Kitap: Bursalı Mehmed Tâhir Bey ve Üç Eseri
Bursalı Mehmed Tâhir Efendi, ilmî, siyâsî ve irfânî gayretleriyle insanımız üzerinde derin izler bırakmış bir şahsiyettir. O, yakın tarihimizin önemli biyografi ve bibliyografya müelliflerinden biridir. Velûd bir müellif olan Tâhir Efendi, ilim dünyasında daha çok “Osmanlı Müellifleri” adlı eseriyle şöhret bulmuştur. Müellif, çeşitli yayın organlarında yayımlanan makalelerini bir araya getirmiş, bazı ilave ve çıkartmalarla bu muazzam eseri telif etmiştir.
Tâhir Efendi, tanıtımı yapılan üç eserinde de daha önce çeşitli yayın organlarında biyografilerine yer verdiği isimlere özellikle dikkat çekmek için bu zatlar ve eserlerinden oluşan çalışmaları bir araya getirerek yayınlamıştır. Yakın tarihimizin önemli simalarından biri olan Tâhir Efendi’nin “Ulemâ -i Osmâniyyeden Alt Zâtın Terceme-i Hâli (İstanbul, Hanımlara Mahsus Gazete Matbaası, 1321/1903, 39 s.)”, “Meşâyih-i Osmâniyyeden Sekiz Zâtın Terâcim-i Ahvâli (Şirket-i Mürettibiye Matbaası, İstanbul 1318/1900, 48 s.)”, “Kibâr-ı Meşâyih ve Ulemâdan On İki Zâtın Terâcim-i Ahvâli (Şirket-i Mürettibiye Matbaası, İstanbul 1316/1899, 57 s.)” adlı çalışmaları birçok araştırmacı için temel kaynak mesabesinde olan çalışmalar niteliğindedirler. Eseri yayına hazırlayan Fatih Çınar, kitap çalışmasıyla ilgili amacını şu şekilde dile getirmiştir:
“Bu çalışmadaki amaçlarımızdan biri, Tâhir Efendi’nin de belirttiği gibi, müellifin konu edindiği zatlara, eserlerine ve tesir alanlarına özellikle dikkat çekmektir. Mehmed Tâhir Efendi, haklarında bilgi verdiği zatlarla ilgili kaynaklarda gördüğü hatalı bilgileri düzeltmek, bu bilgileri doğru bir şekilde insanımıza aktarmak, bu ilmî ve irfânî birikimden en doğru şekliyle istifade edilmesine ön ayak olmak için bu eserleri kaleme aldığını ifade etmiştir. Biz de birçok araştırmanın çeşitli vesilelerle başvurduğu Tâhir Efendi’nin kaynak niteliğindeki üç eserini, bu noktadaki önemlerinden hareketle kültür dünyamıza kazandırmayı hedefledik.”
Yine Fatih Çınar, kitabın içeriği ve işleyişi ile ilgili olarak şu satırlara yer vermiştir: “Çalışma, Tâhir Efendi’nin hakkında bilgi sunduğu 6, akabinde 8, sonrasında ise 12 zatın biyografi ve bibliyograflarını dile getirecek şekilde tasarlanmıştır. Yani, çalışmada öncelikle “Ulemây-ı Osmâniyye’den Altı Zâtın Terceme-i Hâli” adlı çalışmaya, ardından “Meşâyih-i Osmâniyeden Sekiz Zatın Terâcim-i Ahvâli” başlıklı esere, son olarak da “Kibâr-ı Meşâyih ve Ulemâdan On İki Zâtın Terâcim-i Ahvâli” ismini taşıyan esere yer verilerek şekillendirilmiştir.”
Kitap çalışması son dönem biyografi müellifleri içerisinde seçkin bir yeri olan Bursalı Mehmed Tâhir Efendi’nin üç eserinin gün yüzüne çıkarılması açısından olduğu kadar birçok araştırmacının çeşitli vesilelerle başvurduğu kaynaklar olan eserlere ulaşımı kolaylaştırması bakımından da önemlidir. Tâhir Efendi’nin bahsi geçen eserlerinde biyografilerine yer verdiği isimleri şu şekilde gösterebiliriz:
Eser, Dr. Fatih Çınar tarafından Tâhir Efendi’nin bu üç çalışması bir araya getirilerek yayına hazırlanmış ve Kitap Dünyası Yayınları arasında yayınlanmıştır. Okuyucusunun bol olmasını ve kitabın bilim dünyasına katkı sağlamasını dileriz.
Kitap Dünyası Yayınları
Tel: 0 216 353 08 68
Yusuf HALICI
YazarArayıp bulmalı her dem helaliHaramla karıştı zordur diyorlarİşte bu gönlümün budur melaliElbette çaresi vardır diyorlarGayretle çalışıp helal yiyinceEdep ve hayadan libas giyinceNasıl boğmasınki kulu ...
Şair: Hulusi TATAR
Zirvelere Çağrıdır Bulutlarla Söyleşen AğrıGüneşin adeta âşık olduğu şehirdir Ağrı. Onun içindir ki güneş hep mütebessimdir Ağrı ve Ağrı Dağı üzerinde. Güleç yüzünü hiçbir zaman eksik etmez bu heybetl...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ
Hayat düsturumuz Kur’ân, bu dünya hayatının temel esaslarını belirlemek için gelmiştir. Kur’ân, bazılarının sandığı gibi âhiret işlerini düzenlemek için değil, bu dünya işlerini düzenlemek için gelmiş...
Yazar: Ali AKPINAR
Meşhur sûfî İbnü’l-Arabî’nin üstâdı olan Ebû Medyen’in tesir halkasının geniş bir coğrafyaya yayılmasında eserleri içerisinde “Ünsü’l-Vahîd ve Nüzhetü’l-Mürîd” adlı çalışmasının önemli bir yeri vardır...
Yazar: Yusuf HALICI