Yedisinde Bir Savaşçı
Edip Somunoğlu, 1904 yılında Erzurum’da doğdu. Önce Mahalle Mektebine daha sonra ilkokula gönderildi. Çocukluğu sırasında Erzurum, Ruslar tarafından işgal edildi. Şehir dört yıl esir hayatı yaşadı. İşgal sona erdikten sonra orta öğrenimini Erzurum Lisesi’nde tamamladı.
Erzurum’daki 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın emriyle, Ebulhindili Cafer Bey komutasında kurulan ve sadece Dadaşlardan (Erzurumlulara verilen isim) oluşan birlik, 1920’de Ankara’ya gönderildi.
Bu birlik içerisinde, henüz 7 yaşındaki Edip Somuncuoğlu da vardı. Yaşı küçüktü, ama hiç göstermiyordu. Yaşıtlarına göre büyük duruyordu. İri yapılı ve kalıplıydı. Çok cesur ve yiğit bir çocuktu.
Sözleri ve hareketleri büyük adamlar gibiydi. Birlikteki asker ağabeyleriyle arkadaş gibi konuşuyor, büyük insanlar gibi laflar ediyordu. Kısa sürede kendini çok sevdirmişti. Herkesle arkadaş olmuştu.
Dadaş Birliği, 1920 yılı içinde TBMM’ne karşı ortaya çıkan Düzce ve Adapazarı İsyanlarının bastırılmasında önemli görevler üstlendi.
Birlik, Sakarya ilinin Geyve ilçesi sınırları içindeki Geyve Boğazı’nda Yunan ordularına karşı da savaştı. Yunan birliklerinin boğazı geçmesine izin vermedi.
Elde edilen başarı, 1915 yılında Çanakkale Boğazı’nda İtilaf Devletleri’ne karşı gösterilen büyük başarının, küçük bir örneği niteliğindeydi. İşte bu birlik içinde, Edip Somunoğlu da yer almış ve sergilenen başarılar ve mücadelelerde o da pay sahibi olmuştu.
O gün çok yorulmuş ve terlemişti. Oradan oraya koşturmuş, asker amcalarına silah, cephane, su ve erzak taşımıştı. Kazanılan zaferlere çok sevinmişti. Komutan, birlikteki tüm askerleri tebrik ederken, onu da unutmamıştı;
- Aferin sana aslanım, bugün sen de çok koşturdun. Gel seni alnından öpeyim! Helal olsun sana! Bu vatan senin gibi yiğit ve fedakâr evlatlara sahip olduğu için çok şanslı. Allah seni yetiştiren ana ve babadan razı olsun!
- Sağ ol komutanım! Ben vazifemi yaptım! Yine olsa, yine yaparım. Emirlerinizin başımın üstünde yeri var. Vatan ve sizler sağ olsun komutanım!
Edip Somunoğlu, Milli Mücadele’de ortaya koyduğu kahramanlıklarla daha o zamandan Erzurumlular arasında tanındı ve ünlü bir kişi olarak hafızalarda yer etti. Cesaret ve yiğitlikleri dilden dile dolaştı. Milli Mücadele’deki başarıları hiç unutulmadı. Tarih kitaplarına geçti. Tiyatro ve piyeslere konu oldu.
İleride 1955-1960 yılları arasında, Erzurum’a belediye başkanı seçilmesinde büyük etkisi oldu. 1965-1967 yılları arasında Sağlık Bakanlığı görevine de getirildi. İsmi, Erzurum’da birçok okula, hastaneye ve kuruma verildi. Adı, kahramanlık ve başarıları hep yaşatıldı.
İsmail ÇOLAK
YazarTütün illeti, şifalı ot adı altında Batılı tüccarlar tarafından Osmanlı Ülkesine sokulduktan kısa zaman sonra kendine ticarî kazanç sağlayacak bağımlı bir kitle ve pazar bulmayı başarmıştır. Osmanlı t...
Yazar: İsmail ÇOLAK
1909 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası bir subaydı; hem Osmanlı Ordusu’nda hem de TBMM’nin kurduğu Düzenli Ordu’da önemli görevlerde bulundu, birçok savaşa katıldı.Nezahat, çocukluk çağını hiç...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Bulutların üzerinde olabilmeyi, bir dönme dolabın içinde hayal ettim ilk kez. Salıncakta sallanırken de, yıldızlara dokunabilmeyi…Ne bulutların ne de yıldızların çok uzakta olması engel değil hayaller...
Yazar: Seda BAYRAK DURGUT
Ahmet Şükrü (Oğuz) 1881 yılında İstanbul’un Yenibahçe Semtinde dünyaya gelmiştir. Doğduğu semtten dolayı daha çok “Yenibahçeli Şükrü” nâmıyla anılmış ve tarihe geçmiştir. Çerkez kökenli olup aile...
Yazar: İsmail ÇOLAK