Editörden: Kış Mevsimi
Kış mevsimi çocuklar için ayrı bir güzeldir. Eskiden o kadar çok kar yağardı ki, büyüklerimiz şakayla bizi karların üzerine atarlardı. Gün boyunca dışarıda çok kaldığımızdan babaannelerimiz eve geldiğimizde üşüyen ayaklarımızı sıcak suların içinde ısıtmaya çalışırlardı.
Eskiden köylerde ve şehirlerde oldukça yaygın olarak kullanılan sac ve kuzine sobaların yerini bugün kalorifer, kombi ve çeşitli ısınma araçları almış durumda. İsterseniz annelerinize babalarınıza sorun, birçoğunun çocukluğu sobalı bir evde geçmiştir. Soba; ısınmaya yaramakla birlikte üzerinde kestane pişirilen, ekmek kızartılan, patates közlenen bir eşyadır.
Soğuk bir kış gününde sobanın arkasında, minderlerin üzerinde uyuyakalan kediler, sıcak odalarda anlatılan hikâyeler dilden dile dolaşmaktadır. Dedelerimizin, ninelerimizin meşhur sobalı günleri hâlâ bugün de kulaktan kulağa aktarılır, “Hey gidi günler hey!” denir. Karlı günlerde çevremizdeki evlerin çatılarındaki ve ağaçlardaki karlar çok güzel görünür.
Kış mevsiminde, küçük bir kartopu yapıp onu karlar üzerinde yuvarlamaya başladığımızda çok çabuk büyür. Nemli havalarda kar iyi yapışır. Bahçede kısa bir turda kardan kocaman bir topumuz olur. Kış mevsimi geldiği zaman büyük-küçük kardan adam yapmaya bayılırız. Ama kardan adam yaparken nedense hiç sabredemeyiz. Bir an evvel olsun da bitsin diye acele ederiz. Hele o en son havucu burun olarak takmak yok mu işte o bitiriyor beni. Kömür ile göz ve dudak yapıp ona gülümsemeyi öğretmek bir başka sevinç anı. Tabii bir de boynumuzdaki atkıyı üşümesin diye onun boynuna dolamak sanki birisine büyük bir iyilik yapmışız hissini verir bizlere. Kardan adam yaparken havuçtan bahsettik de aklıma geldi.
Siz değerli arkadaşlarıma da hatırlatayım kendimize de iyilik yapalım; havuç sağılığımız için vazgeçilmez besinlerdendir. Havuçlar kirli olsa bile kabuğunu soymamak gerekir. Çünkü yarım kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunların büyük bölümü kabuğun altındadır.
Kabuğu soyulduğunda havuç besin değerinden çok şey kaybeder. Havucun kabuğunu soymak yerine musluğun altında hafifçe fırçalamak yeterlidir. Görme bozuklukları, baş dönmesi, düşük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsızlıkları iyileştirir. Bronşları açar, kuru öksürüğü keser ve bağırsakları yumuşatır. Havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici olduğunu, yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu biliyor musunuz? Havuç, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verir ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağlar. Sağlıklı ve bol eğlenceli kış mevsimi dileğiyle…
Musa Tektaş
Editör
YazarAcıyı ekşiyi bal gibi tatlandırırKorukları dalında olgunlaştırırSabrı öğreterek umutlandırırÇoğaltır sevgileri katlandırır.Uçmak istiyorsan kanatlandırırBoşa hevesleri dolgunlaştırırKoşmak istiyorsan ...
Şair: Hasan Yıldırım
Eğitimin amacı, insanlara istenen ve kalıcı değişiklikler kazandırmaktır. Burada önemli olan “istenen” kelimesidir. İstenilen şey, bir toplumun gelecekte huzurlu ve düzenli olabilmesi için gerekli ola...
Yazar: Editör
Kitabın adı: Küçük PilotlarYazan-Çizen: EleonoraBarsottiÇeviren: Tülay ÖncüYayınevi: Damla YayıneviYayın yeri ve yılı: İstanbul/2015Sayfa sayısı: 33Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: İlk uçuş denemeleri ...
Yazar: Sait ÖZER
Mübarek: Uğurlu, Hayırlı, Bereketli (s.a.v.)Peygamberimiz’in bir ismi de “Mübarek”ti. Yani; uğurlu, hayırlı, bereketli idi. Gerek peygamberlikten önce gerek sonra bereketini bütün âlem görmüştür.Hz. H...
Yazar: Editör