İllerimizi Tanıyalım: Hakkari
Hakkâri, köklü geçmişi, zengin doğası, sıcacık atmosferi ve serin sularıyla özellikle son zamanlarda insanların ilgisini üzerine çekmeyi başaran bir ilimizdir.
Kültürel zenginliği, olağanüstü doğası ve birçok turizm imkânları ile ilgi gören Hakkâri ilimiz Türkiye'nin güneydoğu köşesinde derin ve uzun Zap Vadisi'nin güney yamacına kurulu, dört bir yanı dağlarla çevrili Hakkâri ilimiz Anadolu, Irak ve İran üçgeninde yer alır. İlçeleri; Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova'dır.
Seyithan Gölü: Zirveye yakın bir çöküntüde olan Seyithan Gölü, kaynağını hemen yanı başındaki karlardan ve bembeyaz soğuk pınarlardan alır. Göl berrak ve masmavi rengiyle oldukça güzel bir görünüme sahiptir. İsmini av düşkünü olan ve her ava çıktığında bu gölün kenarında dinlenen Hakkâri Beyi’nin oğlu Seyithan’dan alır.
Ore Şelalesi: Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan şelale kışları donmakta, bahar aylarında ise gürleyerek akmaktadır. Sınır boyundaki Irak ve İran'dan da yoğun ilgi gören şelale, görenleri kendine hayran bırakmakta. Serin havası, soğuk suyu, yeşilliği ve manzarası ile insanları büyülenmektedir.
Ters Lale: Hakkâri denilince hiç şüphesiz akla ilk gelenden biri de ters laledir. Dünyada sadece Hakkâri de bu çiçeksi tür yetişiyor. Uzunluğu 60-70 cm’dir. Ters lale, türünün devamı için koruma altına alınmıştır.
Kayme Sarayı: Sarayı kimin yaptırdığı kesin olarak bilinmemektedir. 2 katlı olan Kayme Sarayı’nın kuzey ve batı kısımları hariç diğer bölümlerin büyük bölümü maalesef yıkılmıştır.
Bercelan Yaylası: Hakkâri’nin doğal güzelliklerinden olan Bercelan Yaylası turizm açısından geri planda kalmış ve değerlendirilememiştir. Hemen üstünde bulunan karlı dağlarda kayak yapma imkânı da olan yayla, tertemiz havası, rengârenk bitki örtüsü, açan çiçekler, buz gibi suyu ve daha birçok özelliğiyle Hakkâri’de görülmesi gereken yerlerden birisi.
Meydan Medresesi: Meydan Medresesi, 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarılmasıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Yapım tarihi olarak medrese girişindeki yazıda H.1112, M.1700-1701 yılları yazmaktadır. Medrese iki katlıdır.
Yusuf HALICI
YazarTasavvuf, Peygamber Efendimizin örnekliğinde, İslâm’ın zâhir ve bâtın yönleriyle yaşanmasını gaye edinmiş bir ilimdir. Tasavvufun aslı Kur’an-ı Kerîm ve Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in sünnetinin haya...
Yazar: Yusuf HALICI
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir. Sufiler, bid’atlerden ve nefsin kölesi olmaktan kaçınan...
Yazar: Yusuf HALICI
Millî Mücadele yıllarında Karadeniz’den Ankara’ya tek güvenli ulaşım İnebolu’dan sağlanıyordu. 9 Haziran 1921’de Karadeniz’in bu küçük liman kasabasında yine destansı kahramanlıklar yaşanmıştı. Bugünü...
Yazar: İsmail ÇOLAK
Bestami Yazgan’ın çocukluğu ve gençliği hem ailesinin hem de imam hatipte eğitim almasının etkisiyle mânevî bir ortamda geçmiştir. Küçük yaşta ibâdetlerini yerine getirmeye başlayan şair, yüreğindeki ...
Yazar: Yusuf HALICI