Çocuklarda Kasık Fıtığı
Çocukluk çağında en sık uygulanan cerrahi girişimdir. Görülme sıklığı, gününde doğanlarda %1-3, prematürelerde ise %16-25’tir. Erkeklerde kızlardan 3-10 kat fazladır. Özellikle ağlamakla ya da ıkınmakla kasıkta şişlik belirmesi tipiktir.
Kalıtsal bir hastalık olmamakla birlikte, aile bireyleri arasında fıtık öyküsü bulunabilir (% 5-20). Karın içi basınç artışına neden olan sıvı birikimi ya da tümör gibi nedenler, uzun süren kronik öksürük nöbetleri ortaya çıkışını kolaylaştırır.
Nedenleri
Anne karnındaki yaşamın 14. haftasından itibaren böbrek yanında bulunan üreme bezleri karın alt bölgesine doğru iner. Kızlarda yumurtalar bu bölgede yerleşir. Erkekte ise testisler (yumurtalar) karnı terk ederek torbalara iner.
Bu iniş sırasında birlikte sürüklenen karın zarı (periton), bir eldiven parmağı tarzında torbalara kadar testis ile birlikte iner. Doğumdan bir süre sonra bu kesecik kapanarak ipliksi bir yapı hâlini alır (Ancak bu kanalın, bazılarında, belirti vermeden yaşam boyu açık kalabildiği bilinmektedir).
Açık kanalın zamanla genişlemesi ya da kapandıktan sonra meydana gelen etkilerle (kronik öksürük, kabızlık nedeniyle zorlu ıkınma, bazı başka karın içi basınç arttırıcı hastalıklar) yeniden açılması sonucu; kimi karın içi organların bu kanal içine doğru yer değiştirmeleri ile fıtık ortaya çıkar. Bu keseciğin su dolması durumunda da hidrosel meydana gelir.
Tedavi Yöntemleri
Tek tedavi ameliyatla onarılmasıdır. Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa doğumdan itibaren görüldüğü zaman yapılmalıdır. İlaç tedavisi veya kendiliğinden iyileşmesi söz konusu değildir. Fıtık bağı benzeri uygulamaların günümüzde yeri yoktur.
Cerrahî tedavi öncesi öykü alımı (geçirilmiş hastalıklar, kanama eğilimi ve ailede genel anestezi alanlarla ilgili bilgiler) ve tam kan sayımı hazırlık için yeterlidir. Operasyon günübirlik cerrahi tarzında yapılır.
Ameliyat edilmeyen kasık fıtıkları boğulma riski taşır. Bu olasılık ilk aylarda en yüksek olup, 6 aydan küçük bebeklerde %60’a kadar ulaşabildiği bildirilmektedir. Yerine tekrar yerleştirilemeyen boğulmuş fıtıklarda acilen ameliyat gereklidir.
Bu olgulara müdahale edilmediğinde, bağırsak tıkanıklığı belirtileri (kusma, karın şişliği, gaita yapamama, düşkünlük ve ağrı); etkilenen bağırsak parçasında ya da testisin damarları ve sperm yolunda beslenme bozukluğu sonucu hasar ve testis kaybı meydana gelebilmektedir. Aynı durum, fıtık kesesi içinde yumurtalığı bulunan kızlarda, yumurtalık için de geçerlidir.
Nesibe AYDIN
YazarHz. Abdullah, Peygamberimiz (s.a.v.)’in halası Ümeyme’nin oğluydu. İslâm davetinin ilk günlerinde iman safına girdi.Abdullah bin Cahş da imanı uğrunda her sıkıntıya razıydı. Fakat tazyikler haddi aşın...
Yazar: N.Nida DURAN
Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur ö...
Yazar: Nesibe AYDIN
Gut romatizmal bir hastalık. Eklemlerde şişme, ağrı, kızarıklık ve ısı artışıyla ortaya çıkıyor. Daha çok ataklar şeklinde seyreder. Gut hastalığı ve hiperürisemi sorunu ile eskiye oranla daha sık kar...
Yazar: Nesibe AYDIN
Yaşlı bir bilge, çölde bir vahada oturmuş, düşünüyordur. Genç birisi, ona yaklaşır ve der ki:- Lütfen beni öğrencin olarak kabul et.Bilge, parmağıyla kumların üzerinde düz bir çizgi çeker:- Çizgiyi kı...
Yazar: Sema KORKMAZ