Öğreneceğimiz Şeyler Var
Sevgili çocuklar;
Güz vakti denilen aylara ulaştık. Üçer aylık sürelerle adlandırılan bu zaman dilimi bu günün insanlarına göre farklı gelebilir, çünkü yaşadığımız asırda vakitleri öyle küçük parçalara böldük ki anlatılamaz. İhtiyar insanların sizleri aceleci olmakla suçlamalarına sadece gülümseyin, onları üzecek cevaplar vermeyin.
Okullarda imtihanlar başladı, derslerinize yeterince vakit ayırın. Çünkü ailenizin sizi sevme yollarından biri de okul ve başarılarınızdır, bunu aklınızda tutun. Öğretmenleriniz sizlerin yetişmesi için ne büyük fedakârlıklar yapıyorlar. Onların çabalarını siz de yaşınız büyüyünce anlayacaksınız.
Artık ömür boyu eğitim ve öğretim devam ediyor. Şimdi öğrenmediyseniz bilin ki sonraki zamanlarda yine öğrenmek için çalışıp çabalayacaksınız. Şimdi okullarda uymanız gereken bazı ilkeleri size hatırlatmak istiyorum:
1- Doğruluk ve güvenilirlik.
2- Düzenli çalışma ve imtihanlarda özgüven.
3- Sorumluluk.
4- Çevre bilinci.
5- Kul hakkına dikkat etmek.
Başta aile olmak üzere, dil, bayrak, ezan, komşuluk, akrabalık, çalışma ahlakı, tasarruf olmak üzere değerleri yaşamak yaşatmak hepimizin vazifesi olmalıdır.
Kardeşlerinizle de iyi, hoş geçinmenin yollarını da unutmayın. Büyüklere saygı, küçüklere sevgi ölçüsü boşuna konulmamıştır. Aile içinde yersiz şakaları bırakın, kardeşlerinizi şakalarla da üzebileceğinizi bilin. Gülmek için yaptığınız bazı davranışların acı sonuçları olabilir.
Tebessüm etmek güzeldir, insanları güldürmek için bazı kurguları iyi yapmak gerekir. Eğlenceli insan olmak, herkesi gülümsetmek mümkün değildir? Acıları olan kişiler de olur, hastalıklar, yakın çevrede olup biten olaylar hepimizde ister istemez bazı hüzünlere sebebiyet verir. İnsanları gülümseteceğiz derken acı olaylara da sebep olabiliriz.
Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıkları hafife almayıp zamanında ilaç ve beslenmenizi iyi yaparak hem kendinizi hem de başkalarını koruyun. Temizliğe gereken önemi vermek şart. Bunun yanında yemekleri vaktinde yemek, el ve ağız bakım ve temizliğini de ihmal etmeyin.
Anne ve babanız nasıl namazlarına dikkat ediyorlarsa siz de onların bu güzel davranışları nasıl yaptıklarını iyice belleyin. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde öğrendiğiniz namazın içindeki ve dışındaki farzları yaparak ve namaz kılarak onlara da gösterin. Ayete’l-Kürsü’nün manasını öğrenin. Allah’a dua etmeyi de unutmayın.
Namaz kılmanız, dilinizden akan dualar bilin ki sizlere ne büyük imkânlar hazırlayacaktır, bunu da unutmayın.
Ali BÜYÜKÇAPAR
YazarEyüp (a.s.) oğlu Bişr diye bilinir. Adı üzerinde farklı görüşler olmakla birlikte genel kanı onun Eyüp Peygamber’in oğlu olduğu hakkındadır. “Kefalet sahibi, kısmetli, nasipli” gibi bir manaya gelir...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
“Hatasız kul olmaz.” Günlük hayatta sıkça duyduğumuz bu sözle anlatılmak istenen nedir? Devamlı hatalar işleyenler için bir sığınak mı yoksa hataları bir daha yapmanın püf noktası mı? Gelin bu konu üz...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR
Kadın bugün çocuklar için farklı bir şeyler yapmak istediğini hissetti.Portakallı kek mi yapsaydı acaba? Belki mandalinalı kek yapıp kekin portakallı mı mandalinalı mı olduğunu sorardı. Çocuklar da “Ö...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Koca yaz tatili nasıl da hızlı geçti. Karnelerimizi aldığımız sıcak günler daha dün gibi belleğimizde.Yaz günlerinin arkasından gelecek olan günler; yağmur, kar, dolu, fırtına ve derken soğuk kış günl...
Yazar: Ali BÜYÜKÇAPAR