Hafızamızı Güçlendirmenin 7 Yolu
Son yıllarda sadece yaşlıların değil gençlerin de sıkça hafıza kaybı şikâyetleri olduğu söyleniyor. Bunda kuşkusuz, dikkatimizi dağıtan akıllı telefonların parmağı var. Telefonları hayatımızdan tümüyle çıkarmak mümkün olmadığına göre, hafızamızı güçlendirmenin yollarını deneyebiliriz.
1- Dengeli beslenin: Besleyici ve dengeli beslenme, beyninizin ve elbette tüm organlarınızın doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli. Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayatî önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor. Eğer dengeli beslenmediğinizi düşünüyorsanız multivitamin takviyesi alarak da beyin sağlığınız için ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri aldığınızdan emin olabilirsiniz.
2- Şekeri azaltın: Şeker, pek çok kronik hastalığa davetiye çıkardığı gibi beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız şekeri hayatınızda azaltmanın yollarına bakmalısınız.
3- Balık yağı kullanın: Balık yağının cildi güzelleştirmekten vücuttaki enflamasyonu azaltmaya, kemik yoğunluğunu güçlendirmekten beyin gücünü arttırmaya kadar pek çok faydası bulunuyor. Balık yağında bulunan DHA (docosahexaenoic asit) ve EPA (eicosapentaenoic asit)’nın hafızayı güçlendirmedeki etkisi bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır. Bu yüzden ister bol balık tüketerek ister hap olarak alın, balık yağını tüketmeyi eksik etmeyin.
4- Egzersiz yapın: Egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hafıza da bunlardan biri. Yapılan araştırmalar, 15 dakikalık bir egzersizin dahi her yaştaki insanın zihnini açıcı, dikkatini ve hafızasını güçlendirici etkisinin olduğunu söylüyor.
5- İdeal kilonuzu koruyun: Kilo almanın pek çok kronik hastalığa sebep olduğu artık herkesçe biliniyor. Fakat fazla kilonun hafızayı kötüleştirdiğini duymamış olabilirsiniz. İşte size ideal kilonuzu korumanız için bir neden daha…
6- Yeterince uyuyun: Uyku, hafıza açısından hayati önemde bir konu. Diğer bir deyişle, keskin bir hafızanın yolu kaliteli ve yeterince uyumaktan geçiyor. Yetişkinlerin günde en az 7-8 saat uyumaları öneriliyor.
7- D vitamini seviyenizi takip edin: İleri yaştaki kişiyle beş yıl boyunca yapılan bir çalışma, düşük D vitamini seviyesine sahip olanların zihinsel fonksiyonlarında daha hızlı bir düşüş görüldüğünü ortaya çıkardı. Kemik sağlığınızın yanında güçlü bir bellek için güneşten bolca faydalanmayı ve ihtiyaç halinde takviye etmeyi ihmal etmeyin.
Nesibe AYDIN
YazarRamazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur ö...
Yazar: Nesibe AYDIN
Ufacık bir çocukken tanıdık ilk öğretmenimizi. Toplum içinde nasıl hareket edilir, nerede durulur, nasıl oturulur, kalem nasıl tutulur; hepsini sabırla birer birer öğretti öğretmenimiz. O, gözümüzde b...
Yazar: Emine Büşra YÜKSEL
Gut; eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet ve sıcaklığa neden olan bir iltihap şeklidir. Eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ani ve şiddetli ağrı şeklinde kendini belli eder. Genell...
Yazar: Nesibe AYDIN
Modern yaşam tarzı çoğumuzu gittikçe daha da hareketsiz kılıyor. Vücudumuz hareket etmek üzerine kurulu bir sistem olduğu için de bu büyük değişim; diyabet, kalp hastalıkları, obezite gibi pek çok has...
Yazar: Nesibe AYDIN