Çocuğu Dinleme Becerileri
Anne ve baba ile çocuk arasındaki iletişim, sözcüklerin ötesinde duyguların paylaşılması ve çocuğun sevilme ihtiyacının giderilmesi için önem taşır. Anne baba ile çocuk arasındaki iletişim yalnızca bir bilgi alışverişi değildir. Bu iletişimde, karşılıklı duygu ve düşüncelerin paylaşımı söz konusudur. İletişim, konuşma ve dinlemeyi içerir. Anne babanın bebeğe dokunması, ona gülümsemesi çocuğun anne babaya tepki vermesini sağlar. Anne baba ile bebek arasındaki bu iletişim ve etkileşim bebeğin sağlıklı büyümesi için gereklidir.
Ebeveynler ile çocuk arasındaki iletişim, sözcüklerin ötesinde duyguların paylaşılması ve çocuğun sevilme ihtiyacının giderilmesi için önem taşır. Ebeveynler ile çocuk arasındaki iletişimde duygular paylaşılırken beden dilinin kullanılması çok önemlidir. Vücut dili, çocuklar tarafından zamanla öğrenilir. Öyle zamanlar olur ki, iletişimde beden dili sözlerin önüne geçer. Bir anne veya baba, çocuğa olan sevgisini sözlerin yanında beden dili ile de göstermiyorsa bu sevgi çocuk için eksik sevgidir.
Akranları ile iletişim sorunları yaşayan çocuklar, genellikle bu konuda anne babaları iyi örnek olmayan çocuklardır. Anne babası kendisine nasıl davranıyorsa o da akranlarına öyle davranmaktadır. Çocuk, iletişimi anne ve babadan öğrenir. Bebeklikten itibaren çocuk ile ebeveynler arasındaki iletişim eğer yetersiz ise çocukta birtakım psikolojik sorunlar oluşacağı gibi çocuk, akranları ile de iletişim sorunları yaşayacaktır. Bu nedenle anne baba aynı zamanda iyi birer dinleyici ve hatip olmalıdır. Bu konuda yani çocuğu ile iletişim konusunda sorun yaşayan ebeveynler mutlaka yardım almalıdır. Bu, uzmanından yardım alma şeklinde olabileceği gibi kitap okuyarak da olabilir.
İletişim, sözlü veya sözsüz olarak duygu ve düşüncelerin aktarıldığı bir süreçtir. Bu sürecin başarısı, çocuğun yaşamdaki mutluluğunun temelini oluşturur. Çocuklar ile iletişimde tatlı dil, güler yüz, uygun beden dili olarak üç önemli etken vardır.
Anne ve babalar, günümüzde artık daha bilinçliler. Birçok anne ve baba, çocuk eğitimi ile ilgili kitap ve makaleleri okumaktadır. İletişim ile ilgili birçok kitap ve makale yazılmış durumda. Şüphesiz, iletişim ile ilgili her yayın anne babalara olumlu katkı sağlamaktadır. Hangi kitapta ve makalede ne okursanız okuyun göreceksiniz ki çocuk ile iletişimde şu üç durum önemlidir: samimiyet, içtenlik, doğallık…
İletişimde sevgi olmalıdır. Çocuk ile ebeveynler arasındaki iletişim dili, sevgi dilidir. Sevgi temelli ilişki var olduğu sürece çocuk ile iletişimde hata en aza inecektir. Doğal ve içten bir dil ile buna eşlik eden uygun bir beden dili, çocuklarla iletişimde olmazsa olmazlardandır. Çocuğunuz ile konuşurken iyi bir dinleyici olmalısınız. Çocuk konuşurken, onu can kulağı ile dinleyin ve sözünü kesmeyin. Sesli iletişimde yani konuşmada uzun cümleler çocukları sıkar. Kısa ve sade cümleler ile konuşun. Konuşurken çocuğunuzu yargılamayın.
Sağlıklı iletişim ailede başlar. Aile içinde iyi bir iletişim kurabilen çocuk, hayatının ileriki evrelerinde de bu alışkanlığını sürdürecektir. Bu nedenle, anne ve babalar, önce çocuklarıyla doğru iletişim kurmaya önem vermeli; doğru iletişim konusundaki bilgilerini geliştirmelidir. İletişimin üç önemli öğesi vardır:
Sevgi dili ile iletişimde pek çok etken önemlidir. Çocuk ile iletişim halinde iken neyi, ne zaman, nasıl söyleyeceğimizi bilmek, akıcı bir dil kullanmak, göz teması kurmak önemli etkenlerdir.
İletişimde en önemli ilke “kabul etme”dir. Çocuğu olduğu gibi kabul etmek, ilişkilerde önemli rol oynar. Anne ve babalar, çocuğuna anlayış ile yaklaşıp hoşgörülü bir ortam sağlarsa çocuk kendini güvende hissedeceği için iletişim kolaylaşacaktır. Özellikle, var olan bir sorunun çözümünde kabul dili çok önemlidir.
İletişimde kabul dili kadar dinleme becerileri de önemlidir. Anne ve babalar, çocuğun sadece söylediklerini değil yüzü, eli, kolu ve bedeniyle söylediklerini de duyar. Çünkü beden dili sözel dilden daha önemlidir.
Çocuğumuzu nasıl dinleriz? Dinleme türleri:
Eşref BOLUKÇU
Yazarİnsan kendi varlığını, varlığının kemâlini ve devamını sever, kemâlinin azlığını ise sevmez. Bu durum insanı Allah’ı sevmeye götürür. Kendisini ve Rabb’ini bilen, varlığının devam ve kemâlini kendinde...
Yazar: Editör
Her sevgi gibi doğa sevgisi de ailede başlar. Doğa sevgisi çocuğun hem sağlığı hem de kişiliği için gerekli olan bir sevgidir. Doğa sevgisi, görerek ve doğa ile iç içe olunarak öğrenilir. Çocukların d...
Yazar: Eşref BOLUKÇU
Anadolu'da bir köye, ahlâkı ve ilmiyle maruf iyi bir imam tayin edilir. İmam, kısa zaman zarfında köylü tarafından çok sevilir ve tutulur. Nihayet ramazan ayı gelir ve sırayla her akşam komşulardan bi...
Yazar: Sema KORKMAZ
Sabır ve irade, çocuk eğitiminde kişilik eğitimi ve karakter oluşumu için kazanılması ve kazandırılması gereken önemli değer ve kavramlardır. Sabır, mevcut koşullara dayanma gücüdür. Sabır, kişinin, a...
Yazar: Eşref BOLUKÇU