Esmâü’l-Hüsnâ: El-Mucîb
El-Mucîb: İsteyenlerin İsteğini Yerine Getiren, Duâ Edenlerin Duâsını Kabul Eden
El-Mucîb, “duâları kabul eden, dileklere ve ihtiyaçlara karşılık veren” anlamına gelir. Yüce Allah, kendisinden isteyenin dileğini yerine getirir.
Bilinmelidir ki duâ, esasen, davet gibi çağırmak mânâsına masdardır. Duâ, ibadet gibi, kuldan Allah’a doğru yapılır. Bundan dolayı, küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyâz anlamına örf olmuş ve isim olarak da kullanılmıştır.
Duânın hakîkati, insanın Rabb’inden inâyet ve yardım istemesidir. Duâ, bir nevi, Allah’ı olay ve olgulara müdâhale ettirme girişimidir. Gerçekte duâ, ister kişisel olsun isterse toplumsal olsun, kâinatın dehşet verici sessizliği içinde insanoğlunun kendisine cevap bulmak için hissettiği derin hasret ve iştiyâkın bir ifadesidir. Diğer bir açıdan duâ, insanı Allah'a ulaştıran bir vâsıta olup kalbin Allah ile iletişim kurmasıdır.
Her konuda olduğu gibi, duâlarımızda da hasbîlik esastır. Duâlarımızı sadece Allah’a has kılmak gerekir. Duâlarda O’na bir başkası ortak koşulmamalıdır. Bir muvahhid olarak Allah’ın dinine yardım ettiğimiz ölçüde, O da bizim duâlarımıza cevap verecektir. Duâların en makbulü, bir kimsenin gıyabında yapılan duâdır.
Bir Müslümanın Müslüman kardeşi üzerindeki haklarından birisi, yanında aksırdığı zaman ona hidâyet duâsında bulunmasıdır. Çünkü hidâyete ermek kolaydır, ama hidâyeti korumak ve hidâyet üzerinde yaşamak zordur.
Ebâ Eyyûbi’l-Ensârî (r.a.)’den rivâyet edildiğine göre, Rasûl-i Ekrem şöyle buyurmuştur: “Aksıran şöyle desin: ‘Allah’a hamdolsun.’ İşiten de, ‘Allah sana merhamet etsin.’ desin. Bu duâya karşı tekrar aksıran, ‘Allah seni hidâyette kılsın ve senin durumunu düzeltsin.’ diye cevap versin.”
Velhâsıl, dünya birçok sıkıntılarla doludur. Bu hayatta sıkıntıların üstesinden gelmede duâ, insanın mânevî bir boşalım vâsıtasıdır. Her an Allah’la birlikte olma hali, duâ ile sağlanabilir. El-Mücîb olan Yüce Allah, kullarının imdâdına “lebbeyk kulum” diyerek karşılık verir. O’nun hazinesi bitimsizdir. İlâhî lütuflarla kullarına in’âm ve ihsanlarda bulunur.
Bu konuda sadece duâ ile yetinilmemeli, duâların kabûlüne zemin hazırlamak için Yüce Allah’ın bize emir-yasak cinsinden yüklediği sorumlulukları yerine getirme çabası içerisine girmeliyiz. Bunu da bizden isteyen yine O’dur. Bir âyette şöyle buyrulur: “Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere sizi çağırdığı zaman, Allah’ın ve Rasûlü’nün çağrısına uyun ve bilin ki Allah, kişi ile kalbi arasına girer. Yine bilin ki, O’nun huzurunda toplanacaksınız.”
Editör
YazarOruç tutan huzur bulur,Oruçlu sabrını korur,Misk kokusu amber olur,Odur Hakk’ın sevgilisi.Oruçlu sevap kazanır,Mükâfat ile bezenir,Melekler ona özenir,Odur Hakk’ın sevgilisi.Oruçluya değme sakın,Rızas...
Şair: Rabia BARIŞ
El-Vâlî: Bütün Bir Varlığı Düzenleyen ve YönetenEl-Vâlî, bir sıfat olarak, "bir yerin yönetim ve tasarrufunu elinde bulunduran, canlı ve cansız bütün bir varlık âlemini düzenleyen ve yöneten" anlamlar...
Yazar: Editör
Ramazan’da genel olarak toplam öğün sayısı sınırlanır ancak buna karşın öğünlerdeki yiyecek çeşidi daha fazla olabilir. Ramazan’da ideal beslenme, öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanma...
Yazar: Nesibe AYDIN
Şanı Şerefi Yüce, Yüceltilmiş (s.a.v)Peygamberimiz’in müberk isimlerinden bire de “Mükerrem” “Şanı şerefi yüce, yüceltilmiş”dir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), İslâm’ı yaymak için davetini...
Yazar: Editör