Kitap: Gök Kubbemizin Şairi Yahya Kemal
Kitabın adı: Gök Kubbemizin Şairi Yahya Kemal
Yazar: İsa Kocakaplan
Yayınevi: Damla Yayınevi
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/1998
Sayfa sayısı: 239
Yaş aralığı: 14+
İşlenen konular: Yahya Kemal’in hayatı, fikirleri, eserleri, Yahya Kemal hakkında yazılan yazılardan seçmeler…
Yahya Kemal Beyatlı (1884-1958), Türk şiirinin önemli şairlerindendir. Edebiyatımıza dört şiir sekiz nesir kitabı -hayattayken basıldıklarını göremese de- kazandırmıştır.
Yahya Kemal, şiirlerinde yaşadığı dönemle paralel olarak adlandırılabilecek bir sentezi gerçekleştirmiştir. Yaygın olarak Divan şiiri denilen Klasik Türk şiirini -ki onun döneminde anlaşılması güçleşmekte ve yavaş yavaş uzaklaşılmaktadır- Batı sanatı ve günümüz Türkçesini mükemmel şekilde mecz etmiştir.
Yahya Kemal’in şiirlerinde millet, din, tarih, mimari, musiki son derece güçlü bir şekilde kaynaşmıştır. Bu kaynaşma, yukarıda belirttiğimiz dönemlerin özümsenmesiyle özellikle de millî şuurun pekişmesiyle gerçekleşmiştir. Yahya Kemal’in nesir kitapları için de aynı şeyler söylenebilir.
“Gök Kubbemizin Şairi Yahya Kemal” adlı çalışma, üç ana bölümden oluşuyor: Yahya Kemal Beyatlı başlığı altında önce şairin hayatı anlatılıyor. Yahya Kemal’in eserlerinden yapılan alıntılarla hazırlanan bu bölümde şairin çocukluğundan başlayarak Paris günlerini, gittiği başka şehirleri ve ülkeleri, I. Dünya Savaşı yıllarını, şiir macerasını derli toplu bir şekilde görebiliyoruz.
Yine aynı bölümün alt başlıklarında yazar Yahya Kemal’in fikirlerine yer veriyor. Bu bölümlerde şairin milliyet fikri, vatan fikri, dil/Türkçe fikri, din fikri, ırk/Türklük fikri, tarih fikri, ordu fikri ve güzel sanatlara ait fikirlerini yine eserlerinden yapılan alıntılar ve hem İsa Kocakaplan’ın hem de başka yazarların tespitleri doğrultusunda öğreniyoruz. Şairin eserlerinin tanıtıldığı ve Yahya Kemal kronolojisi ve öz bir bibliyografya ile bu bölüm tamamlanmış.
İkinci bölümde, Yahya Kemal’in şiirlerinden ve nesirlerinden örnekler yer alıyor. Bu bölümde yazar, Yahya Kemal’in başta meşhur şiir ve yazıları olmak üzere, oldukça derli toplu ve doyurucu bir seçki hazırlamış.
Dizinden önceki üçüncü ve son bölümde Yahya Kemal hakkında yazılan yazılara yer verilmiş. Bu bölümde yazısına yer verilen isimler şunlar: Ahmet Hamdi Tanpınar, Ömer Faruk Akün, Abdülhak Şinasi Hisar, Nihad Sami Banarlı, Reşat Ekrem Koçu, Behçet Kemal Çağlar, Adile Ayda, Beşir Ayvazoğlu ve İsa Kocakaplan.
“Gök Kubbemizin Şairi Yahya Kemal” Yahya Kemal’i tekrar veya daha yakından tanımak ve hatırlamak isteyen her seviyeden insanın faydalanabileceği güzel bir çalışma olmuş. Yahya Kemal’le ilgili elimizin altında olacak, hemen ulaşabileceğimiz anekdot ve seçkilere yer vermesi açısından da işlevsel bir çalışma. Yazarın eline sağlık diyor ve vefatının 64. yıl dönümünde rahmetle andığımız merhum Yahya Kemal’in bir şiiri ile yazımızı noktalıyoruz.
Rindlerin Ölümü
Hâfız’ın kabri olan bahçede bir gül varmış;
Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle.
Gece, bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış
Eski Şirâz’ı hayal ettiren ahengiyle.
Ölüm âsûde bahâr ülkesidir bir rinde;
Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.
Ve serin serviler altında kalan kabrinde
Her seher bir gül açar; her gece bir bülbül öter.
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Kızıl Aslan ve Kırk KurtYazar: Tuna DuranYayınevi: Hâkim YayınlarıYayın yeri: AnkaraSayfa sayısı: 60Yaş aralığı: 8+İşlenen konular: Tabiatın kirletilmesi, hayvanların yardımlaşması…Bu dün...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Yıldırım BâyezîdYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2020Sayfa sayısı: 132Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: cesaret, kararlılık, liyâkat, entrika, d...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: SelçuklularYazar: Metin ÖzdamarlarYayınevi: Eğlenceli BilgiYayın yeri ve yılı: İstanbul/2023Sayfa sayısı: 168Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: bilgi, sevgi, iyilik, dayanışma, yiğitlik, ka...
Yazar: Sait ÖZER
Sultan Mehmed Reşad'ın ikinci kadınefendisidir. Çerkes asıllı olup Soçi doğumludur. Doğum tarihiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Gerçek ismi Fatma’dır. Osmanlı Sarayı’na girdikten sonra kendisine “M...
Yazar: Bengisu HAYAT