Saygı; Birliğin Temelidir
Saygı insanlar arasındaki iletişimin temelini oluşturmaktadır. Saygı; sevginin ve birlik-beraberliğin olmazsa olmaz unsurudur.
İnsan; toplum içinde yaşayan sosyal bir bireydir. Toplum içinde yaşamımızın huzurlu bir şekilde devam edebilmesi için toplum kurallarına uymamız gerekir. Bu kuralların en başında insanlara saygı göstermek gelmektedir. Saygılı olmak insan olmanın gereğidir. Önce kendimize saygılı olmalıyız. Kendisine saygısı olan bir kişi başkalarına da saygılı olur.
Saygılı olmak herhangi bir durumda karşımızdaki kişiye duyulan hürmettir. Karşımızdaki kişiye rahatsızlık vermeyecek şekilde davranmaktır. Saygı deyince ilk akla gelen büyüklere saygıdır. Büyüklere elbette saygılı olacağız. Bununla birlikte anne-baba, eş, dost, akraba, arkadaşlarımız ve bütün insanlar. Öğrenci olarak öğretmenimize anne babamıza, yaşlılara hürmet gösteririz. İste gösterdiğimiz hürmet saygıdan ibarettir.
Sevgi, saygı, hoşgörüyü gösterme şeklimiz LokmanSuresi’nin18. ve 19. ayetlerde şöyle anlatılmaktadır: “İnsanlara karşı kibirlenme, büyüklenme, sadece ve sadece ben bilirim, en güzelini, en doğrusunu ben yaparım deme, insanlara karşı bağıra bağıra hakaret ede ede konuşma, sesini alçalt, zira seslerin, konuşmaların, bağırmanın, hakaret etmenin, en çirkini eşekler bibi bağırıp hakaret edenlerin sesidir, Allah, kendini beğenip öğüneni, kibirlenip, gururlananı sevmez.”
Saygı toplumda ihtiyaç duyulan en önemli kuraldır. Büyüklerimize olsun küçüklerimize olsun saygı gösterirsek bu bizi hem insanların gözünde yüceltir hem de hoşgörülü bir insan olmamızı sağlar.
İnsanlar yaşadıkları bir olay karşısında farklı şeyler hissedebilirler. Bu durum bireylerin farklı özelliklere sahip olması ile ilgilidir. Farklı düşünceleri anlayışla karşılamaya hoşgörü diyoruz. Hoşgörü, anlayışlı olma, başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı duyma demektir. İnsanlar fiziksel olarak, beceri bakımından ve duygusal yönden birbirlerinden farklıdırlar. Birey olarak sahip olduğumuz farklı özellikler, yetenekler toplum için bir zenginliktir. Arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizde de buna özen göstermeli, bizden farklı olan arkadaşlarımızı dışlamamalıyız. Kendimizi onların yerine koymalıyız.
Saygı çok önemlidir. Saygı çerçevesinde kurulmayan arkadaşlıklar, ilişkiler sevgiye dönüşemez. İnsanlar arasındaki sevgi, hoşgörü ve empati eksikliği toplumda huzursuzluk ve kargaşaya yol açar. Kendimizi karşımızdaki insanın yerine koyarak, onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamaya empati diyoruz. İnsanları doğru anlayıp saygı göstermeliyiz. Bu durum onların da bizim düşüncelerimize saygı göstermelerini sağlayacaktır.
Saygı, üstün ahlak demektir. Saygı, erdem demektir. Olgun insanlar, toplum tarafından sevilen insanlar; nerede nasıl davranacaklarını bildikleri ve saygılı oldukları için çevreleri tarafından sevilip, saygı görürler.Eğer; saygı görmek istiyorsak saygı duymayı bilmeliyiz. Saygının hâkim olduğu ortamda sevgi, birlikte yaşama ve kardeşlik duyguları da gelişecektir.
Hayatımızın hiçbir alanında saygıyı ve sevgiyi eksik etmememiz dileği ile…
Naciye BEYZA
YazarSevgili çocuk dostlarım;Kermes hazırlıkları son hızla devam ederken, çocuklar da büyük bir heyecanla provalara katılıyorlar. Ömer’le Zeliş, çiftliğin kâhyasıyla birlikte sabahları traktöre atladıkları...
Yazar: Raziye SAĞLAM
Hayatımızda bize en yakın olan kişiler anne ve babamızdır. Onlar bizi çok sever, bizim için her türlü fedakârlığa katlanırlar. Hiç kimse anne ve babamız kadar bizim sağlımızı sıhhatimizi mutluluğ...
Yazar: Naciye BEYZA
Fethin kelime anlamı, “açma, yol gösterme, galibiyet ve zafere ulaştırma”dır. Terim anlamı, “Müslümanların ülke veya şehirleri İslâmiyet'e açmaları, İslâm devlet idaresine, İslâm hâkimiyetine alm...
Yazar: Naciye BEYZA
Namaz nedir?İslâm dinine göre, biz Müslümanlara sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde beş kez ve kurallarını yerine getirerek yapmaları emredilen ibadettir.Namaz, İslam'ın şartlarından...
Yazar: Ayşe Gül PINAR