Kardeş Olalım
Kardeşlik, bir zorunluluk olmadan, bir menfaat gözetmeden birbirine destek olmak, karşılıklı güvenmek ve saygı duymaktır. Zor zamanlarında birbirine yardım edebilmek, sırdaş ve gönüldaş olmaktır. Kardeş olmak, arkadaş ve samimi dost olmak; sevinçte ve üzüntüde beraber olabilmektir. Birbirini sevmek, saygı duymak, güvenmek, merhamet etmek, yardımlaşmak ve dayanışmak demektir.
Dinimize göre de bir yaşam biçimidir kardeşlik. Renkleri, ırkları ve dilleri ne olursa olsun, nerede yaşarsa yaşasın bütün mü’minler kardeştirler. Ve aralarında kardeşlik hukuku geçerlidir.
Herkes farklı bir hayata açar, farklı bir ortama açar gözlerini. Herkesin yaşam şekli, yaşadığı ortam birbirinden farklıdır. Ama ortak olan duygular vardır.
İnsan olmanın en büyük özeIIiği sevgi, saygı ve kardeşlik duygularını taşıyabilmektir. Bu duyguları yaşayarak, karşısındaki insanlara iyi davranmak, hatalarından dolayı affedebilmek, hoşgörülü olabilmektir. Bütün insanlığın huzuru ve mutluluğu için çalışabilmektir. İnsanın güzel özelliklerinden biri, başkası için de yüreğini ortaya koyabilmesidir. İşte duyguda kardeşlik budur ve kardeş olanlar için engel yoktur.
Yaşadıklarımızın etkisiyle, bir gün daha mutlu bir gün mutsuz olabiliriz. Bazen öyle bir an gelir ki; başta yalnız olduğumuzu düşünürüz. Ama etrafımızda bizi hissedenleri gördüğümüzde dayanacak güç buluruz. Duyguların anlaşılması ile birbirimizle daha çok empati kurarız. Duyguda kardeş oluruz.
Kardeş olmak; kan bağı olsun veya olmasın aynı amaca hizmet etmek, birbirine karşı samimi duygular beslemek demektir. Kardeşlik, ailemizin, ülkemizin iyiliği için çalışmak, ilerlemesi için gayret göstermektir.
İnsan sevgisi içimizde hoşgörüyü, diğer insanlara karşı anlayışlı olmayı ve kardeşlik duygularını barındırır. Bir toplumun bireyleri birbirlerini sevmiyorlarsa o toplumun sosyal anlamda gelişmesi beklenemez. İnsanların dayanışma içinde olması beklenemez
Daha güzel bir dünyada yaşamak için iyi insan olmaya özen gösterelim. Barışı, kardeşliği, sevgiyi ve huzuru yayalım yaşadığımız topluma. Zor olan işlerimizi birlik beraberlik içinde sevgi ile kardeşçe çözmesini bilelim. Birbirimize elimiz ile dilimiz ile düşüncelerimiz ve davranışlarımız ile asla zarar vermeyelim.
Milletlerin yükselişi, huzurun, düzenin, adaletin, güvenin, kardeşliğin, sevginin ve saygının var olup olmamasıyla doğru orantılıdır. Kardeşlik barışı ve huzuru getiren en temel en samimi duygudur. Birbirimizi öz kardeşlerimiz gibi seversek tartışmalar, kavgalar, olmaz.
Samimi arkadaşlıklar dostluğu, dostluk kardeşliği, kardeşlik de barışı ve huzuru getirir.
Kardeşlik duygularıyla hep kardeşçe kalın…
Naciye BEYZA
YazarBugün benim için her günden farklı bir gün. Kardeşime kavuşmam için saydığım günlerin sonuncusu çünkü bugün...Güneş en turuncu hâliyle parlıyor, rüzgâr en poyraz hâliyle serinletiyordu. Kimi ağaçlar ç...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Edep; hayatımızın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep; incelik, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik demektir. Sözlerimizde ve davranışlarımızda ölçülü olmaktır. Her hususta haddimizi...
Yazar: Naciye BEYZA
Dost sözlükte, “sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşılan kimse” anlamlarına gelir.Dostluk arkadaşlıktan çok farklıdır. Örneğin mahallemizde veya okulumuzda belki de çok samimi olamad...
Yazar: Naciye BEYZA
Fethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır. Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine alm...
Yazar: Naciye BEYZA