Lgs ve Yks (Tyt-Ayt) Öncesi ve Sınav Anında Yapılması Gerekenler
Sınavlardan Önce Yapılması Gerekenler
İnsanlar nerde, neyi, ne şekilde, nasıl yapacaklarını bilmedikleri zaman sıkıntıya girmektedirler. Bunu, yeni bir ortama giren insanlarda daha iyi gözlemleyebiliriz.
Sınavlardan önce yapılması gerekenleri, sınavlara giderken götürülmesi gerekenleri ve sınav anında yapılması gerekenleri önceden bilmemiz bizlerin sınava daha rahat girmemizi sağlayacaktır.
- Sınavlardan bir gün önce ders çalışmayı tamamen bırakmalı.
- Sınava girilecek okulu en geç sınavdan bir gün önce görmeye çalışmalı. Çünkü bu okulla ilgili kaygımızı giderecektir.
- Sınavlara kadar olduğu gibi sınav arifesinde de sağlığı bozacak yağlı yiyeceklerden ve soğuk içeceklerden uzak durmalı.
- Sınav arifesinde stres atma ve gezme adında sınavı olumsuz etkileyecek gezintilerden kaçınmalı. Sınavı olumsuz etkileyecek gezme, yeme ve içmeleri sınavdan sonraya bırakmalı.
- Sınav arifesinde günü dinlenerek ve rahat bir ortamda sevdiğimiz şeyler yaparak geçirmeye çalışmalı.
- Sınavdan önceki gün sınav motivasyonumuzu bozacak faaliyet ve ortamlardan uzak durmalı.
- Sınav motivasyonumuzu bozacak televizyon programlarından, sosyal medyadan, aile ve arkadaş konuşmalarından uzak durmaya çalışmalı.
- Sınav sabahı, uykumuzu alacak şekilde kalkmak için erken yatmalı. Akşam yatağa girdiğimizde uykumuz yoksa uyku egzersizi yapmalı.
Sınav Sabahı
- Sınav sabahı hazırlıkları tamamlamak ve sınava yetişebilmek için erken kalkmalı.
- Sınava iyi bir kahvaltı yaparak girmeli. Sınav sabahı, zihni açar diye midemizi bozacak yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı.
- Sınav sabahı, sınavda tuvalete çıkma ihtiyacı hissettirecek kadar aşırı sıvı tüketmekten kaçınmalı.
- Sınava içinde kendimizi rahat hissedeceğimizi düşündüğümüz elbiselerle girilmeli.
- Sınava giderken sınav stresine ve hava şartlarına bağlı olarak üşüme ya da terlemelere karşı rahatlıkla giyip çıkarabileceğimiz bir üst bulundurmalı.
- Mevsimin yaz olmasına ve heyecana bağlı olarak boğazların kurumaması için su, strese bağlı olarak düşebilecek kan şekeri için de şeker almayı unutmamalı.
- Sınava gireceğimiz okulun bahçesinde yarım saat önce hazır olmaya çalışmalı. Okul bahçesine çok erken gelmek kaygıya, geç kalmakta paniğe yol açabileceğini unutmamalı.
- Sınav için sınıfımıza girerken rahat ve sakin olmaya, sınav için de olumlu şeyler düşünmeye çalışmalı. Tabi ki dua etmeyi de unutmamalı.
Sınav Anında Nelere Dikkat Edilmeli?
- Sınava tüm ihtiyaçlarımızı karşılamış olarak girmeli.
- Bize verilecek optik formun adımıza düzenlenip düzenlenmediğine dikkat etmeli. Soru kitapçığını elinize aldığımız zaman yapacağımız ilk şey, işaretlememiz gerekiyorsa optik forma kitapçık türünü işaretlemek olduğunu unutmamalı.
- Motivasyonunuz için sınava en iyi bildiğimiz bölümden başlamalı. Testlerdeki soruları da sırayla çözmeli. Önce en iyi bildiğimiz soruları, sonra doğruluğundan emin olmadığımız soruları çözmeli.
- Sınava başladığımızda kısa süreli de olsa bildiklerimizi unutabiliriz. Bunun geçici olduğunu ve bir iki kolay soru yaptıktan sonra geçeceği bilmeli. Devam ettiği takdirde panik yapmak yerine nefes alma egzersizi yapmalı.
- Soru köklerindeki “olamaz, değildir...” gibi ifadelerine dikkat etmeli.
- Bilmediğimiz konulardan da sorular çıkabileceğini unutmamalı. Bunun için de kaygılanmamalı.
- Yapamadığımız soruların başına bir işaret koyarak geçmeli. Bildiklerimizi yaptıktan sonra zamanımız kalırsa tekrar geriye dönüp işaret koyduğumuz soruları çözmeye çalışmalı.
- Üniversite sınavlarında dört yanlış bir doğruyu, lise giriş sınavlarında da üç yanlış bir doğruyu götüreceği için kesinlikle bilmediğimiz soruları cevaplamaya çalışmamalı.
- Sınavlarda soruların cevaplarını işaretleme adına atacaksak seçeneklerini iki şıkka indirmeden atmamalı.
- Optik forma kodlamaları soru başına değil de belirli aralıklarla ya da bölüm sonlarında yapmalı.
- Her soruya bir dakika verildiği için çözemediğimiz sorularla inatlaşarak zaman kaybetmemeli.
- Her bölümün kendi içindeki sorusuna eşit puan verileceği için zamanımızı çalacak sorularla uğraşmaktan kaçınmalı. Onun için zor soruya harcayacağımız zamanı, kolay sorulardan daha fazla çözerek değerlendirmeli.
- Doğru seçeneği bulduğumuzu zannettiğiniz soruların diğer seçeneklerini de okumayı ihmal etmemeli.
- Sorulara odaklanmaya bağlı olarak başımız ağrırsa şakaklarımıza küçük masajlar yapmalı.
- Bölüm sonlarında kendimize bir iki dakika dinlenme araları vermeli. Bunu zaman kaybı olarak değil de dikkati toplama zamanı olarak düşünmeli.
- Cevap kâğıdı optik okuyucu tarafından okunacağı için gereksiz işaretlerden kaçınmalı.
- Sınav süresini sonuna kadar kullanmaya çalışmalı.
- Sınavda cevap anahtarımızın başkaları tarafından görülmeyecek şekilde korunmalı. Çünkü sistem tarafından; ikili ya da toplu kopya çekilip çekilmediğini yanlış cevap taraması yapılarak anlaşıldığı unutmamalı.
- Kaydırmanın olup olmadığına dikkat etmeli. Bunun için de optik forma kaydettiklerimizin ya hepsini ya da belirli sayıdaki (5,10,15…) soruları kontrol etmeli.
- Evraklarımızı salon görevlisine teslim etmeden önce eksiğimizin olup olmadığına ve işaretlememiz gerekiyorsa kitapçık türünün doğru işaretleyip işaretlemediğimizi tekrar kontrol etmeli.