İllerimizi Tanıyalım: Kayseri
Dünya'nın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri tarih boyunca birçok medeniyetin önemli beşiklerinden olmuştur. Osmanlı’da mimar denilince ilk akla gelen isim Başmimar Mimar Sinan’ın Kayseri’de doğduğunu biliyor muydunuz?
Kayseri’nin merkez ilçeleri; Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Talas, diğer ilçeleri; Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar olmak üzere 16 ilçesi bulunmaktadır.
Kayseri gezilecek yerler:
Hunat Hatun Külliyesi: Kayseri'nin merkezinde bulunan bu külliyede Kayseri'de gezilecek tarihi yerlerin içinde bulunuyor. Çok güzel bir gezi noktası ve görmeye keşfetmeye değer bir yer. Şehrin tarihi dokusuna da büyük katkısı bulunuyor. 1237 tarihinde Alâeddin Keykubat eşi MahperiHunat Hatun tarafından inşa ettirilmiş.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi: Dünyanın ilk tıp merkezi şimdilerde ise müze olan bu yer Selçuklu Dönemi'nde 1205 yılında inşa edilmiştir.
Kayseri Sucuğu ve Pastırması: Kayseri’nin en meşhur lezzetlerinden olan sucuk ve pastırma Kayseri’ye özgü daha farklı tekniklerle yapılarak tatlarında apayrı lezzeti ortaya koyuyor. Çok eskilerden gelen bu kültür gece gündüz sıcaklık farklılıklarının fazla olmasından dolayı ortaya çıktığı belirtiliyor.
Kayseri Mantısı: Kayseri denilince akla bir diğer lezzet hiç şüphesiz mantısıdır. Herkesin genel olarak bir kaşığa kırk mantının sığdığı şeklinde bir yanılgısı olsa da bu özelliği Kayseri mantısının minik olmasından kaynaklanıyor. Normal mantıya göre daha küçük yapılıyor. Kırk tane olmasa da bir kaşığa bir hayli mantı sığdığını söyleyebiliriz.
Kapuzbaşı Şelalesi: Kayseri’deki bu doğal güzelliklerden Kapuzbaşı Şelalesi Türkiye'nin en yüksek ve Dünya'nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Yeşilin içinde kuş seslerinin eşliğinde keyifli vakit geçirilebilecek güzel bir mekân.
Mimar Sinan’ın Ağırnas’taki Evi: Bu taş ev, sadece Osmanlı’nın başmimarı değil, şu güne kadar bu coğrafyadan çıkmış en önemli dehalardan biri olan Mimar Sinan’ın doğduğu ve 21 yaşına kadar yaşadığı evdir. Dahi diyeceğimiz bir mimari zekâya sahip Sinan, medreselerden, camilere, mescitlerden, hamamlara, türbelerden, çeşmelere ve saraylara 365 eser bırakmıştır.
Yusuf HALICI
Yazarİnsan küçük bir âlemdir, derdi Dedem. Kendi içinde mevsimleri yaşar, bazen yaz mevsimi kadar sıcak ve mutlu, bazen kış mevsimi kadar soğuktur. Bazen sonbahar gibi hüzün çöker üstüne...Baze...
Yazar: Esra Elif ŞAHİN
Tunceli, eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapan, zengin kültürel geçmişi ve tarihiyle öne çıkan bir şehirdir. Munzur Dağları'nın eteklerinde konumlanan bu şehir, hem doğaseverleri cezbetmekte hem...
Yazar: Yusuf HALICI
Hayvan sevgisi; onlara değer vermek, onları korumak ve hayatta kalmalarına destek vermektir. Hayvanların da sevgiye ihtiyacı vardır.İnsanlar bu dünyayı hayvanlar ve bitkiler ile birlikte paylaşmaktadı...
Yazar: Naciye BEYZA
Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî Osmanlı Türkçesiyle basıldıÂlim, mutasavvıf ve dîvân şairi Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin Dîvân-ı Hulûsî-î Dârendevî adlı eseri, 40 yıl sonra yeniden orijinal diliyle yay...
Yazar: Yusuf HALICI