Yenidoğan Göbek Bağı Bakımı
Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genelde doğumdan sonra 2 hafta içinde düşer. Bu süre zarfında nazikçe göbek kordonu bakımı yapmak gerekir.
Göbek kordonu, hamilelik esnasında, gelişen bebeğiniz için besin ve oksijen taşır. Doğumdan sonra uzun göbek kordonuna ihtiyaç kalmaz ve göbek kordonu klemplenerek kesilir. Kısa bir parça bırakılır, bu parça daha sonra kendiliğinden düşer.
Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebeğinizin kalan göbek kordonu parçası mavimsi-beyaz renkten siyaha doğru renk değiştirerek kuruyacak ve yaklaşık 2-3 hafta içinde düşecektir.
Temiz tutun
Her bez değişiminde göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapılmalıdır. Bakım talimatlarına uygun olarak; kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse temiz su (kaynamış, ılımış) ile temizleyin. Sonra emici bir bez ya da kâğıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kuru tutun
Göbek bağının kuru kalmasının temeli hava ile temas etmesidir. Bu nedenle bebek bezini, göbek kordonu altında kalmayacak şekilde, hafif aşağı doğru kıvırarak bağlayın. Yine sıcak havalarda, hava sirkülasyonunu arttırmak için tulum yerine göbeği açıkta bırakacak tişört kullanabilirsiniz.
Banyo süngerleri
Göbek bağının iyileşme sürecinde banyo süngerleri pratik olabilir. Düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Göbek bağı kendi kendine düşmelidir, siz koparmak için müdahale etmeyin.
Enfeksiyon belirtileri nelerdir?
İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında çok az bir kan görmek normaldir. Göbek bağı düştüğü zaman, bir yaranın kabuğu ayrılmış gibi, çok az kanama meydana gelebilir.
Göbek bağı ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafındaki cildin kızarık ve şiş (ödemli) olması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Göbek kordonu enfeksiyonu varsa acil tedavi, enfeksiyonun yayılımını durdurabilir.
Göbek bağı kanamasının sebeplerinden biri “K vitamini eksikliği” olabilir. Doktorlar, bu gibi durumlarda K vitamini takviyesi yaparak, kanamanın önüne geçebilir. Göbek bağı kordunu düştükten sonra kanama devam ederse en kısa sürede konusunda uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Nesibe AYDIN
YazarKronik yorgunluk sendromu (KYS) eğer bir şekilde yakanıza yapıştıysa derhal önlem almalı ve onunla savaşmaya başlamalısınız. Çünkü KYS yaşam kalitenizden çalar, bireysel, sosyal, mesleki ve ruhsal fon...
Yazar: Nesibe AYDIN
Olay 1506'da Frankfurt'ta kaydedilmiştir.Bir tüccar, 800 lonca kaybeder. (Lonca, o zamanın para birimi gibi bir şeydir.)Yoldan geçen bir marangoz da tesadüfen bu tüccarın çantasını bulur. Son derece d...
Yazar: Ayşe Gül PINAR
Öncelikle ekmeğin küflenmeden bitmesi için dikkat etmeniz gereken birinci şey tüketebileceğiniz kadar ekmek almak olmalıdır. Gereğinden fazla ekmek alarak hem ev bütçesine zarar vermiş hem de önemli b...
Yazar: Nesibe AYDIN
Yutkunma sırasında biraz boğazımız ağrımaya başlasa ve burnumuz aksa “Aman grip oldum!” diye etrafımıza adeta alarm veririz. Peki, her seferinde gerçekten de salgınlara neden olup yüzlerce insanın kay...
Yazar: Nesibe AYDIN