İllerimizi Tanıyalım: Hatay
Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri olarak bilinen Hatay Türkiye’nin en güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nin doğu kıyılarında yer almaktadır. Hatay’ın İskenderun, Dörtyol, Arsuz, Belen, Defne, Erzin, Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Yayladağı, Samandağ, Altınözü ve Payasolmak üzere15 ilçesi vardır.
İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Hatay, farklı kültür ve inanışların bir arada yaşadığı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ilimizdir.
Hatay köklü tarihi, kültürel özellikleri ve doğasının yanı sıra dillere destan mutfağı ile de misafirlerine unutulmaz deneyimler sunan şehirlerimizdendir.
Habib-i Neccar Camii: Tarihî cami Roma Dönemi’ne ait bir tapınağın üzerine 7. yüzyılda inşa edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki en eski camidir. Günümüzdeki cami Osmanlı döneminde yenilenmiştir, etrafı medrese odaları ile çevrilidir.
Hatay Arkeoloji Müzesi: Mozaik koleksiyonu açısından dünya birincisi olan müzede M.S.2 ve 5. yüzyıllar arasına ait mozaikler mimari mekân canlandırmalarıyla birlikte sergilenmektedir. Müze 2018 yılı Nisan ayında tamamlanarak ziyarete açılmıştır.
Künefe: Yıllardan beri severek yenen lezzetli tatlı künefe kadayıfla yapılan bir tatlıdır. Hatay’a has, Hatay’la özdeşleşen bir lezzet olan künefe kadayıfla birlikte şerbet ve tipik olarak peynir, fıstık veya fındık gibi malzemelerle yapılır.
Defne Sabunu: Hatay ilimize özgü bir ürün olan ve doğal olarak üretilen Hatay Defne Sabunu, defne adı verilen ve yaz-kış yeşil kalan ağacın meyvesinden yapılır. Defne sabunun yapımında 3 temel madde kullanılır: Defne yağı, zeytinyağı ve sabun mayası olarak bilinen köstik.
İpek Dokumacılığı: Hatay ülkemizin en önemli ipekçilik, ipek üretim yerlerindendir. İpekçilik burada genellikle nesilden nesle, babadan oğula geçen bir zanaat ve güzel bir meslektir. Yörede ipekten üretilen ürünler daha çok çarşaf, pike ve cibinliktir.
Yusuf HALICI
YazarSiirt, dört mevsimin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, ...
Yazar: Yusuf HALICI
Edip Somunoğlu, 1904 yılında Erzurum’da doğdu. Önce Mahalle Mektebine daha sonra ilkokula gönderildi. Çocukluğu sırasında Erzurum, Ruslar tarafından işgal edildi. Şehir dört yıl esir hayatı yaşadı. İş...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Doğu Karadeniz Bölgesinin kapısı konumundaki Ordu ili, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, uçsuz bucaksız...
Yazar: Yusuf HALICI
İnsanın dua etme ihtiyacının sağlıklı bir biçimde karşılanabilmesi için dua eğitiminin çocukluk döneminden itibaren sistemli ve bilinçli bir şeklide öğretilmesi gerekir. Çünkü insanlar dinî yaşantılar...
Yazar: Editör