Arpacık nedir? Nasıl tedavi edilir?
Arpacık, göz kapaklarının uç noktalarında bulunan yağ bezlerinin bakteriyel enfeksiyonudur. Gözde arpacık çıkması, sık karşılaşılan ve çoğu zaman zararsız bir durumdur. Arpacık, gözün mikroplanması nedeniyle olur; kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Gözde arpacık, ortalama 1 hafta içinde geçer. Ancak bu sürede hijyene dikkat etmek ve hekiminizin tavsiye edebileceği damla ve pomatları kullanmak önemlidir.
Nedenleri: Göz kapaklarında pek çok yağ bezi vardır. Bu bezlerin kanal ağızları kirpik diplerine açılır. Bu kanal ağızlarından birinin mikroplarca tıkanıp göz kapağında küçük bir enfeksiyon oluşmasına “arpacık” adı verilir. Arpacık, ağrılı bir durumdur. Kapak şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır.
Gözde arpacık oluşmasının birçok nedeni vardır. Çeşitli nedenlerle bulaşan bakteri ya da diğer organizmalar, gözde iltihabın başlamasına neden olabilir. Arpacık, özellikle vücut direncinin düştüğü yorgunluk ve uykusuzluk gibi dönemlerde ortaya çıkan bir enfeksiyondur.
Tedavi Yöntemleri: Göz doktorunun yapacağı fizikî muayene ile arpacık teşhisi konur ve yine doktorun uygun görmesi hâlinde antibiyotik içerikli birtakım pomad ve/veya damlalar kullanılır. Arpacık, gözler temiz tutulduğu yani hijyen kurallarına dikkat edildiği takdirde, 1 hafta içinde geçer.
Ancak arpacık en az iki üç haftadır varsa, gözde sertleşen bir iltihap bulunuyorsa ve tedavilere rağmen iyileşme sağlanamıyorsa cerrahi tedavi yoluna gidilebilir; göz kapağı içinde küçük bir kesiyle enfeksiyon tamamen boşaltılıp temizlenir. Kist oluşmuşsa tekrar edilmeyecek şekilde yok edilir.
Arpacık ameliyatının amacı, arpacıkta birikmiş iltihap maddesini boşaltmak ve buradaki tıkanmış yağ bezlerini açarak kisti tedavi etmektir. Operasyon kapak içerisinden yapıldığı için herhangi bir şekilde dikiş atılmasına gerek yoktur, iz bırakmadan kolay bir şekilde halledilebilmektedir.
Arpacık çıkması halinde alınabilecek kimi tedbirler vardır: Gözünüze dokunmadan önce ya da sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Havlularınızı kimseyle paylaşmayın. Arpacık tamamen geçene kadar göz makyajı yapmayın. Şiş alanın kapanması geç iyileşmesine neden olacaktır. Ayrıca gözünüze değen makyaj aplikatörleri de mikroplanmış olabilir. Bu nedenle yenileriyle değiştirin.
Arpacığı kesinlikle sıkmaya ya da patlatmaya çalışmayın, bu durum enfeksiyonun yayılmasına neden olur.
Arpacık oluşumunu önlemek için göz hijyeninize dikkat edin: Özellikle yatmadan önce göz makyajınızı mutlaka temizleyin. Kirli ellerle gözlerinize dokunmayın. Tarihi geçmiş makyaj malzemeleri ve kirli havlular kullanmayın.
Nesibe AYDIN
YazarMüşfik bakan gözlerinleSen sev beni anneciğimBaldan tatlı sözlerinleSen sev beni anneciğimMutlu olan ocağındaYüreğinin sıcağındaO şefkatli kucağındaSen sev beni anneciğimGelsen bazı rüyalaraBayram olu...
Şair: Hulusi TATAR
Aspirinin cilde yardımcı olan bileşenler içerdiği çok bilinmez. Bu, özellikle yüz bölgesi için geçerlidir. Bunun nedeni, yağda çözünen hidroksi asidin yüksek konsantrasyonudur. Bu asit birçok iyileşti...
Yazar: Nesibe AYDIN
Soğuk Terleme Nedir?Tıbbi adı diaphoresis olan soğuk terleme, ısıdan veya efordan bağımsız, vücudun tehlikeli durumlara karşı verdiği “savaş ya da kaç” tepkisinden kaynaklanan ani terleme ataklarıdır....
Yazar: Nesibe AYDIN
I- Ev ZiyaretleriŞu dünya hayatında insanın istediği tek şeydir sıcaklık. Sahip olduğu her şeyde bunun huzurunu arar. Sıcacık bir kalp, sıcacık eller, sıcak yüzler... Sever o yüzden insan, soba başını...
Yazar: Nilüfer Z. AKTAŞ