Gönül Beytullahtır
Gönül sevgi, arzu, düşünce gibi ruh hallerinin doğduğu yer veya nefret, inanç gibi insanın manevi varlığına ve bütün duygularına verilen ortak isim. Farsça karşılığı “dil”, Arapça karşılığı “kalp”tir.
Gönül gerçeğe ve Allah’a ulaşmakta yol göstericidir. Gönül Çaresizler Çaresine giden yolun ilk uğrağı, “Beyt-i Hûda/Allah’ın Evi”dir. Allah aşkının ilk konağıdır. Dünya ve ahiret, kıyamet, cennet ve cehennem hep ondadır. O kadar yüce ve hassas olan “Âlem-ı Sugra/Küçük Âlem”in tamiri de güçtür. Nadide bir vazo, cam gibi kırılıverir, zincir gibi kopuverir.
O kırılmaya görsün, öyle bir yıkılır ki bülbül ötmez, güller açmaz, pınarlar akmaz, bahar bile kış kesilir.
Gönül tariflere sığmaz; uçsuz-bucaksız bir deryadır. İnsan bu deryada saman çöpü gibi hafif, kılavuzsuz gemi gibi sarhoş debelenip durur. İstekler ve arzular bu ummanda körelir, burada filizlenir, sonra asırlık bir çınar olur, bütün dünyayı kaplar.
Hem dünyayı, hem ruhumuzu aydınlatan bir dolunaydır gönül. Eğer iman ve vahdet/birlik, teklik nuru ile dolmuşsa o bir nurdur. Haset ve riyâ ile çevrilmişse o “Veyl Deresi”nden cehenneme giden yoldur.
Gönül İblis’in tohumunun orada yeşeremediği, imana açılan, içerisinde nadide çiçeklerin yetiştiği, bal arılarının uçuştuğu, derelerin ve çağlayanların coştuğu, bülbülün kanı ve Peygamberimiz’in teri ve kokusu ile sulanıp açan gül ve gülbahçe, lalezârdır.
Gönül yıkan iki cihanda mutsuz olacaktır. Önemli olan gönül kırmak değil, Yunus Emre’mizin nefis ifadesiyle; Yaratan’ın tahtgâhı olan gönüle girip, gönül yapmaktır.
Gönül Çalab’ın tahtı
Çalap gönüle baktı
İki cihan bedbahtı
Kim gönül yıkar ise
Yunus Emre der hoca
Gerekse var bin hacca
Hepisinden eyice
Bir gönüle girmektir
Gönüller Sultanı, ruh ordusunun serdarı olan Mevlâna’nın gönüle eğilişi ise daha orijinaldir. Ulu Hünkârda gönül Kâbe ile eşdeğerde olduğu için insan ömrü kutsaldır. O yüzden incitilmez, kırılmaz.
Yine Gönüller Sultanı âlemi testiye, gönlü de ırmağın suyuna benzetir. Bağlar, bahçeler, meyve gönüldedir. Onların letafetinin aksi, suya toprağa vurmuştur.
Bir kadının hacca gitmek istiyorum ama çok uzak ve yolculuk çok zor demesi üzerine Mevlâna’nın cevabı Mevlâna’cadır:
“Kâbe dediğin duvardan duvara komşunun evidir. Komşuyu ziyaret edersen, Kâbe’ye gitmiş olursun. Akıllı olan gönül bahçesini ziyaret eder. Çünkü insan gönlü kutsaldır, o yüzden incitilmez, kırılmaz. Ne diye toprak sanıyorsun Kâbe’yi. Allah surat kabesini tavaf etmeyi, o vasıtayla, bir gönül alasın diye buyurmuştur.”
Gönül kelimesi Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın da şahsi lügatinde çok özel bir yeri vardır. Gönül kapısı her zaman açık olan Neşet Usta’nın, şu güzel mısralarında gönül Hakk’ın kapısı ve tapusu olan son duraktır. Gönül kıranlar bu kapıdan geçemez:
Hakk’tır canlıların yapısı
Kimsede yoktur tapusu
Son durak gönül kapısı
Kırdıysan varma kardaş
Develili Seyranî de her âşık/şair gibi zaman zaman öğüt ve nasihatten hisse almayan, kadir kıymet bilmeyen, üstelik de namaz kılmayan ve buna rağmen cennetten bir köşk isteyen gönlüne sitem edip kendisine çek-i düzen vermesini ister. Aslında onun sitemi hepimizedir:
Sadıkların dergâhına vardın mı?
El bağlayıp divanına durdun mu?
Kırk öğütten sen bir hisse aldın mı?
Kadir kıymet, Hakk’ı bildin mi gönül
*
Erenlerin türbesini taşlarsın
Sevap bilmez günah koymaz işlersin
Cenneti âlâdan bir köşk istersin
Beş vakit namazını kıldın mı gönül
*
Islah eyle Rabb’im gönül elinden
İhlâsı kelâmı kesme dilimden
Sen bilirsin Seyranî’nin hâlinden
Eceli görünce sindin mi gönül
Muammer YILMAZ
YazarTürk insanında vatan, bayrak ve Kur’an sevgisi, yüzyıllar öncesine dayanan bir tarih olgusudur. Millî ve manevî değerlerimizin bir bütünü olan bu üçlü, Türk milletinin gönlünde adeta bütünleşmiştir. K...
Yazar: Muammer YILMAZ
Kitabın adı: Fetva Yokuşu Yazar: Durali Yılmaz Yayınevi: Mihrabad Yayın yeri ve yılı: İstanbul/2019 Sayfa sayısı: 219 Yaş aralığı: 14 İşlenen konular: Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması,...
Yazar: Muammer YILMAZ
Peşinden gidersen kılavuz olurHakkı arayana yoldur erenlerKim diye sorarsan bu yiğit erlerAllah'ın sevdiği kuldur erenlerİslamlaşmasında Anadolu’nunHer biri yıldızdır Allah yolununDarende Buhara...
Şair: Hulusi TATAR
Kitabının önsözünde Prof. Dr. Kadir Özköse, Osman Hulûsi Efendi’nin tasavvuf hususundaki görüşlerini şu cümlelerle açıklamaktadır: “Osman Hulûsi Efendi bir tasavvuf eri olarak seyr u sülûk eğitimi gör...
Yazar: Yusuf HALICI