’le karşıladılar. Atlas:- Arkadaşlar kut...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Otobüs yolculuğundan sıkılan Mehmet annesine arada bir;-Anne köyde yavru kediler, köpekler var dimi?-Olmaz mı?Evcil hayvanların hepsi var.On beş yıldır köyüne uğramamış olan Meryem Hanım, oğluna kısa ...
Yazar: Emine Yılmaz DERECİ
İnsan küçük bir âlemdir, derdi Dedem. Kendi içinde mevsimleri yaşar, bazen yaz mevsimi kadar sıcak ve mutlu, bazen kış mevsimi kadar soğuktur. Bazen sonbahar gibi hüzün çöker üstüne...Baze...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
Hayvan sevgisi; onlara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına destek vermektir. Hayvanların da sevgiye ihtiyacı vardır.İnsanlar bu dünyayı hayvanlar ve bitkiler ile birlikte paylaşmaktadı...
Yazar: Naciye BEYZA