Bir Kitap: Kuyruğunu Boyatan Sincap
Kitabın adı: Kuyruğunu Boyatan Sincap
Yazar: Nehir Aydın Gökduman
Çizer: Ayşe Yıldırım
Yayınevi: Timaş Çocuk
Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2021
Sayfa sayısı: 48
Yaş aralığı: 8+
İşlenen konular: farklı olma duygusu, sahip olunan şeylerin değerinin kaybedilince anlaşılması…
Bazen hayatımızdan memnun olmayız; yeni şeyler yapmak, başkalarından farklı olmak, hayatımıza renk katmak isteriz. Elbette hayatımızda yeniliklerin olması güzeldir ancak alacağımız kararlarda, yapacağımız işlerde iyi düşünmeli, büyüklerimizden, tecrübeli insanlardan yardım almalıyız değil mi sevgili çocuklar?
Aksi takdirde önünü arkasını iyi hesaplamadan aldığımız kararlar sonradan bizleri pişman edebilir. İşte minik sincap Puki’nin de başına gelenler tam da yukarıda söylediğimiz şeyleri yapmadığından oluyor. Yani anlık karar verme, büyüklerin fikirlerini sormama, acelecilik vs.
Puki, hayatından memnun değildir. Diğer sincaplara benzemek, annesinin Puki diyeceği yerde diğer kardeşleri ile onun ismini karıştırıp Sumi, Kupi, Rupi demesi onu rahatsız etmektedir. Ne yapacağım diye düşünürken bir tavus kuşu görür ve onun güneşte rengârenk parlayan kuyruğunu kıskanır.
Tavus kuşunun kuyruğu gibi renkli bir kuyruğa sahip olmak ister. Bunun için ormandaki sarı, mavi, mor, kırmızı çiçeklere sürtünür ancak çiçeklerin rengini bir türlü alamaz. Bunun üzerine bir boyacı dükkânına gidip kuyruğunu boyatmaya karar verir, böylece diğer sincaplardan farklı olabilecektir.
Puki, aklına koyduğunu yapan bir sincaptır. Şehir ormana oldukça uzak olmasına rağmen şehre gider. Şehrin kalabalık caddelerinde hoplaya zıplaya yürürken bir ressamla karşılaşır. Ressamdan kuyruğunu boyaması için ricada bulunur. Ressam kabul eder ve Puki’nin kuyruğunu gökkuşağı renginde boyar.
Puki, ormana döner. Diğer sincaplar önce onu tanıyamaz ve Puki’nin başka bir ormandan gelmiş yabancı bir sincap olabileceğini düşünürler. Fakat kısa bir süre sonra bu sincabın Puki olduğunu anlarlar.
Puki’nin renkli kuyruğunun haberi ormanda hemen yayılır. Diğer sincaplar Puki’ye özenir. Onlar da şehre gidip ressama kuyruklarını boyatırlar. Artık ormanda sincapların hepsinin kuyruğu rengârenktir.
Bir gün ormana belgesel çekimi için kameralı insanlar gelir. Gökkuşağı kuyruklu sincapları görünce çok şaşırırlar. Onların belgeselini yaparlar. Belgesel televizyonda yayınlanınca başka insanlar bu özel sincaplar için farklı şeyler yapmak ister.
Ormana görevliler gelir ve çalışmaya başlar. Kısa sürede orman kocaman bir parka dönüşür. Artık sincaplar eskiden olduğu gibi kış için fındık, fıstık, ceviz toplamayı bırakır. Onlar için hazırlanan evlerinde her istedikleri insanlar tarafından karşılanmaya başlanır. Sincaplar hayatlarından memnundur ancak sonbaharın gelmesi ve insanların işlerine dönmeleriyle park bomboş kalır.
Sincaplara hizmet edecek hiçbir dükkân, hiçbir insan kalmamıştır. Üstelik yağmurlarla beraber kuyruklarının boyaları da akmış ve eski hallerine dönmüşlerdir. Ayrıca onları şimdi daha büyük bir tehlike beklemektedir: Açlık. Neyse ki yazdan sakladıkları fındık, fıstık, cevizleri vardır bir süre onları yerler.
Elbette bu duruma kalıcı bir çözüm bulmaları gerekmektedir çünkü kış yaklaşmaktadır. Sincaplar başka bir ormana gitmek için yola çıkar. Fıstık, fındık ve cevizi bol bir ormana gelirler. Yaşadıkları onlara iyi bir ders vermiştir. Artık hiçbiri içinde bulunduğu durumdan şikâyet etmez.
Evet sevgili çocuklar,Puki’nin yaşadıklarından bizim de alacağımız dersler olabilir, ne dersiniz?
Sait ÖZER
YazarKitabın adı: Güller KitabıYazar: Beşir AyvazoğluYayınevi: Ötüken YayınlarıYayın yeri ve yılı: İstanbul/1992Sayfa sayısı: 272Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: Türk kültüründe bahçe ve çiçek…Güller Kitab...
Yazar: Sait ÖZER
Kitabın adı: Atasözleri ve DeyimlerYayınevi: Diyanet İşleri BaşkanlığıYayın yeri ve yılı: Ankara/2020Sayfa sayısı: 231Yaş aralığı: 14+İşlenen konular: iyilik, ahlak, gençlik, sabır, öfke, dostluk…Anla...
Yazar: Sait ÖZER
Taptuk Emre dergâhı Yunus Emre’nin yetiştiği dergâhtır. Dergâhın başında Taptuk Emre bulunmaktadır.Moğolların en azgın oldukları zamandır. Taptuk Emre Dergâhı’na bir gece baskın yaparlar.Ancak dergâht...
Yazar: Mustafa AKGÜN
Sevgili çocuk dostlarım;Dün köyün çocuklarından birkaçı konuşurlarken, köydeki kedi ve köpeklerin kavgalı olduklarını duyduk. Bu kavgalarda bazen kediler zarar da görüyormuş. Bunu duyunca çok üzüldük ...
Yazar: Raziye SAĞLAM