Tasavvufî Ahlâk Abidesi İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak’ın Tasavvuf Anlayışı
Prof. Dr. Kadir Özkeöse’nin hazırlayıp kaleme aldığı “Tasavvufî Ahlâk Abidesi İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak (k.s.)’ın Tasavvuf Anlayışı” adlı eseri Nasihat Yayınları arasında yayınlanarak okuyucuların istifadesine sunuldu. Eser içinde İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi’nin hayatı ve eserleri, İhramcızâde’nin İslâmî hassasiyeti, toplumsal hassasiyeti ve tasavvufî terbiye ölçütleri gibi konular geniş araştırma ürünü olarak eser içinde yer almış.
Beş bölümden oluşan eserin sonuç bölümünde İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi Hazretleri’nin kaleme aldığı “Mevlidi’n-Nebî Aleyhisselâm”a yer verilmiş. Eserin önsöz bölümünde Kadir Özköse şu ifadelerde bulunmuş:
“Tarikatlar arasında Nakşbendiyye ruhânî boyuttaki çizgisi, öngördüğü letâif dersleri, kalbî ve hafî zikri öne çıkarak yaklaşımı, hasbî, samimi ve muhabbete dayalı usulü ile nakıs insanları kâmil insanlar haline getirmeye çalışmıştır. Nakşbendiyye’nin Müceddidiyye çizgisi itikadî esaslara candan bağlılığı ve kulluk deneyiminin ihsân boyutunda zuhur etmesini gerçekleştirmiş bir kıyam hareketidir.
Müceddiyye’nin uzantısı olarak Hâlidiyye şubesi Nakşbendiyye ve Müceddidiyye’nin esasları üzerinde son iki asırda İslâm dünyasına damgasını vuran, saygınlık uyandıran ve ilgileri üzerine çeken bir ilim ve irfan mektebi olmuştur. Diğer Hâlidiyye temsilcileri gibi Hâlidiyye’nin Mekkî yolu da ilim, irfan, hikmet, edep ve ahlâk çizgisi olmuştur.
Cumhuriyet Dönemi Türkiyesi’nde isimleri, muhitleri, ahlâkları, hizmetleri ve müridleri dikkat çeken iki isim çalışmamızın ana teması olmuştur. İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak Efendi ile yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden Darendeli Osman Hulûsi Ateş Efendi’nin hayatlarını, etkinliklerini, düşüncelerini, terbiye usullerini ve tasavvuf anlayışlarını bizzat kendi değerlendirmeleriyle bir bütün olarak ortaya koymaya çalıştık. Mevânâ ve Yunus çizgisinin geçmişlerde kaldığını iddia edenlere en önemli cevap İhramcızâde ve Hulûsi Efendi gibi çağımızın Mevlânâ kıymetlerini ve Yunus kıvamında söz ve mana üstatlarını tanıtmakla verilmiş olacaktır.”
Resim ve belgelerle zenginleştirilen eserle İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi Hazretleri’ni en geniş anlamda anlamaya ve tanıtılmaya çalışılmış. Eserde yer alan bölüm ve konu başlıkları şu şekilde:
Birinci, Bölüm İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi’nin Hayatı ve Eserleri,
İsmi ve Mahlası, Ailesi, Tahsil Hayatı, Memuriyeti, Evliliği, İntisabı, İrşad Vazifesi, Tasavvufî Şahsiyeti, İmar Hizmetleri, Hapis Yatması, Vefâtı, Eserleri, Sevenlerinin Dünyasında İhramcızâde’nin Yeri.
İkinci Bölüm, İhramcızâde’nin İslâmî Hassasiyeti
Şer’î Şerife Sadakati, Kur’ân’a Bağlılığı, Peygamber Sevgisi, Kulluk Hassasiyeti, Tevhid Düşüncesi, İlim Ehline Muhabbeti.
Üçüncü Bölüm, İhramcızâde’nin Toplumsal Hassasiyeti
Aile Hayatının Ehemmiyeti, Çalışma Hayatının İnsicamı, Yöneticilerle İrtibatı, Toplumsal Barışa Katkısı.
Dördüncü Bölüm, İhramcızâde’nin Tasavvufî İrşad Yöntemi
Mürşid-i Kâmile Duyulan İhtiyaç, Mürid-i Sadık, Rabıta, Zikir, Hizmet, Sohbet, Tezkiye-yi Nefis, Tasfiye-yi Kalb, Âdâb ve Erkân,
Beşinci Bölüm, İhramcızâde’nin Tasavvufî Terbiye Ölçütleri
Tevbe, Ahlâk-ı Hamide, Dile Hâkimiyet, Sıdk, Ahde Vefâ Duygusu, Sehâvet ve Îsâr, Tevazu, Şefkat ve Merhamet, Zühd, Fakr, Tefekkür, İhlâs, Takva ve Vera’, Sabır ve Şükür, Tevekkül, Muhasebe, Muhabbetullah.
“Tasavvufî Ahlâk Abidesi İhramcızâde İsmail Hakkı Toprak (k.s.)’ın Tasavvuf Anlayışı”
Nasihat Yayınları
Tlf: 0422 615 15 00
Yusuf HALICI
YazarGerek İslâm hukuku (fıkıh) gerekse tasavvuf, Müslümanların dünya ve âhirette mutlu olmaları için bazı kurallar koymuştur. Fıkıh, daha çok bedenin dış organlarına ait hükümlerle, tasavvuf da kalbe ait ...
Yazar: Yusuf HALICI
Asıl amacı Allahu Teâlâ’ya yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için kurulan vakıflar geçmişten günümüze Türk toplumunda yoğun bir şekilde, çok çeşitli alanlarda hizmet veren sivil toplum kuruluşlarıd...
Yazar: Yusuf HALICI
Siirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Sivas Kadim ve Kâmil İnsan Hazineleriyle Gönüllerde Taht KurmuşturOsmanlı’nın mirası olan bu güzide topraklarda varlık mücadelesini devam ettiren Türkiye’miz, maddÎ güzelliklerinin yanında manevî zeng...
Yazar: M.Nihat MALKOÇ